İŞBİRLİĞİ İMKÂNLARI GÖRÜŞÜLDÜ!

İŞBİRLİĞİ İMKÂNLARI GÖRÜŞÜLDÜ!

İŞBİRLİĞİ İMKÂNLARI GÖRÜŞÜLDÜ!

İŞBİRLİĞİ İMKÂNLARI GÖRÜŞÜLDÜ!

Romanya ile Trabzonlu Türk işadamları arasında yapılan görüşmelerde işbirliği imkânları değerlendirildi.

Romanya´nın Ankara Büyükelçisi Gabriel Şopanda, beraberinde Romanya´nın Trabzon Fahri Konsolosu Mustafa Beyazlı ve büyükelçilik görevlileriyle birlikte Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası´nı ziyaret ederek Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, meclis başkanlık divanı ve yönetim kurulu üyeleriyle görüştü.

?ROMANYA TÜRK İŞADAMLARI İÇİN BÜYÜK BİR İMKÂN KAPISI?
Büyükelçi Şopanda, Romanya ve Türkiye´nin yakın ilişkiler içinde olan iki ülke olduğunu vurgulayarak; ?Ticari ilişkilerimiz 2018 yılında 6,5 milyar Euro´ya ulaştı ve her geçen yıl artan bir grafik sergiliyor. Romanya´da 15 bin kayıtlı Türk sermayeli şirket bulunuyor. Çok geniş bir yelpazede faaliyet gösteren ve aralarında dev Türk şirketlerinin de bulunduğu bu firmaların faaliyetlerinden ve ekonomiye katkılarından çok memnunuz. Yerel istihdama da önemli katkılar sağlıyorlar. Biliyorsunuz ki Romanya´da üretilen her ürünün Avrupa Birliği piyasasında dolaşım ve satış hakkı var. Bu nedenle Türk işadamları için Romanya büyük bir imkân kapısıdır. Önümüzdeki günlerde İstanbul´da iki ülkenin bakanlarının katılımıyla karma ekonomik toplantı düzenlenecek. Bu toplantı kapsamında yapılacak Türk ve Romen şirketlerinin görüşmelerinden de ileriye dönük işbirlikleri açısından ümitliyiz.? dedi.

?YABANCI YATIRIMCIYI DESTEKLİYORUZ?
Romanya´da yatırım yapacak yabancı şirketlere önemli kolaylıklar sağlandığını da vurgulayan Romanya Ankara Büyükelçisi Gabriel Şopanda; ?Yabancı yatırımcıyı teşvik eden destekler, vergi muafiyetleri ve vergi indirimleri bulunuyor. Ayrıca KOBİ´den 10 milyar Euro ve üzerindeki yatırımlara kadar her ölçekte yatırımlar için özel teşvikler de var. Kamu yatırımlarında da yap-işlet-devret modeli uygulanabiliyor.? diye konuştu.

?YURTDIŞI YATIRIMLARDA TEŞVİKLER ÖNEMLİ?
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ise, piyasanın daralması nedeniyle Türk işadamlarının yurtdışında yatırım yapmasını, Avrupa´ya yönelmesini istediklerini vurgulayarak; ?Bu anlamda yurtdışında yatırım yapmak isteyen Türk işadamları için teşvikler önemli. Türk işadamlarının yurtdışına açılmasını destekliyoruz.? ifadesini kullandı.
Ziyaretin sonunda TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, günün anısına konuk büyükelçiye plaket takdim etti. Şopanda da Hacısalihoğlu´na ülkesini tanıtıcı çeşitli hediyeler verdi.
Romanya Ankara Büyükelçisi Gabriel Şopanda ve beraberindekiler, TTSO Özel İpekyolu Müzesi´ni de ziyaret ederek, tarihi eserler hakkında bilgi aldı.