LİTVANYA İLE İŞ BİRLİĞİ KONULARI GÖRÜŞÜLDÜ 

LİTVANYA İLE İŞ BİRLİĞİ KONULARI GÖRÜŞÜLDÜ 

LİTVANYA İLE İŞ BİRLİĞİ KONULARI GÖRÜŞÜLDÜ

LİTVANYA İLE İŞ BİRLİĞİ KONULARI GÖRÜŞÜLDÜ 

TTSO’da Trabzon ile Litvanya arasında iş birliği konuları görüşüldü. Bunlar arasında karşılıklıüretilen ürünlerin yenilenmesi de dâhil birçok konu var dı!

Litvanya’nın Ankara Büyükelçisi Ricardas Degutis, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nı (TTSO) ziyaret ederek iş birliği konularında görüş alışverişinde bulundu.

LİTVANYA BÜYÜKELÇİSİ DEGUTİS TRABZON’DAYDI! 
Litvanya’nın Ankara Büyükelçisi Ricardas Degutis ve Müsteşar Vaida Stankeviciene, TTSO Başkan Yardımcısı Ahmet Kazaz ve yönetim kurulu üyeleriyle görüştü. Litvanya’nın ticareti hakkında bilgi veren Büyükelçi Degutis; “Ülkemizin nüfusu 2,7 milyon kişi. Ancak ticaret hacmimiz aylık 6 milyar Euro civarında. İthal ettiğimiz ürünleri diğer ülkelere ihraç da ediyoruz. Bölgemizde çok yönlü ticari üs olarak görülüyoruz. Ticaretimizin zaten büyük kısmı Litvanya’da üretilen ürünlerden oluşmuyor. Hangi yeni ürünler üzerinde çalışabileceğimizin araştırmasını yapıyoruz. Lojistik ticaret rotaları üzerinde çalışmalarımız var. Ukrayna’da barış elbette sağlanacak ve bunun ardından oluşacak yeni rotalar çok önemli. Gayri Safi Milli Hasılamızın yüzde 33’ü lojistik ve ulaşım hizmetleri faaliyetlerinden oluşuyor. Bu anlamda Trabzon da tarihi ve önemli bir lojistik nokta.” diye konuştu.

TRABZON TURİZMİNDE BÜYÜK GELİŞME VAR!
Degutis, Trabzon’da 17 yıl önce geldiğini, şehirde eskiye göre turizm yönünden büyük bir gelişme yaşandığını da belirterek, “Litvanyalıların 1 numaralı tatil destinasyonu Türkiye. Ancak Akdeniz ve İstanbul odaklı bir tatili tercih ediyorlar. Biz elçilik olarak her zaman acentelerimize yeni bölgeler tavsiye ediyoruz. Trabzon ve Karadeniz Bölgesi de alternatif tatil arayanlar için yeni bir tercih olabilir” dedi.
Büyükelçi Degutis; “Litvanya ile Türk iş insanlarını buluşturmaya çalışıyoruz. Temmuz ayında İzmir’de bir etkinlik var. Başka şehirlerde de bu tür etkinlikler yapılacak ve Trabzon da bu iller arasında yer alabilir. Litvanya, Kuzey Baltık ülkeleri ve Avrupa Birliği ülkeleri için önemli bir çıkış kapısıdır.” diye konuştu.

HER İKİ KESİMDEN KARŞILIKLI PROTOKOLLER VAR!
TTSO Başkan Yardımcısı Ahmet Kazaz, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası olarak Litvanya’nın Kaunas Ticaret Odası ile iş birliği protokolleri olduğunu ifade ederek; “Litvanya’nın stratejik konumunun farkındayız ve iş birliğini geliştirmek istiyoruz. Trabzon’da üretim yapan firmaların Litvanya’ya ihraç edecek birçok ürünü var. Sağlık, iş güvenliği ekipmanları, madencilik başta olmak üzere çeşitli sektörlerde ürünlerimizin Litvanya’da Pazar bulacağına inanıyoruz. TTSO öncülüğünde sağlık turizminde önemli çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca Trabzon sizin de söylediğiniz gibi asırlardır önemli bir lojistik merkezdir. Deniz, hava ve karayoluyla dünyaya bağlanan önemli bir ticari merkez konumundayız. Litvanya ile lojistik konusunda ortaklıklar yapmak isteriz.  Eğitim konusunda da iş birliğini geliştirmek istiyoruz. Ayrıca büyük talep gören Karadeniz Somonu ihracatı için şirketlerimizi görüştürebiliriz. Her konuda elimizden geleni yapmaya hazırız.” dedi.

Konuk büyükelçiye ayrıca Trabzon’un ticaret, sanayi ve turizm olanaklarının anlatıldığı bir film sunumu yapıldı. TTSO Başkan Yardımcısı Ahmet Kazaz, Büyükelçi Degutis’e ziyaretinin anısına Trabzon’un coğrafi işaretli el sanatlarından telkâri ile üretilmiş bir hediye takdim etti.