KÜRESEL ISINMAYA DİKKAT!

KÜRESEL ISINMAYA DİKKAT!

Dünyada atmosferin giderek ısındığına dikkat çeken Ziraat Mühendisi Coşkun Kuturoğlu; “Artık yenilenebilir enerjilere ciddi yatırımlar yapmamız gerekiyor!”

KÜRESEL ISINMAYA DİKKAT!

Dünyada atmosferin giderek ısındığına dikkat çeken Ziraat Mühendisi Coşkun Kuturoğlu; “Artık yenilenebilir enerjilere ciddi yatırımlar yapmamız gerekiyor!” 

Ziraat Mühendisler Odası Trabzon Şubesi Yönetim Kurulu üyesi ve Maçka Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Coşkun Kuturoğlu, iklim değişikliği ve küresel ısınmaya dikkat çekti. ZMO Trabzon Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Kuturoğlu, yaptığı açıklamada; “Üstü açık bir fabrika olan tarım sektörü küresel iklim değişikliğine karşı büyük ölçüde savunmasızdır. Tarım sektöründe iklim değişikliği sürekli gündeme gelmesine rağmen insanların dikkatini yeterince çekmemektedir.” dedi.

2015, EN KURAK YIL OLDU 
Bunun etkilerini birebir hissetmediğimiz için hep arka planda kaldığına dikkat çeken Kuturoğlu; “Ülkemizin de içerisinde yer aldığı Akdeniz Havzası, küresel iklim değişikliğine karşı yerkürenin en hassas bölgelerinden birisidir.2015 yılı dünya tarihine en kurak yıl olarak kayıtlara geçmiştir. Türkiye'nin içinde bulunduğu Doğu Akdeniz kuşağında sıcaklıklar artmakta yağışlar azalmaktadır. İklimlerin temel karakteristikleri üzerinde bir değişiklik yaşanmaktadır. Artık mevsimler arası geçişler çok hızlı yaşanmaktadır. İklim değişiklikleri ile beraber dünyada yaşanan kuraklık ve sel felaketi gibi doğal afetlerin sayısı artmaktadır. 30-40 senede yaşanan bu olaylar artık 3-4 senede bir yaşanır hale gelmiştir.

HER ŞEY SIK YAŞANIR HALE GELDİ 
İklim değişikliğinin en temel sorunlarından biri aşırı iklim olaylarının ve bildiğimiz mevsim karakterlerinin değişmesi ve bu değişkenliğin de giderek artmasıdır. Son yüzyılda insanların bu değişikliğe etkisi giderek artmıştır. Fosil yakıtlar yer altından çıkarılarak emisyonlarla birlikte atmosfere salınmaktadır. Dünyayı yaşanabilir hale getiren atmosfer giderek ısınmaktadır. Artık yenilenebilir enerjilere ciddi yatırımlar yapmamız gerekmektedir.” şeklinde konuştu. 
İklimlerde var olan değişimlerin ürün desenini değiştireceğini söyleyen Kuturoğlu;“Küresel ısınma ile birlikte Doğu Karadeniz’in doğusunda yağışların artması beklenmektir.Türkiye’nin de içinde bulunduğu bölgede tarımsal verim artması gereken yönde artmamakta ve hatta azalmaktadır. Daha önce bizim tarımsal alanlarımızda görünmeyen tarımsal hastalık ve zararlılar ortaya çıkacaktır. İklim değişliklerinin etkilerini bölge bölge tespit edip acil eylem planları geliştirmeliyiz. Kuraklığın, tarımı ve dolayısıyla üreticiyi olumsuz yönde etkilemesi, bazı üreticileri yeni mevsimsel özelliklere göre ürünlerini değiştirmek zorunda bırakacaktır. Bu nedenle Türkiye’de daha sıcak ve kurak koşullara uygun tarımsal bitki çeşitlerinin geliştirilmesi ve bunların desteklenmesi gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.  

YATIRIM VE TEŞVİKLERE, BÖLGEYE GÖRE KARAR VERİLMELİ 
Maçka Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Coşkun Kuturoğlu şunları kaydetti;  “Sermayesi ve teknolojik donanımı olmayan bilgiye erişimi kısıtlı olan zaten zor coğrafyada yaşayan küçük çiftçiler bu değişimden en fazla etkilenenler olacaktır. Onlara öncelik vererek adaptasyon kapasitelerini geliştirmek gerekmektedir. Tarıma yeni kaynaklar ayırarak tarımsal desteklerin niteliğinin ve önceliğinin değiştirilmesi gerekmektedir. İklim değişikliğini tarımsal politikamızın merkezine koyarak planlar geliştirilmelidir.
İklim değişikliğine göre acilen Ulusal Arazi Kullanımı Planlaması yapılarak, gelecekte öne çıkacak tarım alanları ve su havzaları gecikmeden ve tam anlamda koruma altına alınmalıdır. Hem değişen iklim şartlarına hem de bitkilerin su ihtiyaçlarına göre doğru yerde, doğru bitki türünün seçilmesi ve doğru zamanda ekilmesi teşvik edilmeli, iyi tarım ve hayvancılık uygulamaları ülke geneline yaygınlaştırılmalıdır.Sayısı ve şiddeti artan meteorolojik afetlerden korunmak için tarıma yönelik erken uyarı ve kapsamlı sigorta uygulamaları geliştirilip, çeşitlendirilerek yaygınlaştırılmalıdır. Tarım ve gıda sektörü ile ilgili yatırım ve teşviklere, mutlaka o bölgenin değişen iklimine göre karar verilmelidir. İklim değişikliğine uyum sağlayamayacak ve artık tarımla kalkınamayacak olan bölgelerimizin kalkınma stratejileri değiştirilip, tarım dışı yatırımlar ile başka sektörlere kaydırılmalıdır.”