?KALBİ KORUMAK, HAYATI KORUMAKTIR!?

?KALBİ KORUMAK, HAYATI KORUMAKTIR!?

Kalbi korumanın gençlik ve erişkinlik döneminde sağlığa yapılan yatırımlarla mümkün olabileceği belirtildi!

?KALBİ KORUMAK, HAYATI KORUMAKTIR!?

Kalbi korumanın gençlik ve erişkinlik döneminde sağlığa yapılan yatırımlarla mümkün olabileceği belirtildi!

Her yıl 8-14 Nisan tarihleri arasında kutlanan ?Kalp Sağlığı Haftası´nda yayımladığı mesajla kalbi korumanın hayatı korumak anlamına geldiğini belirten Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, kalbi korumak için alınması gereken önlemler ve yapılması gereken uygulamalara dikkat çekti.

BİRİNCİ ÖLÜM NEDENİ!
?Tüm dünyada ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer alan kalp ve damar hastalıklarını önlemek, risk faktörlerini kontrol altına almak ve kamuoyunun bu önemli sağlık sorununa dikkatini çekmek amacıyla her yıl Nisan ayının ikinci haftası ?Kalp Sağlığı Haftası´ olarak kutlanmaktadır.? diyen İl Sağlık Müdürlüğü, kardiyovasküler hastalıkların önlenebilir hastalıklar olduğunu vurguladı.
Trabzon İl sağlık Müdürlüğü, yayımladığı mesajda şu ifadelere yer verdi;
?Kalp ve damar hastalıkları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de, ölümlerin birinci sırasını oluşturmaktadır. Dünyada eğitim ve gelir düzeyindeki yükselme, beslenme alışkanlıklarının değişmesi, bulaşıcı hastalıkların kontrolü gibi etkenler beklenen yaşam süresinin artmasına neden olmuştur. Yaşam süresinin uzaması istenen bir şey olmakla birlikte, paralelinde bulaşıcı olmayan kronik hastalıkların görülme sıklığında artış meydana getirmiştir.

SİGARA KULLANIMI VE DİYABET!
Kalp ve damar hastalıkları risk faktörleri; yaş ve cinsiyet, birinci derece akrabalarda kalp ve damar hastalık öyküsü, sigara kullanımı, hareketsiz yaşam, stres, aşırı kilo, hipertansiyon, yüksek kolesterol ve diyabettir.
Ayrıca sigara kullanımı; inmeye (felç), akciğer hastalıklarına ve çeşitli kanserlere neden olmaktadır. Dünyada her yıl 5 milyon insan, yurdumuzda her yıl yaklaşık 100 bin kişi sigaradan ölmektedir. 2025 yılında bu rakamın dünyada 8 milyona, ülkemizde 250 bine çıkması beklenmektedir. Bütün bu korkunç tabloya rağmen, belki de konunun en rahatlatıcı tarafı, kardiyovasküler hastalıkların ?Önlenebilir Hastalıklar´ olmasıdır.
Dünya Sağlık Örgütü; kan basıncı, obezite, kolesterol ve sigara içiminin kontrolü ile kalp ve damar hastalıklarının görülme sıklığının yarıya indirilebileceğini belirtmektedir. Kalp sağlığı için belirli önlemlerin alınması, özellikle çocuklara erken yaşlardan itibaren, sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam alışkanlıklarının kazandırılması, onların uzun ve sağlıklı bir ömür geçirmelerini sağlayacaktır.?

YAPILMASI GEREKENLER:
Bunun için alınması gereken önlemlere dikkat çeken Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, Kalp Sağlığını korumak için yapılması gerekenleri şu şekilde açıkladı;

Sağlıklı ve yeterli beslenmeli.
Özellikle 5-15 yaş grubunda görülen bademcik iltihapları tedavi edilmediği takdirde, Romatizmal Kalp hastalıklarına neden olabileceği için, üst solunum yoluenfeksiyonlarının erken tanı ve tedavisiyle ileride oluşabilecek kalp hastalıklarından korunmalı.
Fiziksel aktivite artırılmalı.
Sigara ve alkol gibi zararlı maddelere  ?HAYIR´ denmeli.
Stres faktörü kontrol altına alınmalı.
Sağlıklı vücut ağırlığı korunmalı.
Kan basıncı kontrol altında tutulmalı.
Kan değerleri ölçümünü düzenli olarak yaptırmalıyız.

GENÇLİKTE YATIRIM, GELECEKTE SAĞLIK!
Gençlik ve erişkinlik döneminde sağlığa yapılan yatırımların, gelecekte kalp ve damar hastalıklarından korunmayı sağlayacağını belirten İl Sağlık Müdürlüğü; ?Kalbinizi korumak ve sağlıklı bir yaşam tarzı seçmek sizin elinizde! Unutmayın, kalp sağlığınızı korumak,  hayatınızı korumak demektir.? dedi.