MAÇKA’DAKİ TEZGÂHLARDA HAMSİ BEREKETİ

MAÇKA’DAKİ TEZGÂHLARDA HAMSİ BEREKETİ

Hamsinin Karadeniz’de bolca avlanması Maçka’daki tezgâhlara da olumlu yansıdı. Geçtiğimiz hafta itibariyle tezgâhları dolduran hamsi fiyatı ile de sevindirdi.

MAÇKA’DAKİ TEZGÂHLARDA HAMSİ BEREKETİ

Hamsinin Karadeniz’de bolca avlanması Maçka’daki tezgâhlara da olumlu yansıdı. Geçtiğimiz hafta itibariyle tezgâhları dolduran hamsi fiyatı ile de sevindirdi.

Karadeniz’de geçtiğimiz haftalarda bereketli geçen hamsi avı balıkçı tezgâhlarına da olumlu yansıdı. Hamsinin bolluğu fiyatları da aşağıya çekerken Maçka’daki balıkçılarda 10-15 TL arasında alıcı buldu. Diğer balık türleri içinse aynı şeyi söylemek pek mümkün olmadı.

TUZLAMANIN ŞİMDİ TAM ZAMANI
Maçka’daki balıkçı geleneğinin mirasçısı Balıkçı Ertuğrul’da ve Maçka’nın en eski balıkçılarından biri olan Maçka Balıkçılıkta geçtiğimiz hafta uygun fiyatı gören Maçkalı balık severler hamsiyi ikişer-üçer kiloyla alıp evlerine götürdü. Ertuğrul Balıkçılık varislerinden Engin Tüfekçi (30), deniz suyunun soğumasıyla birlikte lezzeti de farklılaşan hamsinin tam tuzlama zamanı olduğunu belirterek, Maçka’daki vatandaşın bunu iyi değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

YARININ NE GETİRECEĞİ BELLİ OLMAZ
Maçka Balıkçılık sahibi Osman Çoban da (53) hamsi ve palamuttaki bağlantıya dikkat çekti. Hamsi çok olduğunda palamutun az sayıda avlandığını, palamut çok çıktığında ise hamsinin yeterli sayıda olmadığını belirterek; “Bu sezon hamsinin sezonu gibi görünüyor. Ancak her şey tersine de dönebilir. Şimdilik havalar soğuk gidiyor ve işler yolunda fakat yarının ne getireceği belli olmaz.” dedi.

HEM FİYATI HEM LEZZETİ UYGUN
Hamsinin hem fiyat, hem de lezzet olarak şu an tam tuzlama zamanında olduğunu belirten Balıkçı Ertuğrul varislerinden Engin Tüfekçi, gelecek haftalarda hamsinin kaybolabileceğine dikkat çekti.
Hamside yaşanan bolluk, Maçkalı balık severlerin diğer balık türlerine olan talebini azaltırken, tezgâhlarda önce hamsiyi soran vatandaşlar diğerlerinin tarafına bile bakmadı.


HAMSİDEN BAŞKA BALIK TANIMAM
Maçkalı balık severlerden biri de; “Hamsiden başka balık, kargadan başka kuş tanımam.” diyerek olaya esprili şekilde yaklaşırken, önceliklerinin hamsi olduğunu da açığa vurmuş oldu.
Gerek Balıkçı Ertuğrul’un gerekse Maçka Balıkçılığın önünde yoğun bir kalabalık oluşurken, Maçka ilçe pazarının kurulduğu Çarşamba günleri bu ilgi ikiye katlanıyor. Şu andaki görüntü vatandaşın hamsiye yöneldiği şeklinde.


MİKTARI AZ OLAN BALIĞIN FİYATI YÜKSELİYOR
Maçka’daki balıkçı tezgâhlarında Hamsinin kilosu 10-15 TL arasında değişiyor. İstavrit 25 TL, Mezgit 30-40 TL, Palamut tanesi 50-60 TL arası. Zargan 45-50 TL,
Barbun 75-100 TL.

Ali TİRİTOĞLU