KARMAŞAYA SON VERİLMELİ

KARMAŞAYA SON VERİLMELİ

Beraberindeki heyetle birlikte Uzungöl’deki turizmcilerle bir araya gelen TTSO Başkanı Çelebi; “Uzungöl özel turizm alanı statüsünde yönetilmeli, karmaşaya son verilmelidir.”

KARMAŞAYA SON VERİLMELİ 

Beraberindeki heyetle birlikte Uzungöl’deki turizmcilerle bir araya gelen TTSO Başkanı Çelebi; “Uzungöl özel turizm alanı statüsünde yönetilmeli, karmaşaya son verilmelidir.”

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Erkut Çelebi ve beraberindeki heyet, Uzungöl’de turizmcilerle bir araya geldi, talepleri ve çözüm önerilerini dinledi. Ayrıca Kaymakam ve Belediye Başkanının da katıldığı toplantıda beklentiler dile getirildi. Başkan Çelebi, Uzungöl’ün özel turizm alanı statüsünde yönetilmesinin birçok sorunun çözümünü sağlayacağına inandığını söyledi.

TURİZMCİLER TALEPLERİNİ AKTARDI
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, meclis başkanlık divanı, yönetim kurulu ve meslek komitesi üyeleri, Uzungöl’de ilk olarak turizmcilerle bir araya geldi, sorunları, talepleri ve çözüm önerilerini dinledi. Uzungöl’deki turizmciler ve dernek yöneticileri, taleplerini sıralarken şu ifadeleri kullandı; 
“Ana sorunumuz imar. Uzungöl’ün gerçeklerine uygun bir imar planı hazırlanmalı ve uygulanmalıdır. Uzungöl sadece bir turizm bölgesi değil, birçoğumuzun yaşam alanıdır. Uzungöl özel bir turizm bölgesi ilan edilmeli ve buna göre yönetilmelidir. Uzungöl’de turizmin 12 aya yayılması için kesinlikle bir kongre merkezi yapılmalıdır. Uzungöl’de bir spor tesisi bulunmuyor, bu eksikliğin giderilmesini beklemekteyiz. Seyyar satıcılara, seyyar tezgâh açanlara izin verilmemesi gerekiyor. Sık sık fahiş fiyat uygulamalarıyla eleştiriliyoruz. Kayıt dışı işletmeler büyük sorun yaratıyor. Bunların denetlenmesi ve kapatılmasını istiyoruz. Otellerin uyguladığı fiyatlar çevrimiçi satış kanalları üzerinden de denetlenmelidir. Bir kez daha yineliyoruz ki alan yönetimi oluşturulmalıdır. Çünkü kurumlar arasında büyük bir yetki karmaşası var ve bu durum hem işletmecileri hem de turistleri etkiliyor. Ayrıca dilenciler ve çeşitli vakıflar, dernekler adına para toplayanlar büyük sorun yaratıyor, turisti rahatsız ediyor.”

KESİNLİKLE CAYDIRICI CEZALAR UYGULANMALIDIR
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, sadece Uzungöl için değil Trabzon’un tüm ilçeleri için acilen bir turizm master planı yapılması gerektiğini de vurgulayarak şunları söyledi; 
“Tabii ki öncelikli olarak Uzungöl’e böyle bir plan lazım. Kayıt dışı işletmelerin karşısındayız. Bizim de aralarında olduğumuz ilgili kurumlardan görevlilerin yer aldığı Valilik Denetim Komisyonu vasıtasıyla denetimlerimizi yapıyoruz. Vergisiz, masrafsız, merdiven altı her işletmeye karşıyız. Her kurala uyan, devletine vergisini ödeyen, işçisinin sigortasını yapan işletmelere karşı haksız bir rekabet ortaya çıkıyor. Bunun kesinlikle önlenmesini istiyoruz ve bu konuda girişimlerimizi yapıyoruz. Küçük miktarda cezalarla bu sorunlar ortadan kalkmaz. Kesinlikle caydırıcı ve kapatmaya kadar giden cezalar uygulanmalıdır. Uzungöl’ün turizme yönelik özel alan şeklinde yönetilmesi sorunların birçoğunun tek elden halledilmesi ve karmaşaya son verilmesi açısından önemli bir adım olacaktır.”
Başkan Çelebi, daha sonra Uzungöl çevresindeki işletmeleri ziyaret etti ve dile getirilen sorunlarla ilgili görüş alışverişinde bulundu.

KAYMAKAM VE BELEDİYE BAŞKANIYLA TOPLANTI YAPILDI
TTSO Başkanı Erkut Çelebi ve beraberindeki heyet, Çaykara Kaymakamı Muhammet Güzel, Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok, Uzungöl Muhtarı Mehmet Öztürk ve dernek temsilcilerinin katıldığı toplantıda Uzungöl’ün sorunlarını konuştu.
Kaymakam Muhammet Güzel; “Uzungöl’e binlerce turist geliyor, büyük bir hareket var. Bu kadar yoğun bir ortamda güvenlik ve kamu düzeni konusunda herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması sevindirici. Bu anlamda emek harcayan tüm personelimize teşekkür ediyorum. Gelen her turistin memnun ayrılacağı bir sezonu geride bırakacağımızı umut ediyorum.” ifadesini kullandı.

GELECEK YIL UZUNGÖL’DE SEYYAR SATICI OLMAYACAK
Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok ise, sadece Uzungöl değil Solaklı Vadisi olarak önemli bir destinasyon haline geldiklerini vurgulayarak şunları söyledi; 
“Güvenlik konusunda kaymakam beyin sözlerine katılıyorum. Ama bizi üzen sosyal medyada yapılan algı operasyonlarıdır. Bu iddiaları genele yaymak mümkün değil. Bu kadar yoğun bir hareketin olduğu yerde yanlış yapanlar olacaktır. Ama bunların sayısı çok cüzi miktardadır. Ancak zaman zaman kendimizi izah edememenin üzüntüsünü de yaşıyoruz. Belediye olarak fahiş fiyat uygulayanlara karşı elbette denetim yapıyoruz. Fahiş fiyat uyguladığına dair belge getirildiği takdirde o işletmelere yaptırım uyguluyoruz, uygulayacağız. Zaman zaman kendim de denetime çıkıyorum. İşletmelere oturup sipariş veriyorum ve getirilen tutarlarla menüdeki fiyatları karşılaştırıyorum. Komisyoncular büyük bir sorun ve turizme zarar veriyor. Seyyar satıcılarla ilgili karar aldık; gelecek yıl Uzungöl’de seyyar satıcı olmayacak. Ama elbette Uzungöl’deki sorunlar bir ilçe belediyesinin tek başına yapacağı şeyler değil.”

DOLULUK ORANLARI ORTALAMANIN ÇOK ALTINDA 
TTSO Başkanı Erkut Çelebi de Trabzon genelinde otellerdeki doluluk oranlarının sezon ortalamasının çok altında, yüzde 60’larda olduğunu vurgulayarak; “Uzungöl’ü ayrı düşünmek, ayrı yönetmek lazım. Buradaki derneklere daha fazla sorumluluk verilmeli, alan yönetiminde ve planlanmasında söz sahibi olmaları sağlanmalı. Otopark sorununun kesinlikle çözülmesi, trafiğin sağlıklı şekilde akacağı ring koridorunun düzenlenmesi gerekli. Uzungöl’le ilgili bir çalıştay yapılmalı ve her kesimin görüşleri dinlenerek plan oluşturulmalı. Uzungöl’deki altyapı daha düzgün yapılmalı. Geçen yıl yapılan kaldırımların kırıldığını gördük. Hata yapanlara, fahiş fiyat uygulayanlara karşı sert olmak lazım. Yoksa bu turizm hareketini gelecek yıllarda mumla ararız. Konaklama, yeme içme taşıma olsun tüm işletmelerin turistlere kaliteli hizmet vermesi görevleridir. Bu görevi yerine getirmeyenlerin de mutlaka cezalandırılması gerekiyor ki sayıları artmasın” dedi.

Toplantıda, dernek temsilcileri de taleplerini ve çözüm önerilerini dile getirdi, bu tür toplantıların daha sık yapılmasını istedi.