İŞBİRLİĞİ İMKÂNLARI KOBİ ÇALIŞTAYINDA

İŞBİRLİĞİ İMKÂNLARI KOBİ ÇALIŞTAYINDA

TTSO´da düzenlenen KOBİ Çalıştayında, Türkiye ve Avrupa Birliği KOBİ´leri arasındaki işbirliği imkânları anlatıldı.

İŞBİRLİĞİ İMKÂNLARI KOBİ ÇALIŞTAYINDA

TTSO´da düzenlenen KOBİ Çalıştayında, Türkiye ve Avrupa Birliği KOBİ´leri arasındaki işbirliği imkânları anlatıldı.  

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBRES) işbirliğinde yürütülen Türkiye ? AB İş Dünyası Diyaloğu Projesi (TEBD) kapsamında Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası´nda KOBİ Çalıştayı düzenlendi.

Çalıştaya Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Eyyüp Ergan, Ticaret İl Müdürü Yavuz Selim Aykan, iş adamları ve diğer ilgililer katıldı.

?NOKSANLARIMIZI TAMAMLAMALIYIZ!?
Toplantının açılış konuşmasını yapan TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, AB iş dünyası ile Türk iş dünyasının karşılıklı diyalog içinde ilişkilerini geliştirmesi için faaliyetlerini sürdürmesi amacıyla bu projenin yürütüldüğünü belirterek, şanları söyledi;
?Bu toplantıların sonucunda iş ilişkilerinin başlaması en önem verdiğimiz konu. Sürdürülebilir bir ilişkinin devamında bilgilenme kaçınılmaz. Ancak daha da önemlisi AB ile ilişkilerimizin daha ileri gitmesi doğrultusunda, belli standartlarda onlarla aynı dili konuşmamız. Bunun için de söz konusu standartları bilmemiz gerekiyor. Bugün piyasaya baktığımız saman AB ile ne kadar iç içe yapımız olduğunu görüyoruz. İhracatımızın yarısı AB ülkeleriyle! Bu demektir ki ilişkilerimiz oldukça iyi seviyede ama bu ilişkileri daha da ileri götürmemiz gerekiyor. İlişkilerimizin sürdürülebilir hale getirilmesi için karşılıklı menfaatler doğrultusunda noksanlarımızı tamamlamak lazım.?

?KATMA DEĞERİ YÜKSEK TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ?
AB ülkelerindeki KOBİ´lerle yapılacak işbirliklerinde teknolojiyi ve teknolojik faaliyetleri ön plana çıkaracak konulara odaklanmanın yararımıza olduğunu da vurgulayan Hacısalihoğlu; ?Gelecek süreç içinde Türkiye´nin de hedeflerinden biri katma değeri yüksek orta ve ileri teknoloji ürünleri üretmedir. Bu noktada elbette AB´den kazanımlarımız fazla olacaktır. Bu toplantılar bir başlangıç olmalı. İş birliği sağlama ve yürütme konusunda KOBİ´lerimize odamızdaki Proje Koordinasyon Ofisi ve ABİGEM´deki uzmanlarımız yardımcı olabilir. AB´deki KOBİ´lerle ticari ilişkileri sürdürmek ve geleceğe kendimize hazırlamak çok önemlidir.? diye konuştu.

TÜRKİYE VE AB KOBİLERİ KONUŞULDU
Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Eyyüp Ergan´ın konuşmasının ardından Proje Yardımcı Direktörü Belgin Kılıç, TEBD Projesi tanıtım sunumunu gerçekleştirdi.
Çalıştayın daha sonraki bölümünde ise Kıdemli Danışman Luc Van Looveren tarafından Tarım ? Gıda ürünleri için AB gereklilikleri, AB ? Türkiye arasındaki Gümrük Birliği, AB rekabet kuralları ve işletmeler arasındaki anlaşmalar konularında katılımcılara geniş kapsamlı bilgi verildi.