İHRACATTAKİ YÜKSELİŞ SÜRÜYOR!

İHRACATTAKİ YÜKSELİŞ SÜRÜYOR!

DKİB´in verilerine göre Doğu Karadeniz Bölgesi´nin 2019 yılı ihracatındaki yükseliş devam ediyor.

İHRACATTAKİ YÜKSELİŞ SÜRÜYOR!

DKİB´in verilerine göre Doğu Karadeniz Bölgesi´nin 2019 yılı ihracatındaki yükseliş devam ediyor.

Doğu Karadeniz Bölgesi´nin Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinde 2019 yılı ilk çeyreğinde 350 milyon 170 bin 368 dolar tutarında ihracat gerçekleştirildiği belirtilirken, bu ihracatta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17 oranında bir artışın yaşandığı bildirildi.

2019´UN İLK ÇEYREĞİNDE YÜKSELİŞ VAR
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) 2019 yılının ilk 3 ayında gerçekleşen ihracat rakamlarını açıkladı.
Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2019 yılı Ocak-Mart dönemi ihracatının ürün sıralamasında bir önceki yıla oranla yüzde 34 oranında bir artış yaşandı. 218 milyon 163 bin 422 dolar tutarında ihracatla fındık ve mamulleri her zamanki gibi birinciliği kimseye kaptırmazken, ikinci sırayı, yüzde 58 artış 42 milyon 168 bin 039 dolar ile Madencilik ürünleri aldı. Yüzde 28 oranındaki düşüş ve 39 milyon 674 bin 313 dolar ihracatla yaş meyve sebze ürünleri ise üçüncü sırayı elde etti.

İHRACAT REKORU İTALYA VE ÇİN´DE
Konuyla ilgili olarak DKİB Genel Sekreterliğinden yapılan açıklamada; ?Bölgemizde 2019 Ocak Mart döneminde 101 farklı ülkeye ihracat yapılmış olup en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke sırasıyla İtalya, Rusya Federasyonu, Almanya, Fransa ve Çin Halk Cumhuriyeti olmuştur. Bu ülkelerden İtalya´ya yönelik ihracatımızda % 164 ve Çin Halk Cumhuriyeti´ne yönelik ihracatımızda ise % 221 oranında büyük bir artış yaşanmıştır.? denildi.

MADEN ÜRÜNLERİ İHRACATI ARTTIRDI
Bölgede yapılan madencilik ürünleri ihracatının artması ihracata artış olarak yansıdığını belirten DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu; ?2019 yılı ilk 3 ayında emtia fiyatlarında görülen artışa bağlı olarak, Bölgemizden yapılan madencilik ürünleri ihracatının artması Bölge ihracatımıza da artış olarak yansımıştır. Trabzon ilimizden yapılan fındık ihracatındaki %34 oranındaki artış ise aynı şekilde ihracatımızın artışına önemli katkı sağlamıştır. Bunun yanında, yaş meyve sebze sektörü ihracatımızda Rusya piyasasında yaşanan sorunların devam etmesi, hava şartlarına bağlı ürün rekoltelerindeki düşüler nedeniyle meyve sebze fiyatlarındaki artışlar, yaş meyve sebze ihracatımızı olumsuz olarak etkilemiş ve tüm sektörlerde ihracat artışı yaşanmasına rağmen, Bölgemizden yapılan yaş meyve sebze ihracatımızda düşüşlere sebebiyet vermiştir.? ifadelerine yer verdi.

ARTVİN´İ GÜRCİSTANDAKI KISITLAMA VURDU
Gümüşhane´den yapılan ihracattaki yüksek oranlı artışın, bu ilden yapılan madencilik ürünleri ihracatındaki artıştan kaynaklandığını hatırlatan DKİB Başkanı Kalyoncu; ?Bölge illerimiz ihracatında artış yaşanmasına rağmen, Artvin ilimiz ihracatında yaşanan düşüşün en önemli nedeni Artvin ilimizin en büyük ihraç pazarı olan Gürcistan´a yönelik ihracatımızdaki düşüşten kaynaklanmaktadır. Özellikle Artvin ilimizden Gürcistan´a ihraç edilen çimento ihracatımıza yönelik Gürcistan Hükumetince getirilen kısıtlama sorununun devam etmesi ve çözüme kavuşturulamaması Artvin ilimiz ihracatını olumsuz olarak etkilemektedir.? diye konuştu.
Başkan Saffet Kalyoncu, Artvin´den yapılan toplam ihracatın içinde Gürcistan´a yapılan çimento ihracatının önemli bir paya sahip bulunduğunu da hatırlattı.

AŞIRI KORUMACI VE REKABET BOZUCU