HEMOFİLİ BULAŞICI DEĞİLDİR

HEMOFİLİ BULAŞICI DEĞİLDİR

Karadeniz Hemofili Derneği Başkanı Prof. Dr. Sönmez uyardı; ?Çocuklarınızı sünnet ettirirken dikkatli olun!?

HEMOFİLİ BULAŞICI DEĞİLDİR

Karadeniz Hemofili Derneği Başkanı Prof. Dr. Sönmez uyardı; ?Çocuklarınızı sünnet ettirirken dikkatli olun!?

17 Nisan, Dünya Hemofili Günü dolayısıyla konuşan Karadeniz Hemofili Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sönmez, hastalıkla ilgili bilgilendirmede bulunurken özellikle hemofili hastası çocukların ailelerini uyardı.

DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ
Karadeniz Hemofili Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sönmez ile Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Erol Erduran hastalığa dikkat çektiler.
Dünya Hemofili günü nedeni ile Karadeniz Hemofili Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sönmez ile Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Erol Erduran bir basın açıklaması yaptı.Dünya genelinde hemofili hastalarının tedavisinde önemli gelişmeler olduğunu belirten Sönmez ve Erduran Trabzon´da faaliyetini sürdüren Karadeniz Hemofili Derneği aracılığı ile yaklaşık 100´e yakın hasta ve yakınları ile dayanışma içinde olduklarını belirtti.

ÖĞRENCİ HASTALARA BURS
Sönmez, üyelerine özellikle öğrenci hastalara burs yardımında bulunduklarını belirterek, diğer yetişkin hastalarında tedavisinde ailelere yol gösterici eğitimler yaptıklarını söyledi.
Prof. Dr. Erol Erduran, Karadeniz Bölgesindeki hemofili hastalarını dernek çatısı altında bir araya getirdiklerini hastalar ve yakınlarının eğitiminde hastalık ile tedavi süresince ihtiyaç duydukları destekleri verdiklerini belirtti.
Doğu Karadeniz Bölgesi özelinde KTÜ Tıp Fakültesinde hastalığın tedavisinde bütün alt yapının mevcut olduğunu belirten Sönmez ile Erduran, hastalığın bulaşıcı olmadığına da dikkat çekti.

HEMOFİLİ NEDİR?
Kanamaya yatkınlığı olankanamaya yol açan hastalıklara verilen genel bir ad olan Hemofili, daha doğru tanımlama ile aynı yaş ve cinsteki sağlıklı nüfusa göre daha kolay kanama atakları geçiren olgulara verilen isimdir.

HEMOFİLİ KALITSAL BİR HASTALIK MIDIR?
Bugün konuşulan ve en iyi bilinen hemofili A ve B alt tipleri kalıtsal olandır. Hemofili 10.000 doğumda bir veya 5000 erkek doğumunda bir görülen bir hastalıktır. Dünyada görülme sıklığı coğrafik dağılıma veya ırklara göre değişim göstermemektedir.

ÇOCUKLARDA SÜNNETE DİKKAT!
Anne tarafında kanama hastalığı olan kişiler veya hemofili tanısı olan ailelerde mutlaka kadınların hemofili taşıyıcısı olup olmadığına bakılmalıdır.
Cerrahi girişim veya travma sonrasında kanaması durmayan kişilere bakılmalıdır.
Sünnet ve diş çekimi sonrası kanaması olan kişiler hemofili konusunda sorgulanmalıdır.
Bebeğin doğum sırasında kanaması varsa veya emekle döneminde eklem içi kanamasının olması, cildinde morarmalarının olması sık görülen durumlardır.