“Meme Kanserinde Erken Teşhis Çok Önemli”

“Meme Kanserinde Erken Teşhis Çok Önemli”

Trabzon İl Sağlık Müdür Yardımcısı ve Halk Sağlığı Başkanı Dr. Köksal Hamzaoğlu

 

Trabzon İl Sağlık Müdür Yardımcısı ve Halk Sağlığı Başkanı Dr. Köksal Hamzaoğlu

“Meme Kanserinde Erken Teşhis Çok Önemli”

“1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı” etkinlikleri kapsamında düzenlenen programda konuşan Dr. Köksal Hamzaoğlu, meme kanserinde erken teşhisin çok önemli olduğunu belirterek, kadınların en az iki yılda bir erken teşhis için mamografi çektirmelerini söyledi.

“1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı” münasebetiyle Trabzon Ortahisar İlçe Sağlık Müdürlüğü Fatih Sağlıklı Hayat Merkezi Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Birimi personeli tarafından, Kanser Farkındalığı, Erken Teşhis ve Tarama Programları konusunda, Trabzon Zafer Özel Öğretim Uygulama Oklunda kadın öğretmenlere eğitim verildi.

Programa Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Köksal Hamzaoğlu, Başkan Yardımcısı Dr. İbrahim Kul ve Ortahisar İlçe Sağlık Müdürü Dr. Erdem Malkoç ve Zafer Özel Eğitim Uygulama Okulu kadın öğretmenler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Dr. Köksal Hamzaoğlu önemli bir halk sağlığı sorunu olan kanser ile mücadelede erken teşhis ve tarama programlarının önemine dikkat çekerek, kurumlar arası eğitim ve bilgilendirme çalışmalarını desteklediklerini belitti. Meme kanserinde erken teşhisin çok önemli olduğunu, kadınların en az iki yılda bir erken teşhis için mamografi çektirmeleri gerektiğini belitten Dr. Köksal Hamzaoğlu, “Aslında kanser deyince sadece kadınları ilgilendiren bir konu değildir. Pozitif ayrımcılık yaparak kadınlarda kanser taramasına ağırlık veriyoruz. Meme ve rahim ağzı kanseri taraması yapıyoruz. 3. bir kanser taraması yapıyoruz, ulusal anlamda Kolon kanseri, diğer bir adı kalın bağırsak kanseri. Dünyada ve Türkiye’de ölüm nedenlerini sıraladığımız zaman kanser ikinci sırada yer alıyor. 1. sırada dolaşım sistemi, kalp damar hastalıkları geliyor.” dedi. 

KADIN KANSERLERİNİ % 25’İ MEME KANSERİDİR

Kanser, bulaşıcı bir hastalık değil ama genetik bir özellik gösterdiğini hatırlatan Dr. Hamzaoğlu, “Bulaşıcı hastalıkların sanılanın aksine bulaşıcı olmayan hastalıklar kadar ölümcül değildir. Bulaşıcı hastalıkların hemen farkına varılıp tedavi yapılabiliyor. Bulaşıcı olmayan hastalıkların hemen farkına varamıyoruz. Belirtileri çok uzun sürebiliyor. Erken tanı yapılamazsa vücutta yayılıyor. Kadın kanserlerin yüzde 25’i meme kanseridir. Bunun için meme kanseri taramalarını önemsiyoruz. Mamografi cihazı ile meme kanserini ölçüyoruz. 1. derece yakınlarda meme kanseri varsa mutlaka mamografi çektirmek gerekir. 40-69 yaş arası kadınlar her iki yılda bir mutlaka mamografi çekilmeye davet ediyoruz. Gezici araçla kırsal kesimlerde de mamografi çekimi ile kanser taraması yapıyoruz. Ayrıca rahim ağzı kanseri için de tarama yapıyoruz.” Dedi. Dr. Hamzaoğlu, “Alkol ve sigara kullanımı meme kanseri riskini artırdığını sözlerine ekledi.  

Açılış konuşmaların ardından Dr. Ebru Çelik Keten, meme kanseri konusunda kadın öğretmen ve rehber çalışanları bilgilendirdi.