KAMUYA MÜTEAHHİTLERİ İÇİN ÇÖZÜM ŞART

KAMUYA MÜTEAHHİTLERİ İÇİN ÇÖZÜM ŞART

KAMUYA MÜTEAHHİTLERİ İÇİN ÇÖZÜM ŞART

KAMUYA MÜTEAHHİTLERİ İÇİN ÇÖZÜM ŞART 

Çelebi, kamu müteahhitlerinin sözleşme imza tarihindeki malzeme fiyatlarıyla güncel malzeme fiyatları arasındaki farktan oldukça etkilendiklerini kaydetti. 

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Erkut Çelebi, kamu müteahhitlerinin sözleşme imza tarihindeki malzeme fiyatlarıyla güncel malzeme fiyatları arasında dünyadaki gelişmeler nedeniyle büyük bir fiyat farkı oluştuğunu ifade ederek; “Bu gelişmelerden kaynaklı sorunların çözümü için kapsamlı bir yasal düzenleme yapılmalıdır.” ifadesini kullandı.

KAMU MÜTEAHHİTLERİ KORUNMALI.
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, inşaat ve taahhüt sektöründeki üyelerinden gelen talepleri ve çözüm önerilerini rapor olarak ilgili makamlara gönderdiklerini hatırlattı. 
TTSO Başkanı Çelebi; “Ülkemizi ve dünyayı etkileyen Covid-19 salgını ile başlayan tedarik zincirinin bozulması ve akabinde döviz kurlarında ve petrol fiyatlarındaki yükseliş ile asgari ücretteki artış kamuya iş yapan yüklenici firmaların zor koşullarda sorumluluklarını yerine getirmeye çalışmasına neden olmuştur. Son olarak Ukrayna ve Rusya savaşı ile tüm dünyada emtia fiyatlarının hızla yükseldiği bir döneme girilmiştir. Buna bağlı olarak yüklenicilerin sözleşmeye imza attıkları tarihteki malzeme fiyatlarıyla güncel fiyatlar arasında öngörülemeyen bir fark oluşmuştur. Ayrıca bu durum hem malzeme tedarikinde hem de maliyet hesaplamalarında sorunları beraberinde getirmiştir. Gelinen noktada kamuya iş yapan müteahhitlerin yaşanan bu gelişmelere bağlı olarak ayakta kalması, faaliyetlerine devam edebilmesi ve yükümlülüklerini yerine getirebilmesi mümkün görünmemektedir.” dedi.

KAPSAMLI BİR ÇALIŞMA GEREKLİ
Başkan Çelebi, tüm bu gelişmeler göz önünde bulundurularak kapsamlı bir çalışmanın yapılmasının kaçınılmaz olduğunu ifade ederek; “Fiyat farkı ve tasfiye hakkı yanında, yükümlülüklerini yerine getiremeyen firmalar için ek süre verilmesini ve yasal süreç başlatılmış firmalar için sicil affı çalışmasını içeren yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç bulunmaktadır.” dedi. Başkan Çelebi, konuyla ilgili sektörün taleplerini içeren bilgi notunu ilgili makamlara iletilmek üzere TOBB’a gönderdiklerini de vurguladı.