KÜLLEME HASTALIĞI ZARARA YOL AÇIYOR

KÜLLEME HASTALIĞI ZARARA YOL AÇIYOR

Külleme hastalığı fındıkta zararlara yol açmaya başladı. Ziraat Mühendisi Kuturoğlu, bölgede ve ilçemiz Maçka’da da hızla yayılan hastalıkla ilgili uyarılarda bulundu.

KÜLLEME HASTALIĞI ZARARA YOL AÇIYOR 

Külleme hastalığı fındıkta zararlara yol açmaya başladı. Ziraat Mühendisi Kuturoğlu, bölgede ve ilçemiz Maçka’da da hızla yayılan hastalıkla ilgili uyarılarda bulundu. 

ZMO Trabzon Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ziraat Mühendisi Coşkun Kuturoğlu, külleme hastalığının yeni mahsul fındıkta kayıplara yol açmaya başladığını söyledi. 

AŞIRI SICAKLAR ETKİLİ OLUYOR 
Kuturoğlu, yaptığı açıklamada, bir mantar hastalığı olan küllemenin son günlerde sıcaklığın artması ile birlikte Trabzon ve yöresinde etkili olan mevsimsel dengesizlik nedeniyle hızla yayılma gösterdiğini belirtti. 
Kuturoğlu, Karadeniz Bölgesi'nin önemli geçim kaynağı fındıkta oluşan külleme hastalığı ile ilgili mücadelenin sürdüğü belirterek, söz konusu hastalığın zamanla fındığın her yerine dağılabildiğine dikkati çekti. 
Kuturoğlu; “Özellikle yapraklar üzerinde oluştuktan sonra fındık çotanaklarına atlayan hastalıkta, fındığın yaprak ve çotanağı beyaz bir tabakayla kapanıyor. Bu durum fındığın, oksijen almasını engelleyerek, üründe çürüme yapıyor ve dökülmeler oluşuyor.” diye konuştu.

ÖNCE YAĞIŞ SONRA SICAK ETKİLİYOR 
Özellikle sahil kesimler başta olmak üzere il genelindeki bahçelerin büyük kısmının hastalığın etkisi altında bulunduğuna işaret eden Kuturoğlu; “Son bir kaç yıldır bahçelerde gözlemlediğimiz külleme hastalığı kendisini bu yıl da göstermeye başladı. Özellikle etkili olan yağışlar sonrası sıcaklıkların artması hastalığın yayılma hızını artırdı. Şuanda bahçelerimizin büyük kısmı bu hastalığın etkisi altında.” dedi. 

YENİ MAHSULDE DÖKÜLME NEDENİ! 
Hastalığın yeni mahsul fındıkta dökülmelere yol açtığını, bunun da kendilerini endişelendirdiğini ifade eden Kuturoğlu; “Daha önce de külleme hastalığı bahçelerimizde kendisini gösteriyordu. Bu durum pek de önemli değildi. Son 3 yıldır hastalık fındık için en tehlikeli konu haline geldi. Özellikle iki yıldır hastalığın çok daha büyük etkiye yol açan bir türüyle mücadele ediyoruz. Bu yeni tür doğrudan bitkiye nüfus etmekte ve bitkinin fotosentez yapmasını engellemekte. Bu da gelişmekte olan fındıkta erken dökülmelere yol açıyor. Bahçelerimizde hastalığın seyriyle ilgili incelemeler yapıyoruz. İlk incelemelerimizde durum bizi endişelendiriyor. Külleme hastalığı nedeniyle fındık ürününde kayıplar başladı ve hızla da artıyor.” ifadelerini kullandı.

REKOLTEDE CİDDİ KAYBA NEDEN OLUYOR 
Geçtiğimiz yıl külleme hastalığının fındık rekoltesinde ciddi kayıplara neden olduğuna işaret eden ZMO Trabzon Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ziraat Mühendisi Coşkun Kuturoğlu; “Hastalığın bu yıl da rekoltede kayıplara yol açmasından endişe ediyoruz. Üreticilerimizden külleme hastalığını mutlaka ciddiye almalarını ve acil olarak bahçelerde zirai ilaçlama yapmalarını istiyoruz. Hastalıkla düzenli bir şekilde mücadelesinin yapılması önemli. Gerekirse birden fazla ilaçlama yapılmalı.” değerlendirmesinde bulundu. 
Ali TİRİTOĞLU