KÜTÜPHANE İYİLEŞTİRİR

KÜTÜPHANE İYİLEŞTİRİR

KÜTÜPHANE İYİLEŞTİRİR

KÜTÜPHANE İYİLEŞTİRİR 

Geçtiğimiz haftalarda kutladığımız Kütüphaneler Haftası geride kalsa da kitapların dimağımızdaki hâkimiyeti devam ediyor. 

Kütüphaneler ve kütüphaneleri oluşturan en temel unsurlardan biri olan kitaplarla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Maçka İlçe Halk Kütüphanesi Kütüphane Memuru Davut Yasin Coşkun, kütüphaneyi Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın ‘Kütüphane nedir? Beşeriyetin hafızasıdır.’sözüyle ifade etti. 

BİLGİ ÜRETME VE SAKLAMA MERKEZLERİ KÜTÜPHANELER! 
Maçka İlçe Halk Kütüphanesi Kütüphane Memuru Davut Yasin Coşkun, kütüphanelerin ortaya çıkış amacını anlatırken bu süreçte kitapların rolüne dikkat çekti. 
Coşkun, kütüphanelerin oluşma sürecini şu şekilde açıkladı; 
“İnsanoğlunun yerleşik hayata geçmesiyle birlikte çeşitli temel ihtiyaçlarının yanı sıra bilgi üretme, üretilmiş bilgiyi kullanma ve bu bilgileri saklayarak daha sonraki kuşaklara iletme ihtiyacı da ortaya çıkmıştır. Bu yolda, zaman içerisinde bu bilgiler belirli bir sistematik içerisinde bir araya getirilerek saklanmaya başlanmış ve kütüphanelerin ortaya çıkmasına vesile olmuştur. Kütüphanenin, insanlık tarihi kadar eski oluşu, insanın bilgiyi arama ve bilgiye ulaşma serüveninde ne kadar önemli bir ihtiyaç olduğunun da göstergesidir. 

KÜTÜPHANE KURMA SÜRECİ NİNOVA’ DA BAŞLADI
Milattan önce Ninova’ da başlayan kütüphane kurma süreci Asur, Bâbil, Hitit, Bergama ve İskenderiye kütüphaneleri ile devam etmiştir. Orta Çağ İslâm dünyasında medrese, cami ve vakıf kütüphaneleri, batı dünyasında ise kilise, tapınak ve saray kütüphaneleri şeklinde ortaya çıkmıştır. 
Kütüphaneler, batıda Rönesans, Osmanlı’da ise Tanzimat Dönemi ile birlikte bağlı bulundukları merkezlerden ayrılarak kendi başlarına birer kurum olmuşlardır. 
Bilgi çağında dijital dönüşüm ve elektronik yayıncılığın getirdiği yeni imkânların kütüphanelere olan ilgiyi ve ihtiyacı azaltacağı korkusunun yaşandığı günümüzde Kütüphaneler, ilk ortaya çıktıkları zamandaki amaçlarına yeni amaçlar ekleyerek, birer yaşam merkezi olarak ve yeni hizmetler sunarak varlığını güçlü bir şekilde devam ettirmektedir. 

MAÇKA’NIN İHTİYACINI FAZLASIYLA KARŞILIYOR 
Maçka İlçe Halk Kütüphanesi ’de bu amaçla hizmet etmeye devam etmektedir. Kullanıcılar bilgisayarlarda araştırma yapabilmekte, çeşitli oyuncak ve zekâ oyunlarıyla oynayabilmekte, güncel süreli yayınları takip edebilmekte, 22.000’den fazla kitapla kullanıcıların kitap ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir. Özellikle öğrencilerin ilgisini çeken kütüphanemize yetişkinlerin ve emeklilerimizin de daha sık ziyaret etmesini isteriz. Böylece günlerini daha kaliteli kılabilirler. 
Maçka İlçe Halk Kütüphanesi hafta içi her gün 08.00-17.00 saatleri arasında siz kullanıcılarımızı bekliyor. Son olarak Cemil Meriç’in kütüphaneler ile ilgili bir sözüne yer veriyoruz. 
‘Kütüphane bütün çağların, bütün ülkelerin ölümsüzleri ile dolu’
Maçka İlçe Halk Kütüphanesi Kütüphane Memuru Davut Yasin Coşkun” 
Fatma KARAHASANOĞLU