HAYATA ERKEN BAŞLIYORLAR

HAYATA ERKEN BAŞLIYORLAR

Meslek Liselilerin hayattaki avantajlarına değinen TTSO Başkanı Hacısalihoğlu; ?Meslek liselerini tercih eden gençler hayata erken başlıyor.?

HAYATA ERKEN BAŞLIYORLAR

Meslek Liselilerin hayattaki avantajlarına değinen TTSO Başkanı Hacısalihoğlu; ?Meslek liselerini tercih eden gençler hayata erken başlıyor.?

Ortahisar İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Protokol Yürütme Kurulu (PYK)Başkanı ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu meslek liselerini tercih edecek öğrencilerin üniversite eğitimi alacak öğrencilere nazaran iş hayatına daha erken başlayacaklarını söyledi.

İMKB MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ BASINA TANITILDI
Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi arasında imzalanan, mesleki eğitim ile reel sektörü birbirine entegre edecek olan protokol kapsamında Trabzon´da seçilen Ortahisar İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Protokol Yürütme Kurulu okul binasında basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya Ortahisar Kaymakamı Tolga Toğan, Ortahisar Milli Eğitim Müdürü Şükür Köse, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Meslek Eğitim Şube Müdürü Süleyman Adıgüzel. PYK Başkanı olarak Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, PYK üyeleri Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan,  TTSO Meclis Üyesi Aydın Özkurt ve İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Lütfüye Kul ve basın mensupları katıldı.

DAHA BAŞARILI OLUYORLAR
TTSO Yönetim Kurulu Başkanı ve PYK Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, İMKB´yi tercih eden öğrencilerin hayata erken atılarak daha başarılı olduklarını gözlendiğini söyledi. Gençleri geleceği olan mesleklere yönlendirmeye çalıştıklarını ifade eden Başkan Hacısalihoğlu İMKB´den mezun olan öğrencilerin istihdam garantileri olduğunu vurgulayarak; ?İkinci olarak IMKB´den mezun olan öğrencilerimizin iş yeri açma garantileri var.? dedi.

MESLEKİ EĞİTİMDE TARİHİ ADIM
Mesleki eğitimde tarihi bir adım atıldığını belirten TTSO Yönetim Kurulu Başkanı ve PYK Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu; ?Ankara´da 26 Şubat 2019´da düzenlenen törenle Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü´ne imza attı. Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi arasında imzalanan, mesleki eğitim ile reel sektörü birbirine entegre edecek olan protokol, mesleki eğitim ve iş dünyası için tarihi bir adım olarak nitelendiriliyoruz.?
Başkan Hacısalihoğlu, Protokol kapsamında 81 ilde 81 meslek lisesi, ildeki oda/borsa temsilcilerinin ve Milli Eğitim Bakanlığı görevlilerinin yer aldığı Protokol Yürütme Kurulu tarafından yönetileceğini söyledi. Başkan Hacısalihoğlu, şöyle konuştu: ?Trabzon´da da proje kapsamında Ortahisar İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi seçildi ve geçtiğimiz Mayıs ayında Protokol Yürütme Kurulu (PYK) ilk toplantısını yaparak, okulun eğitim programlarının piyasanın ihtiyaçlarına göre şekillenmesi konusunda çalışmalara başladı. PYK Başkanı olarak TTSO Başkanı olarak ben görev alırken, PYK üyelerimiz ise Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Bünyamin Akyüz, TTSO Meclis Üyesi Aydın Özkurt ve İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Lütfüye Kul olarak belirlendi.?

?AMACIMIZ PİYASANIN İHTİYAÇLARINA CEVAP VERMESİ?
TTSO Yönetim Kurulu Başkanı ve PYK Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu; ?Hem eğitim sistemi hem de iş dünyamız için tarihi adım oldu. Yıllardır dile getirilen ama bir türlü hayata geçirilemeyen bir proje uygulamaya koyuldu. Protokol kapsamında piyasada talep gören niteliklere göre hazırlanan, yeni ve dinamik bir mesleki eğitim modeline geçiliyor. Bu kapsamda 81 ilde 81 meslek lisesi protokol kapsamına alındı. Bu okullar o ildeki iş dünyası temsilcileri ve eğitim camiası temsilcilerinin oluşturacağı Protokol Yürütme Kurulları tarafından yönetilecek. Bu okullardaki mesleki eğitimin dinamik, sektörün ihtiyaçları doğrultusunda tasarlanmasını sağlayacağız. Trabzon´da da İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi protokol kapsamına alındı. Protokol Yürütme Kurulu´nu belirledik ve zaman geçirmeden çalışmalara başladık. İlk etapta mesleki eğitim veren okulların öğrenciler ve özellikle veliler için cazip hale getirilmesinin sağlanması gerekiyor. Amacımız öğrencilerin bu okullarda piyasanın gereklerine göre yetiştirilmesi, istihdama katılmaları veya girişimci olmalarıdır. Mesleki eğitim alırken öğrencileri serbest piyasaya da hazırlayacağız. Ayrıca eğitim kalitesinin yükselmesine fayda sağlamak amacıyla protokol kapsamında öğrenciler TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi öğretim görevlilerinden de ders alacaklar.? dedi.

?MEZUNLARI DESTEKLEYECEĞİZ?
Pilot olarak uyguladığımız bu okulda amacımız öğrencilerimizin daha iyi yetişerek sektöre hazır hale getirilmesi olduğunu ifade eden TTSO Yönetim Kurulu Başkanı ve PYK Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu konuşmasına şöyle devam etti: ?Bugüne kadar bildiğiniz gibi birçok gelişmiş ülkede benzer uygulamalar var. Başta Almanya ve Avusturya olmak üzere bu uygulamalar o ülkelerde devam ediyor. Bizim Türkiye´de esas sorunumuz öğrencilerimizin mesleki ve teknik okulların tercihinde sorunumuz var. Bunun birazda ailelerden kaynaklandığını hepimiz biliyoruz. Aileler çocuklarının bir üniversiteye gitmesini ve oradan mezun olmasını arzu ediyor. Dolayısıyla bizimde arzumuz özellikle sektörün ihtiyacı olan alanlarda gençlerimizi bir beceri sınavından geçirmek suretiyle hangi dalda kendilerini memnun edebilecek ve severek yapabilecekleri bir alanda yetişmelerini arzu ediyoruz. Ve bu konuda gençlerimize bir öncülük yapmak istiyoruz. Böylelikle gençlerimizi hızlı bir şekilde hayata hazırlayıp atılmalarını sağlayabiliriz. Basit bir örnek vermek gerekirse, elbette herkes üniversiteyi okumak ister fakat bir hesap yaptığımız zaman da üniversitede geçen dört yıl ve öncesi ve sonrası birer yıl olmak üzere toplamda altı yıllık bir süreç var. Bu toplam altı yılı ve üniversite eğitim masraflarını da kattığımız zaman bir meslek lisesinden mezun olan gençlerin iş hayatına daha erken atılarak bir daire alacak kadar avantaj elde ettiğini görüyoruz. Üniversiteyi bitiren bir kişinin ilk beş yılı da acemilik dönemi olduğu için maaşları oldukça düşük oluyor. Bunu da dikkate aldığımız zaman gerçekten mesleki okullardan yetişmiş kişilerin iş yerlerinde daha da avantajlı olduklarını biliyoruz. Çünkü işverenlerin bu tür işgücüne çok büyük ihtiyacı olduğunu ve ona canı gönülden bağlandığını işveren olarak hepimiz bilmekteyiz. Bu bakımdan bir taraftan aileler çocuklarının hangi beceri dalında daha başarılı olabileceğini bu eğitimler öncesi sınavlardan geçirmek suretiyle ve bu konuda bizlerde destek vereceğiz ve çocuklarını doğru yönlendirmeye ihtiyacımız var. Ailelere burada çok büyük görev düşüyor. Diğer taraftan öğrenciler sosyal hayatta olduğu gibi mesleki teknik okullarda alacak oldukları eğitimde yapmış olduğumuz araştırmada mezun olan öğrencilerimize işe yerleştirmeye çalışacağız. Veya arzu ettikleri takdirde ise mezunlarımıza kendi işyerlerini açmaları konusunda destekleyeceğiz. Mezunlarımızı girişimci yapma konusunda çalışmalarımız olacak.?