?İHRACAT ARTIŞ TRENDİNE GİRECEK!?

?İHRACAT ARTIŞ TRENDİNE GİRECEK!?

DKİB verilerine göre 2018 yılı ilk iki ayında Doğu Karadeniz Bölgesinden yapılan ihracatta yüzde 19´luk bir düşüş olurken, su ürünlerinde ise artış yaşandı!

?İHRACAT ARTIŞ TRENDİNE GİRECEK!?


DKİB verilerine göre 2018 yılı ilk iki ayında Doğu Karadeniz Bölgesinden yapılan ihracatta yüzde 19´luk bir düşüş olurken, su ürünlerinde ise artış yaşandı!

Doğu Karadeniz Bölgesi Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2018 yılının ilk 2 ayında 203.685.897 USD tutarında ihracat yapıldı. 2017 yılı Ocak-Şubat ayı ihracatının 251.456.475 USD olarak gerçekleştiği bildirilirken, buna göre gerçekleşen ihracatta bir önceki yılın aynı dönemine göre  % 19 oranında bir düşüş yaşandığı belirtildi.

TRABZON-RİZE-GÜMÜŞHANE DÜŞÜŞTE, ARTVİN ÇIKIŞTA!
İhracatın iller bazında dağılımında Trabzon´danyapılan ihracatta yüzde 13,  Rize´den yapılan ihracatta yüzde 75 ve Gümüşhane´den yapılan ihracatta yüzde 40 oranında düşüşler yaşandığı kaydedilirken, Artvin´den yapılan ihracatta ise yüzde 38 oranında bir artış yaşandığı vurgulandı.
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan imzasıyla yapılan açıklamada, ihracattaki düşüşün en önemli nedeni domates ve fındıkta yaşanan düşüş gösterildi.
DKİB Başkanı Gürdoğan; ?Bölge illerindeki düşüşün en önemli nedeni, yaş meyve sebze ürünlerinden sezonun en önemli ihraç ürünü olan domates ihracatındaki Rusya Federasyonu´nun firma kısıtlamalarının devam etmesi, fındık ihraç fiyatlarındaki önceki sezona göre fiyatların düşük seyretmesi ile yılın ilk aylarında madencilik ürünleri ihraç sevkiyatlarının düşük kalmasından kaynaklanmaktadır.? dedi.

FINDIK VE YAŞ MEYVE-SEBZE DÜŞTÜ!

2018 yılı Ocak-Şubat döneminde Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane´den yapılan ihracatın ürün sıralamasında; bir önceki yıla oranla %25 oranındaki düşüş ve 120.975.449 USD tutarında ihracatlafındık ve mamullerinin birinci sırayı aldığını belirten Başkan Gürdoğan, ikinci sırayı % 9 oranındaki düşüş ve 35.521.641 USD tutarındaki ihracatla yaş meyve sebze ürünlerininelde ettiğini kaydetti.
DKİB Başkanı Gürdoğan, üçüncü sırayı ise % 426´lık artış ve 18.900.333 USD tutarındaki ihracatla su ürünlerinin elde ettiğini vurguladı.

ARTIŞIN SEBEBİ BALIK YAĞI!

Su ürünleri ihracatında önceki seneye oranla yaşanan yüzde 426´lık artışın Trabzon´dan Danimarka, Vietnam ve Fas´a yönelik gerçekleştirilen balık yağı ihracatından kaynaklandığını belirten DKİB Başkanı Gürdoğan; ?Trabzonili olarak, çok önemsediğimiz su ürünlerinin işlenmiş yüksek katma değer ihtiva eden ürün ihracatı hedefimize her geçen gün daha da ulaşmamız bizleri umutlandırmaktadır.Bölgemizden 2018 Ocak-Şubat ayında 82 farklı ülkeye ihracat yapılmış olup, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; İtalya, Rusya Federasyonu, Almanya, Fransa ve Gürcistan olmuştur. Bu ülkelerden Rusya´ya yönelik ihracatımızda % 8 artış sağlanmıştır.? ifadelerini kullandı.

?İHRACATAOLUMLU YANSIYACAK!?

?Yılın ilk aylarında Bölge ihracatında düşüş yaşanmasına rağmen, önümüzdeki aylarda yurt dışı piyasalardaki olumlu havanın devam etmesi, birçok ihraç pazarımız olan ülkelerdeki büyüme tahminlerinin yukarı doğru revize edilmesinin oluşturacağı olumlu havanın ihracatımıza da olumlu olarak yansıyacağını ümit etmekteyiz.? diyen Gürdoğan, Rusya Federasyonu´nun domates ihracatındaki kısıtlamayı kaldırarak sektörün en büyük öncü firmalarına da izin vermesi ile ihracatın artış trendine gireceğini kaydetti.
Başkan Ahmet Hamdi Gürdoğan, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; ?Özellikle Bölge illerimizde üretimi yapılan belli ürünlerdeki kapasite ve ihracat potansiyelinin her geçen gün artış göstermesi, ihracatçılarımızın gayretleri, Doğu Karadeniz Bölgesi ekonomisinin en büyük girdisini oluşturan ihracatımızı daha üst noktalara ulaştıracaktır.

?YASAL DÜZENLEMELER KATKI SAĞLAYACAK!?

Bunun yanında ihracattaki KDV iade süreçlerini iyileştirecek ve güven esaslı bir sistemin oluşmasını sağlayacak Hükümetimiz tarafından TBMM´ye sevk edilen KDV Kanunu ile ilgili değişiklik tasarısı ve yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik Kanun tasarılarının yasallaşması ile de ihracatçılarımıza önemli katkı sağlanmış olacaktır. Bunun yanında, ihracatçının finansman imkanlarına erişimini kolaylaştıracak Kredi Garanti Fonu kefaletine dayalı kredilerde, ihracatçımıza pozitif ayrımcılık yapılması ve işlemlerde ihracatçılarımıza öncelik tanınması ihracatçımıza doping etkisi yapacaktır.?
Ali TİRİTOĞLU