KARADENİZ´İN TÜRKÜ BABASI

KARADENİZ´İN TÜRKÜ BABASI

Maçka´nın yetiştirdiği Erkan Ocak´lının hayatını konu alan kitap sevenleriyle buluştu

KARADENİZ´İN TÜRKÜ BABASI

 

 

 Maçka´nın yetiştirdiği Erkan Ocak´lının hayatını konu alan kitap sevenleriyle buluştu

 

Erkan Ocaklı (1949 - 2008)

 

                1949 yılında Trabzon´da doğan Ocaklı, Aslen Artvin Arhavi´li. Çocukluğu Maçka´da geçti. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesini bitirdi. Yaklaşık 40 albüm yapan Ocaklı´nın, ?Mısırı kuruttun mi? ve ?Ula ula Niyazi? gibi Karadeniz klasiklerinin de yer aldığı 350 civarında bestesi bulunuyor. Yönetmenlik ve televizyon programları da yapan Ocaklı, 6 filmde de rol aldı

15 kasım 2008´de  hayatını kaybetti.

Elli dokuz yıllık yaşantısına bir çok şey sığdıran Ocaklı son nefesine kadar müziği bırakmadı. 

 

 

"ÖLENE KADAR MÜZİĞE DEVAM" DEMİŞTİ
 

Karadeniz müziğini duyuran ilk isimlerden biri olan Ocaklı, verdiği son röportajında "Karadeniz müziği değişmiş ve çok gelişmiş, çağın şartlarına uymuş. Gurup sazlar, kemençeler önemli yenilikler geldi. Sanatçıların en çok beğenilenini halk belirler. Sanatçı yıllarca unutulmayan ve hatırlanandır. Festivallerin daha da fazla yapılması lazım. Bu festivaller uyuyan Karadeniz´i uyandırdı. 58 yaşındayım, sanatta 37. yılıma girdim. Daha önceleri özel kanallar kemençeyi içeriye sokmazdı.

Bölgemizin televizyonlarından Allah razı olsun. Bizim bütün çocuklarımızı deşifre ettiler, gözler önüne serdiler. Festivallerle Karadeniz oynuyor, coşuyor artık. Karadeniz görünüyor. Festivalleri masraf kapısı olarak düşünmemek lazımdır. Büyük bir reklam. Bir şeyin tanıtımı çok önemlidir. Getirisi çoktur. Ölene kadar müziğe devam edeceğim. Maalesef Karadenizli sanatçılarımızı dünya entegrasyonu içerisinde lanse edecek hiçbir firmamız yok. Karadenizli sanatçıları tanıtacak diye düşündüğümüz büyük firmalar yetersiz kaldı. İki arkadaşımız var, birisini Urfalı lanse etti, diğerini Malatyalı. Bu çok üzücü bir şey. Ben 35. yılımda bir Oflu´ya, bir de Köprübaşılı arkadaşıma armağan oldum. Kadıköylü bile beni zor görüyor. Televizyonlara bile göstermiyorlar. Tanıtıma önem vermiyorlar. 37 yıldır Erkan Ocaklı´nın bir klibi bile yok. Böyle bir insana nasıl klip çekilemez. Çalıştığım firma 5 milyar harcayıp neden klip çekmiyor? Benim güzelliğimi emek verdiğim kasetçi ve firmalardan almam lazım. Halk bana domates atarsa işte o zaman Erkan Ocaklı bitmiştir. Ben yırtık pantolonla türkü söylemem. Öyle alıştım. Edep, terbiyem bu. Gençler öyle söylüyor ona da saygım var" diye konuşmuştu.

 

                    Üç yıllık çalışmanın ardından

 

                    Erkan Ocaklı´nın hayatını konu alan ?Karadeniz´in Türkü Babası Erkan Ocaklı? adlı eser, üç yıllık çalışmanın ardından sevenleriyle buluştu.

Trabzon Yazarlar Dernek Başkanı Mustafa Durmuş, Erkan Ocaklı hayranı olduğunu ve böyle bir kitap çalışmasının kendisine nasip olduğunu söyledi. Erkan Ocaklı´nın türkülerini çok sevdiğini belirterek; ?Erkan Ocaklı´nın hayatını yazmayı hep düşündüm. Ben bir Erkan Ocaklı hayranıyım. Onun için oğlumun adını da Erkan verdim. Erkan Ocaklı´nın kızıyla tanışarak, kitap çalışmamdan söz ettim. Kızı Büşra çok memnun oldu ve bana kitap hazırlama konusunda çok yardımcı oldu. Bir çok aileyi bilgiyi Büşra´dan aldım. Her gün telefonla uzun uzun konuştuk. Erkan Ocaklı´nın okul arkadaşlarını bularak, onlardan da bilgi edindim. Bir Maçkalı olarak Erkan Ocaklının hayatını konu alan kitabı hazırlamak benim için bir zevk ve onurdu.?

 

                      Ortahisar Belediye Başkanı

 

                 Kitabın yazarı Mustafa Durmuş, tüm hazırlıkları bitirdikten sonra kitabın baskısına sırayı getirdi. Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç´e giderek, kitap hakkında bilgi verdi. Belediye olarak da destek olmalarını rica etti. Başkan Genç, tereddüt etmeden hemen teklifi kabul etti Genç; ?Mustafa Durmuş bana, kitapla geldi. Erkan Ocaklı´nın hayatını konu alan kitabın basımı için benden destek istedi. Ben de bir Maçkalı olarak hiç düşünmeden desteğimi verdim. Bu kitap beni de heyecanlandırmıştı. Bugüne kadar Erkan Ocaklı´ya böyle bir kitap yapılmamıştı. Ocaklı´ya geç de olsa vefa borcumuzu ödediğimizi düşünüyorum.?

 

                        Erkan Ocaklıyı anma

 

                     Ortahisar Belediyesiyle Trabzon Yazarlar Derneği ortaklaşa olarak ?Karadeniz´in Türkü Babası Erkan Ocaklı? isimli kitabı tanıtımı 27 Kasım Çarşamba günü Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Salon, Erkan Ocaklıyı sevenlerle doldu. Tüm davetlilere girişte kitap hediye edildi.

Program, Erkan Ocaklının sesinden slayt gösterimiyle başladı. Ardından İbrahim Can, Erkan Ocaklı´nın bestelediği türkülerden okudu. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu,İbrahim Can´la düet yaptı.

Programa katılan diğer türkücülerde Erkan Ocaklı´nın türkülerini seslendirdi. Erkan Ocaklı´nın ölümünün 11. Yılında hayatını konu alan kitabın tanıtım gecesinde duygulu anlar yaşandı. Geçmişe yolculuk yapıldı. Herkesin gönül teline dokunmayı bilen Ocaklı dakikalarca alkışlandı. 

 

 

Emine (Ne Annem Var)

     
     

Ne annem var ne babam 
Gurbet elde yalnızım 
Bir Eminem var idi 
Ondan ayrı kalmışım 

Eminem çok güzeldir 
Bir tanedir bir tane 
Gözleri mercan gibi 
Saçları tane tane 

Ben ölürsem uşaklar 
Eminem ne edecek 
Onun da kimsesi yok 
Ne yanlara gidecek

 

Almanya Acı Vatan

Almanya acı vatan 
Adama hiç gülmeyi 
Nedendir bilemedim 
Bazıları gelmeyi 

Üçü kız iki oğlan 
Kime bırakıp gittin 
Böyle güzel yuvayı 
Ateşe yakıp gittin 

Ancak para yollarsın 
O para neye yarar

Beş çocukla ailen 
Hepisi seni arar 

Gitmişsin Almanya´ya 
Orada evlenmişsin 
Tam yedi sene oldu 
Köyüne dönmemişsin 

Tam yedi seni oldu 
Ne mektup var ne haber 
Yuvayı beter ettin 
Sen de olasın beter

 

ÇAYELİNDEN O YANA

Çayeli´nden o yani 
Gidelim yali yali 
Sırtındaki sepetun 
Ben olayım hamali 

Mensure dedikleri kız sen misun sen misun 
Alemin dilindesun o kadar güzel misun 
Eğdim funduk dalini gel döşüre döşüre 
Aduni değişelum olsun adun Mensure 
Sepetun arkasına gel saluni saluni 
Ben acirum acirum Mensure´min halini 
Güz gelende dökulur 
Finduğun yaprakları 
Kız bana mezar olsun 
Çayeli topraklari 

Sepetunun ipleri 
Keseyu omuzumi 
Aç beyazlı yaşmağı 
Bir göreyum yüzuni

 

 

 Kurtların Sofrası

Ne güzeldi ne güzel 
Maçkanın dereleri 
Biraz tarif edeyim 
Basıma gelenleri 

Maçkayi terk eyledum 
Sevduğum vardur dedum 
Sedanın hançerini 
İşte o zaman yedum 

Hacavera Livcra 
Köyler dereye bakar 
Maçkanın dereleri 
Erkanım diye akar 

Maçkanın deresine 
Köpri yaptıracağımı

 Şansım açılsın diye 
Kitap açtıracağımı 
Ormana babam öldî 
(Doksanbabam öldi) 

Anam da arkasına 
Meze oldum uşaklar 
Kurtların sofrasına 

Başımı öne eğmem 
Görenler mesut sansın 
Beni sırtımdan vuran 
Şerefsizler utansın 

 

Gardaşla Düşman Olduk

Köyde tek otururduk 
Apartmanlara dolduk 
Gelinlerin yüzünden 
Gardaşlan düşman olduk 

Gördüğün İstanbula 
Dolduk uşaklar dolduk 
Karilarun yüzinden 
Gardaşlan düşman olduk 

Damat olur bi adam 
Kaynanaya çalışır

Bırakır sülalesini 
O tarafa alışır 

Herkes gider Mersine 
Yeni nesil tersine 
Akli başina gelur 
Döner sülalesine