KARADENİZ SOMONU İHRACATINA BÜYÜK DARBE

KARADENİZ SOMONU İHRACATINA BÜYÜK DARBE

Karadeniz Somonu ihracatına baraj ve göllerde yetiştirilerek Karadeniz somonu diye ihraç edilen balıklar darbe vuruyor.

KARADENİZ SOMONU İHRACATINA BÜYÜK DARBE 

Karadeniz Somonu ihracatına baraj ve göllerde yetiştirilerek Karadeniz somonu diye ihraç edilen balıklar darbe vuruyor. 

Karadeniz’de yetiştirilen Türk somonu ihracatında geçen yıla göre yüzde 289’luk bir artış yaşandı. Ancak, iç bölgelerdeki baraj ve göllerde yetiştirilen somonun‘Karadeniz Somonu’ diye adlandırılması ihracatı olumsuz etkiliyor. 

YALAN YÖNLENDİRME OLUMSUZ ETKİLİYOR 
Karadeniz’de yetiştirilen Türk somonu ihracatında bu yılın Ocak Şubat aylarında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 289’luk bir artışla 70 bin 614 dolar döviz girdisi sağlanırken, bu rakamın Türkiye ortalamasının üzerinde rekor bir artış olduğu kaydedildi.
Karadeniz’de yetiştirilen somon dünya pazarında en çok tercih edilenler arasında yerini alırken, deniz yerine iç bölgelerdeki baraj ve göllerde yetiştirilen somonu Karadeniz somonu diye ihraç edildiğinde balığın geri gönderildiği ve bu durumun ihracatı olumsuz etkilediği belirtildi.

UZAKDOĞU ÜLKELERİ ÖZELLİKLE TERCİH EDİYOR
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkan Vekili Ahmet Hamdi Gürdoğan, Karadeniz Somonu ihracatında son yıllarda iyi bir ivme yakaladıklarını söyledi. Özellikle Uzak Doğu ülkelerinin denizde 7 ay kalan Karadeniz somonunu tercih ettiğini belirten Gürdoğan; “Karadeniz’de yetişen, denizde 7 ay kalan somonu Japonya ve Uzakdoğu ülkeleri özellikle tercih ediyor. Somon ihracatında bu yılın Ocak-Şubat döneminde 70 milyon 614 bin dolar civarında bir miktar söz konusu. Bu da miktar bazında 13 bin tona tekabül ediyor. Miktar bazına baktığımız zaman yüzde 289, rakam bazında baktığımızda ise yüzde 164 arttığını görüyoruz. Türkiye ortalamasının üzerinde rekor bir artış. Bu rakamın yüzde 64’ü Doğu Karadeniz Bölgesinden sağlandı. Somon ihracatı özellikle uzak doğu ülkeleri Japonya, Çin, Kore, Vietnam olmak üzere Rusya, Avrupa Birliği ülkeleri şimdi de yeni yeni ABD’ye göndermeye başladık” dedi.