MAÇKA’DA KURTULUŞ COŞKUSU

MAÇKA’DA KURTULUŞ COŞKUSU

MAÇKA’DA KURTULUŞ COŞKUSU

MAÇKA’DA KURTULUŞ COŞKUSU

15 Şubat Pazartesi günü gerçekleştirilen Maçka’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 103. yıl dönümünde büyük bir coşku vardı.

Trabzon’un Maçka ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 103. yıl dönümü Hükümet Konağı ve Belediye önü Turgut Özal Parkı’nda düzenlenen törenlerle kutlandı.

MAÇKA’DA KURTULUŞUN 103. YILI
Maçka ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 103. yıldönümü, geçtiğimiz hafta başı düzenlenen törenlerle kutlandı. İlçe merkezindeki törenlere hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle evlerine tıkılmak zorunda kalan vatandaşlar da sosyal mesafeye uymaya çalışarak iştirak ettiler.
Öğleden önce Hükümet Konağı önünde Atatürk anıtına çelenk sunumu ile gerçekleşen törene Maçka Kaymakamı Selim Çomaklı, Maçka Belediye Başkanı Dr. Koray Koçhan, Maçka Jandarma Komutan Vekili Ahmet Dağaşan, Maçka Emniyet Amiri İsa Kilim ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile gaziler katıldı.
Maçka Kaymakamı Selim Çomaklı ve Maçka Belediye Başkanı Dr. Koray Koçhan sırasıyla Atatürk anıtına çelenk sunarlarken, çelenk sunumunun ardından saygı duruşu yapıldı ve İstiklâl Marşı okundu.


BU ÜLKE İÇİN DÖKÜLECEK KAN DİNMEYECEK
Ardından günün anlamına ait konuşmayı Maçka Belediye Başkanı Dr. Koray Koçhan yaptı.
Başkan Koçhan Maçka’nın 103. Kurtuluş Yıldönümünü kutlamanın haklı gurur ve coşkusunu yaşadıklarını belirterek; “Bugün ilçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun 103, yılını kutluyoruz. Tüm geçmişlerimizi rahmetle yâd ediyorum. Biliyorsunuz bu topraklarda Türklerin varlığı 1071 yılında Malazgirt’le başlamış, İstanbul’un Fethi 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet’le taçlanmış ve 1461 yılında Trabzon’un Fethi’yle de Fatih Sultan Mehmet’in dediği gibi İstanbul’un Fethi ancak tamamlanmıştır. 1461 yılından bu yana da Maçka toprakları, İslâm dininin ve ay yıldızlı al bayrağımızın ve medeniyetimizin merkezi haline gelmiştir. O günden bugüne kadar düşündüğümüzde, bu topraklardaki şehitlerimiz ve bu toprakları müdafaa için döktüğümüz kan daha dinmemiştir. Bundan sonra da dineceğini ben şahsen düşünmüyorum.


BU ÜLKEDE EREN BÜLBÜLLER BİTMEZ
Şunu açık yüreklilikle söyleyebilirim; 1900’lü yılların başlarında Osmanlı devleti parçalanmaya yüz tutmuş, yabancıların deyimiyle hasta adam halindeyken Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde bu millet yeniden küllerinden doğarak 1923 yılında Cumhuriyeti ilan ederek Türkiye Cumhuriyeti devletini kurmuştur. O gün İstiklâl mücadelesini biz kazandık, bu gün de o İstiklâl mücadelesinden belki daha da önemli olan İstikbâlimiz için mücadelemizi sürdürüyoruz.
Ben inanıyorum ki Cumhuriyetimizin 100. Yılında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde İstikbâl mücadelemizi de kazanacağız. Biz biliyoruz ki hainler durmaz. Ama onların da bilmesi gereken şu var; bu topraklarda Ömer Halisdemir’ler bitmez, bu topraklarda Fethi Sekin’ler bitmez, bu topraklarda Eren Bülbül’ler bitmez.” Buna adları gibi emin olabilirler.” dedi.


HALK KOŞUSUNDA DERECEYE GİRENLER ÖDÜLLENDİRİLDİ
Buradaki program öğrencilerin günün anlam ve önemine ait şiirleri okuması ile sona erdi.
Daha sonra törenin Maçka Belediyesi önü Turgut Özal Parkı’ndaki kısmına geçildi.
Burada da Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı’nın gösterisi eşliğinde devam eden programda Maçka’nın kültürel, tarihi ve coğrafi özelliklerini yansıtan fotoğraflar sergilendi.
Maçka Kaymakamı Selim Çomaklı’nın teşviki, Belediye Başkanı Dr. Koray Koçhan’ın sponsorluğunda 12 Şubat Cuma günü düzenlenen Maçka Halk Koşusunda dereceye girenler ödüllendirildi.
Buradaki ödül törenin en anlamlısı ise koşunun Maçka Spor Salonu önünden başlayıp Maçka Belediyesi önünde sona eren 500 metrelik Özel Bireyler koşusunda ödül alan Oğuz Bulut ve Emre Akman için olanıydı.
Program daha sonra Maçka Belediyesi’nin ilçe halkına yönelik olarak düzenlediği etli pilav ayran ikramıyla sona erdi.

Ali TİRİTOĞLU