MAÇKA’NIN BALIK UZMANI TÜFEKÇİ!

MAÇKA’NIN BALIK UZMANI TÜFEKÇİ!

Uzmanlar, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi peş peşe açıklamalarla balıktaki soruna dikkat çekerken, Maçkalı Ertuğrul Tüfekçi, bunu her yıl dile getiriyor!

MAÇKA’NIN BALIK UZMANI TÜFEKÇİ!

Uzmanlar, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi peş peşe açıklamalarla balıktaki soruna dikkat çekerken, Maçkalı Ertuğrul Tüfekçi, bunu her yıl dile getiriyor!

Bu sezon hamsi ve palamutta yaşanan krizi geçtiğimiz yıllarda yaptığı açıklamalarla gündeme getiren Maçka’nın emektar balıkçılarından Ertuğrul Tüfekçi’nin, uzman ve eğitimcilerle aynı görüşte olması şaşırtmıyor.

BİLİNÇSİZ AVLANMA VE EĞİTİMSİZLİK
Maçka’da yıllarını balıkçılığa veren Ertuğrul Tüfekçi, geçtiğimiz yıllarda yaptığı açıklamada denizlerde av yasağının 15 Nisan’da hayata geçmesine karşın, sezonun daha önce bittiğini belirtmiş ve bunun sebebini ise; “Bilinçsiz avlanma” şeklinde açıklamıştı.
Resmi olarak av yasağının 15 Nisan’da devreye girmesine karşın balıkçıların sezonu 3 ay öncesinden kapattığını ve nedense bu olayın her yıl aynı şekilde tekrar ettiğini belirten Tüfekçi, görünüşe göre yine haklı çıkacak!
Maçka’da, 1962 yılından beri 55 yıldır babadan oğula miras olarak geçen balıkçılığı sürdürmeye devam eden Ertuğrul Tüfekçi, sezonun erken bitmesinin tek suçlusunun bilinçsiz avlanan balıkçılar, sanayileşme ve hızlı tüketim olduğunu belirtmiş;

HER GEÇEN ZAMAN DAHA KÖTÜYE GİDİYOR
“Eskiden her balıkçı kendi bölgesinde avlanırdı. Şimdi bir bölgeye ağ attığınızda aynı bölgeye onlarca tekne birden geliyor, bunun sonucunda da ürken balıklar başka alanlara kaçışıyor. Mesela geride bıraktığımız kış mevsiminde (2017 sezonunu kastediyor) İzmir’de hamsi çıktığına şahit olduk. Nedeni de bilinçsiz avlanan balıkçılar. Balık avı sezonun başlamasının ardından balıkçılar Eylül ve takip eden Ekim ayında hamsi avına çıkıyor, bu da hamsinin sonunu getiriyor.” ifadelerini kullanmıştı.


EĞİTİM VE DENETİM!
Normalde hamsi avı için Kasım’ın 14’ünde ağ atıldığını belirten Tüfekçi, ancak buna uyulmayıp aceleci davranıldığını bunun da balığın zamanından önce tükenmesine neden olduğunu söylemişti. Son aylarda bir umutla Gürcistan’a kadar giden balıkçılar da elleri boş olarak döndüğünü, tutabilenlerin ise normalde avlamaları gerekenin yüzde 10’unu ancak bulabildiğini aktaran 55 yıllık balıkçılık geleneğinin mirasçısı Ertuğrul Tüfekçi; “Hamsi avı sezonu bundan 30 yıl önce Mayıs ayının 15’inde kapanırdı. Ben Nisan ayında hamsi sattığımı bilirim. Şimdiki zamana bakın bir de o dönemle kıyaslayın. ‘Bugün balıkçılık var mı-yok mu?’ sorusuna cevabı bulursunuz!” diyerek olumsuz yöndeki gelişmeye işaret etmişti.
Tüfekçi, bu durumun önüne eğitim ve denetimle geçilebileceğini belirtmiş; “Gerekli eğitim, düzenli denetleme ve bilinçli avlanma olmadıkça balıkçılıkta her geçen yılın bir öncesini aratır hale geleceğini” ifade etmişti.


OĞUZ VE DİNÇER DE AYNI ŞEYİ SÖYLÜYOR!
Geçtiğimiz haftalarda bölgesel bir gazetede yer alan “Hamsinin geleceği tehlikede” başlıklı haberde Rize Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği Başkan Yardımcısı İsmail Oğuz’un görüşleri de benzer şekilde gerçekleşti.

YASAKLAR ERKEN KALDIRILDI
Rize Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği Başkan Yardımcısı İsmail Oğuz kısa sürede yapılan avlanmadan dolayı hamsinin geleceğinin tehlikede olduğunu belirtmiş ve şu ifadeleri kullanmıştı; ”Önceki yıllarda tekne sayısı az olduğu için avlanmak Mayısa kadar uzun sürerdi. O zaman yasaklar Mayıs'a kadardı. Sonrasında Nisan 15’e çekildi. Şimdiki yıllarda kapasite, tutma gücü, fabrikalar arttı. Dolayısıyla avlanma arttığı için avlanmalar 1 aya düştü. Şimdi hamsi bitti, Gürcistan'a gidecekler. Arkadaşlar 'Biz tutmazsak Gürcistan tutacak, Abhazyalılar tutacak' diyorlar fakat onların tutma şansı yok yine biz gidip tutacağız. Onlarda yeterli bir tekne araç gereç yok. Avlanma potansiyeli fazla eskiden 11. ayın 20'sinde hamsi numunesi gördüğümüzde sevinirdik hamsi geliyor diye şimdilerde gelmeden tutmaya başlıyoruz. 15 Nisan'da biten av yasağının 1 Nisana çekilmesi gerekiyor. Marttan sonra hava koşullarına göre balık havyarlı oluyor. Onu da tuttuğun zaman hamsinin geleceği tehlike altına giriyor.”

BALIĞIN BOYUNA DİKKAT EDİLMELİ
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Cemal Dinçer de bundan daha önceki yıllarda yaptığı değerlendirmede Karadeniz’de hamsinin bir araya gelip, ekonomik bir sürü oluşturmasının henüz söz konusu olmadığını belirtmiş ve uyarılarda bulunmuştu.
Prof. Dr. Dinçer, hamsinin henüz avlanabilir boya gelmediğini belirterek, bu şekilde devam etmesi durumunda hamsi avının bir yıl ertelenmesi gerektiğini söylemişti.

Ali TİRİTOĞLU