HERKES İÇİN BÖBREK SAĞLIĞI

HERKES İÇİN BÖBREK SAĞLIĞI

HERKES İÇİN BÖBREK SAĞLIĞI

HERKES İÇİN BÖBREK SAĞLIĞI

Dünyada ve ülkemizde salgın halini almış önemli bir halk sağlığı sorunu olan kronik Böbrek Hastalığına 14 Mart Dünya Böbrek Günü dolayısıyla dikkat çekildi.

14 Mart Dünya Böbrek Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü,
kronik böbrek hastalığının, dünyada ve ülkemizde salgın halini almış önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu vurguladı.

ERKEN TANI ÖNEMLİ
Böbrek hastalığının erken saptanması durumunda genellikle önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir bir rahatsızlık olduğuna dikkat çeken Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Usta imzasıyla yapılan açıklamada şunları kaydetti;
?Ancak hastalığın farkındalığının düşük olması, erken dönemde tespit edilmesine imkân vermemektedir. Bireylerin hastalığının farkında olmaması nedeni ile son dönem böbrek yetmezliği gelişmekte ve yaşam kalitesi bozulmaktadır.

HER 6 ERİŞKİNDEN BİRİ BÖBREK HASTASI
Türk Nefroloji Derneği´nin ülkemizde yaptığı bir tarama çalışmasında, Türkiye´de her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığının olduğu saptanmıştır. Dünyanın çeşitli bölgelerinde yapılan çalışmalar, hastalığın farkındalığının yüzde 10´un altında olduğunu göstermiştir. Düşük farkındalık nedeniyle hastalık son dönem böbrek yetmezliği (SDBY) evresine ilerlemekte, kötü yaşam kalitesi ile hastanın sağlığını tehdit etmekte, engellilik ve ölüm oranlarının artmasına neden olmaktadır.

AMAÇ BİLİNCİ ARTTIRMAK
Bakanlığımız tarafından, böbrek sağlığı konusunda toplum bilincini arttırmak, kronik böbrek hastalığında erken tanının önemini vurgulamak ve kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla 14 Mart günü ve haftasında çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Dünya Böbrek Günü teması ?Herkes İçin Böbrek Sağlığı? olarak belirlenmiştir.?

TEDBİRİNİZİ ALIN
Kronik böbrek hastalığından korunmak için yapılması gerekenler ise şöyle:
Düzenli egzersiz yapın,
Sağlıklı beslenin ve vücut ağırlığınızı koruyun,
Tuzu azaltın, Yeterli sıvı alın,
Sigara içmeyin,
Ağrı kesici ilaçlardan kaçının,
Kan basıncınızı ve kan şekerinizi düzenli olarak ölçtürün,
Risk grubunda iseniz böbreklerinizi düzenli olarak kontrol ettirin.

SAĞLIKLI YAŞAM YÜRÜYÜŞÜ
Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, toplumda böbrek sağlığı konusunda farkındalık yaratmak amacıyla 12 Mart 2019 tarihinde Ayasofya Sahil Kavşağından başlamak üzere Sağlıklı Yaşam Yürüyüşü gerçekleştirdi.
Ali TİRİTOĞLU