KUTUROĞLU TARIMI DEĞERLENDİRDİ

KUTUROĞLU TARIMI DEĞERLENDİRDİ

KUTUROĞLU TARIMI DEĞERLENDİRDİ

KUTUROĞLU TARIMI DEĞERLENDİRDİ

Ziraat Mühendisi Kuturoğlu, gündeme dair açıklamalarda bulunurken tarıma dair düşünsel anlamda bir kuruluşun olmayışından yakındı.

Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi ve Maçka Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Coşkun Kuturoğlu, gündeme ve fındıkla ilgili tartışmalara değinirken, tarımla ilgili bir düşünce kuruluşunun şart olduğunu söyledi.

BU DÖNEMDEKİ HAVALAR FINDIK İÇİN FAYDALI!
İçinde bulunduğumuz ve birkaç gün karlı, birkaç gün güneşli seyreden havalarla ilgili değerlendirmesinde, bu dönemdeki kar yağışı ve soğuk havanın fındık için çok faydalı olduğunu belirten Kuturoğlu; “Bu dönemdeki kar yağışı ve soğuk havalar fındık için çok faydalı.” ifadesini kullandı.
Sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede yaşanan mevsim değişiklikleri ve küresel ısınmanın fındığı olumsuz yönde etkilediği iddialarının asılsız olduğunu aktaran Ziraat Mühendisi Coşkun Kuturoğlu, bu konunun her nedense son dönemde yaygın şekilde konuşulan konuların başında gelmesinden yakındı.


“SORUN YOK. UMUTLU BEKLEYİŞİMİZ DEVAM EDIYOR.”
Kuturoğlu, değerlendirmesinde şunları kaydetti; “Kış mevsimi olmasına rağmen bahardan kalma günlerin yaşandığı Karadeniz’de bazı bahçelerde fındıklar erken tomurcuk verirken, yaklaşmakta olan soğuk hava dalgası ise ‘zirai don’ endişesini de beraberinde getirdi.

TARIM SİGORTASI YAPTIRILMALI
Fındık kuraklıktan ziyade en fazla nisandaki donlardan zarar görür. Yağan kar ve bundan sonra devam edecek soğuk havaların sadece fındığa büyük faydası olur. Geçmişi ve bilimsel gerçekleri iyi bilmeyenler, takip etmeyenler sürekli algı operasyonu yaparak fındığa zarar vermesinler.”

TARIMDA DÜŞÜNCE KURULUŞU ŞART!
Ülkemizde tarımsal anlamda bir düşünce kuruluşuna ihtiyaç duyulduğunun da altını çizen Ziraat Mühendisi Coşkun Kuturoğlu, değerlendirmesini şöyle sürdürdü;
“Türkiye’de her konuda düşünce kuruluşlarının bulunmakta ancak tarımla ilgili çalışan böyle bir kuruluş bulunmamaktadır. Türkiye’nin tarımda yol alabilmesi için kendi tarımsal modelini üretmesi gerekmektedir. Öncelikle tarım üzerinde nasıl bir akıl yürütmemiz gerektiğine ve nasıl bir model üretmemiz gerektiğine karar vermemiz gerekiyor. Bunu, tarım alanındaki bileşenlerin kendi içindeki süreklileşen iletişimleriyle, tartışmalarıyla ve bir yapının da bu süreçleri organize etmesiyle başarabileceğimize inanıyoruz.”

Ali TİRİTOĞLU