MAÇKALI ÜRETİCİLERE MEYVE AŞILAMA EĞİTİMİ

MAÇKALI ÜRETİCİLERE MEYVE AŞILAMA EĞİTİMİ

Maçka İlçe Müdürlüğü tarafından Barışlı Mahallesinde üreticilere meyve aşılama eğitimi verildi.

MAÇKALI ÜRETİCİLERE MEYVE AŞILAMA EĞİTİMİ

Maçka İlçe Müdürlüğü tarafından Barışlı Mahallesinde üreticilere meyve aşılama eğitimi verildi. 

Maçka Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü İlçe Müdürü Eyüp Aydın yönetiminde ve bünyesindeki ekipleri vasıtasıyla, Maçka ilçe genelinde çalışmalarını sürdürüyor. 

ÜRÜNLERİN KALİTESİ İLE ÜRETİCİLERİN GELİRİ ARTACAK 
Maçka Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü teknik personelleri Ziraat Mühendisleri Mustafa Şişman, Serdar Aydın ve İsmail Yıldız tarafından Barışlı Mahallesindeki çiftçilere ‘Meyve Ağaçlarında Aşılama, Budama ve Gübreleme Eğitimi hakkında bilgiler verildi. Eğitimde ilçede yetiştirilen meyve çeşitleri ile ilgili teknik bilgiler verilerek, meyvecilikte kaliteli ürün ve kazanç elde etmenin temelinin uygun ve uyumlu çalışma metotları ile ileri teknik bilgileri birleştirerek, bölge çiftçilerinin gelirinin artması hedeflendi.
Son olarak Barışlı Mahallesindeki üreticilere meyve aşılama eğitimi veren Maçka Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, işlerini büyük bir titizlikle yürütürken, Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi ve Maçka Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü personeli Coşkun Kuturoğlu aşılama hakkında açıklamalarda bulundu.

AŞILAMA: BİR BİRLEŞTİRME TEKNİĞİ VE SANATIDIR
Bahar mevsiminin yaklaşması ile birlikte meyvecilikte aşılama uygulamalarının arttığını ifade eden ZMO Trabzon Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Kuturoğlu;“Üretilmesi istenilen, kaliteli, bol verimli ve hastalıklara dayanıklı meyve çeşitlerini, aşılamak yoluyla çoğaltmak imkânı sağlanmaktadır. Aşılama, iki bitki parçasını bir bitkiymiş gibi kaynaşarak ve büyümelerine devam edecek şekilde birleştirme tekniği veya sanatıdır.”dedi.
Kuturoğlu; “Aşılama yöntemi modern meyve yetiştiriciliğinde gerekli olan en eski ve en önemli teknolojilerden birisidir. Doğada doğal yollardan meydana gelen aşılamalardan ilham alınarak, ilk olarak meyvecilikte kullanılmaya başlanan aşılamanın tarihi milattan önce 1000’li yıllara dayanmaktadır. Meyve türlerinin Orta Asya’dan Avrupa’ya geçişinde de aşılamanın etkisinin önemli bir payı olduğu düşünülmektedir.” ifadelerini kullandı.

ŞİMDİ AŞILAMA ZAMANI 
Meyve ağaçlarında yapılan aşılama ile ilgili bilgi veren Kuturoğlu, aşının ağacın çeşidini değiştirmek adına yapılan bir yöntem olduğunu söyledi. Göz ve kalem aşısı olmak üzere 2 çeşit aşının yapıldığını ifade eden Kuturoğlu; “Kalem aşısının da kendi aralarında birçok çeşidi var. Bu iki aşı içinde göz aşısını yaz mevsiminde haziran ayından sonra eylül ayına kadar gerçekleştirilebilen bir aşıdır. Geleneksel olarak daha çok bu çeşit aşı kullanılıyor. Kalem aşısı da hava sıcaklığı 10 dereceye ulaştığında yapılıyor. Bu da bizim bölgemiz için mart sonu nisan ayı başına kadar geçerli olan bir zamandır.” şeklinde konuştu. 
Ali TİRİTOĞLU