KUTUROĞLU’NDAN MAÇKALI ÇİFTÇİLERE ÖNEMLİ TAVSİYELER

KUTUROĞLU’NDAN MAÇKALI ÇİFTÇİLERE ÖNEMLİ TAVSİYELER

KUTUROĞLU’NDAN MAÇKALI ÇİFTÇİLERE ÖNEMLİ TAVSİYELER

KUTUROĞLU’NDAN MAÇKALI ÇİFTÇİLERE ÖNEMLİ TAVSİYELER

Ziraat Mühendisi Coşkun Kuturoğlu, toprak analizinin gübreleme ve ürün gelişimi bakımından hayati öneme sahip olduğunu belirterek Maçkalı çiftçilere tavsiyelerde bulundu.

Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi ve Maçka Tarım ve Orman ilçe Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Coşkun Kuturoğlu, yine ciftçiler için gerekli bir hususta açıklamalarda bulundu.
Kuturoğlu, amacı topraktaki bitki besin maddesi miktarını tespit ederek,
o topraklarda yetiştirilecek bitkilerin isteği olan gübrenin cins ve miktarını ortaya koymak olan toprak numunesi alma işleminin nasıl olacağını anlattı.
Ziraat Mühendisi Coşkun Kuturoğlu’nun söz konusu açıklamaları şu şekilde;


TOPRAK ANALİZİNİN AMACI
Toprak analizlerinin amacı: Topraklarda bulunan bitki besin maddesi miktarlarını tespit etmek suretiyle o topraklarda yetiştirilecek bitkilerin isteği olan gübre cinsini ve miktarını ortaya koymaktır.
Topraklar, bu amaçla kurulmuş laboratuvarda kimyasal yollarla analiz edilerek içerisindeki bitki besin maddesi miktarları (Potasyum, fosfor ve kireç vb.), yetiştirilecek bitkinin büyümesi ve iyi bir ürün vermesi için hangi besin maddelerinin eksik olduğu tespit edilerek verilmesi gerekli gübre miktarları belirlenir.
Toprağın ihtiyacı olan gübreler, bir rapor hâlinde düzenlenerek çiftçiye ulaştırılır. Rapor doğrultusunda yapılacak gübreleme ile bitkilerin ihtiyaç duyduğu besin maddeleri toprağa kazandırılarak hem beslenme eksikliği önlenir hem de aşırı ve yanlış gübre kullanımının önüne geçilmiş olur. Topraklarını analiz ettirmek suretiyle analiz raporunda belirtilen gübreleme tavsiyelerini tam olarak uygulayan çiftçiler, kuşkusuz gerek kendilerine gerekse memleket ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlamış olurlar.
Toprak numunelerinin alınmasında en önemli husus, alındığı tarlayı temsil edebilir olmasıdır. Toprak numunesi alınırken öncelikle numune alınacak yerdeki toprak yüzeyi otlardan temizlenir. Kürek, istenilen derinliğe kadar batırılarak ilk alınan toprak bir kenara konur. İkinci alınan toprak ise temiz bir leğene boşaltılır. Tarlada zikzaklar çizerek alınan topraklar biriktirilir. Biriktirilen bu topraklar iyice karıştırılır ve numune kaplarına konularak etiketlenir. Alınan toprak numunesinin 1 kg’dan az olmamasına dikkat edilmelidir

DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Toprak numunesi alınırken arazinin bazı kısımlarından toprak alınmamalıdır. Numune alınmasının sakıncalı olduğu yerler;
Eskiden gübre yığılmış yerler,
Hayvan gübrelerinin bulunduğu noktalar,
Harman yeri ve hayvan yatmış yerler,
Sap, kök veya yabani otların yakıldığı kısımlar.
Tarlanın hafif tümsek veya su birikmesi nedeniyle çukurlaşan noktaları,
Ağaç altları (Tarlada),
Sıraya gübreli ekim yapılan mahsullerde, sıra üstleri,
Dere, orman, kanal, su arkı, çit ve yollara yakın olan kısımlardır.

TOPRAK NUMUNESİ NASIL ALINIR?
Toprak numunesi almak için hazırlanan araç gereçleri alarak tarlanın başına gidilir. Tarlanın bir ucundan girerek öbür ucuna kadar numuneler alınarak ilerlenir. Ancak bu numuneler tarlanın bir ucundan öbür ucuna doğru düz bir çizgi üzerinde ilerleyerek dosdoğru olmayıp zikzaklar yaparak alınmalıdır.
Toprak numunesi alma uygun şekilde yapılmalıdır. Ekteki resimlerde görüldüğü gibi toprakta bir V açılır. Sonra V’nin bir kenarından, bir kürek derinliğinde ve 5 cm genişliğinde bir dilim alınır.
Aynı bahçede bile olsa farklı renk topraklardan ayrı numuneler alınmalıdır.
Alınan topraklar bir araya toplanarak iyice karıştırılır. İçerisindeki taş ve bitki artıkları temizlenir. İyice karıştırılmış olan topraktan naylon veya bez torbaya 1 kg (en az) kadar konulur. İki adet etiket yazılarak biri torbanın içine konulur, diğeri torbanın üstüne yapıştırılarak laboratuvara gönderilir.
Fatma KARAHASANOĞLU