MAÇKA, YOLGEÇEN HANI OLMASIN!

MAÇKA, YOLGEÇEN HANI OLMASIN!

Maçka esnafı, yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan tarihi ve turistik yerlerin sadece bölge ekonomisine değil, kendilerine de katkı sağlamasını istedi.

MAÇKA, YOLGEÇEN HANI OLMASIN!

Maçka esnafı, yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan tarihi ve turistik yerlerin sadece bölge ekonomisine değil, kendilerine de katkı sağlamasını istedi.

Yıllarını doğup büyüdüğü Maçka’da geçiren ve geçimini hediyelik eşyalar başta olmak üzere plastikten, tencere tavaya kadar sattığı birçok üründen sağlayan Bak-Gör Ticaret sahibi Gökay Çoban, 42 yıllık iş hayatı boyunca elde ettiği deneyimin yaşanan gelişmeler karşısında aciz kalmasından yana dertli.

BAŞKAN BU İŞE EL ATMALI!
Bak-Gör Ticaret sahibi Gökay Çoban (65) 1980 yılında atıldığı iş hayatını bugüne kadar ara vermeksizin sürdürürken, hediyelik eşyadan, tencere tavaya kadar birçok ürünü halkın beğenisine sunduğu mağazasında ailesinin nafakasını çıkarmak için uğraş veriyor. Eskiden Maçka’nın Sümela Manastırı gibi tarihi ve turistik bölgelerini gezmeye gelen turistlerin ilçe merkezini de gezdiklerini, bu durumun ilçe esnafına da önemli ölçüde katkı sağladığını söyleyen Gökay Çoban, günümüzde ise turistlerin ilçe merkezini gezmekten çok direkt olarak Sümela Manastırı’na ve turistik bölgelere yönelmesinden yana dertli.  Eskiden Maçka’ya gelişlerinde ilçe merkezini de gezen turistlerin, artık ilçe merkezini gidip geldikleri araçlardan seyrettiklerini söyledi. Son yıllarda sayıları hızla artan tur şirketlerinin de bu olaya katkı sağladığından yakınan Çoban, Maçka Belediye Başkanı Dr. Ecz. Koray Koçhan’ın yapıcı bir çözüm bulacağına yönelik inancını ise koruyor.

ÖNCE RESTORASYON VURDU, ŞİMDİ DE TUR ŞİRKETLERİ!
Sümela Manastırı’nda 2016 yılı Şubat ayında başlayan restorasyon sürecinin geçtiğimiz aylarda tamamlanması sonrası 6 yılın ardından tekrar ziyarete açılan merkezin Maçka’nın ilçe merkezine bir katkısı olmadığından yakınan Bak-Gör Ticaret sahibi Gökay Çoban; “Maçka ilçe merkezini ‘Yol Geçen Hanı’ gibi kullanan tur şirketleri yüzünden ilçeye gelen turistten hiçbir faydamız yok. Bu konu Maçka’daki özellikle Maçka ilçe merkezindeki tüm esnafın sorunu. Yaptığı çalışmalarla ilçenin çehresini değiştiren, açtığı kültür merkezi sayesinde ilçe kültürüne önemli katkılar sunan Belediye Başkanımız Sayın Koray Koçhan, inanıyorum ki bu konuya da el atarak sıkıntımızı giderecektir!”  dedi.

ESNAFA SOLUK ALDIRACAK PROJELERE İHTİYAÇ VAR
Tur şirketlerinin öncülük ettiği soruna, Başkan Koçhan’ın üreteceği projelerle çözüm getireceğine inandığını belirten Bak-Gör Ticaret sahibi Gökay Çoban; “Sümela Manastırı restorasyon sürecindeyken turizm sezonunun sönük geçmesinden yakınıyorduk. Şimdi ise Maçka’yı yolgeçen hanı gibi kullanan tur şirketleri yüzünden bırakın yabancıyı, yerli turistin bile yüzünü göremez olduk!” diye konuştu.

Maçka Belediye Başkanı Dr. Ecz. Koray Koçhan, 2018 yılı Şubat ayında düzenlediği basın toplantısında; Turizmin bölgenin kalkınması noktasında çok önemli bir rolü olduğunu kaydetmiş ve yapılması gereken çalışmaları Trabzonlu basın mensuplarıyla paylaşmıştı.
Sümela’nın restorasyonu sürecinde yaşanan sıkıntının farkında olduğunu belirten Başkan Koçhan, bu kapsamda sadece Sümela’nın değil, Vazelon ve Kuştul Manastırları ile yapılması planlanan Çakırgöl Kayak Merkezi’nin, NATO Üssü’nün değerlendirilmesiyle ortaya çıkacak Hobbit Evleri ve Macera Parkı projesi ve ilçe genelinde bakir denilebilecek birçok doğal alanın turizm amaçlı kullanılabileceğini vurgulamıştı.

Haber ve Fotoğraflar: Ali TİRİTOĞLU