HAVZA YÖNETİM HEYETİ TRABZON'DA TOPLANDI

HAVZA YÖNETİM HEYETİ TRABZON

Havzaların korunması ve ilgili uygulamaların takibi amacıyla faaliyet yürüten Doğu Karadeniz Havza Yönetim Heyeti Trabzon’da toplandı.

HAVZA YÖNETİM HEYETİ TRABZON'DA TOPLANDI

Havzaların korunması ve ilgili uygulamaların takibi amacıyla faaliyet yürüten Doğu Karadeniz Havza Yönetim Heyeti Trabzon’da toplandı.

Tarım ve Orman Bakanlığınca hayata geçirilen Ulusal Havza Yönetim Stratejisi kapsamında, havzaların korunması, kurumlar arası koordinasyonun sağlanması ve konuyla ilgili uygulamaların takibi amacıyla faaliyet yürüten Doğu Karadeniz Havza Yönetim Heyeti, Vali İsmail Ustaoğlu başkanlığında Trabzon’da toplandı.

TÜRKİYE’NİN 2,92’Sİ DOĞU KARADENİZ’DE
Havzanın kapsadığı Trabzon, Ordu, Artvin, Rize, Giresun ve Gümüşhane illerinden vali yardımcıları, belediye başkanları ve yetkilileri, DSİ bölge ve il müdürleri, il özel idare yetkilileri. Tarım ve Orman, Çevre ve Şehircilik, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüklerinden yetkililer, illerin su ve kanalizasyon idaresi yetkilileri. Akademisyenler ve STK temsilcilerinin hazır bulunduğu toplantıda konuşan Vali Ustaoğlu, Doğu Karadeniz Havzası’nın 2 milyon 285 bin 231 hektarlık alanıyla Türkiye’nin % 2,92’sini teşkil ettiğini söyledi.

“TÜRKİYE’NİN % 2,92’SİNİ TEŞKİL EDİYOR!”
Vali Ustaoğlu, Doğu Karadeniz Havzası’nda, yağış miktarlarının Türkiye ortalamasına göre fazla olmasından ve topografik yapıdan kaynaklı olarak sık sık taşkınlar yaşandığını belirterek;
“Bu durumdan dolayı havzamızda gerek ekonomik açıdan gerekse can kaybı açısından istenmeyen hadiseler yaşanabilmekle birlikte, bardağın dolu tarafından bakacak olursak da doğanın nimetlerini fırsata dönüştürme anlamında havzamız, hidroelektrik enerji potansiyeliyle dikkat çekmektedir.” dedi.


VALİLİK DE KATKI SUNACAK
Trabzon’da konuşlu DSİ 22. Bölge Müdürlüğünün sekretarya görevini yürüttüğü heyetin, havzadaki suların doğru kullanılmasına yönelik çalışmalarına kendilerinin de katkı sunacağını dile getiren Vali Ustaoğlu;
“Bizler de süreci kesintiye uğratmadan, ilgili mekanizmaları, görev ve sorumluluklarının bilincinde hareket ettireceğiz. Havzamıza dair planlama, projelendirme ve uygulama aşamalarında bundan sonraki süreçte de yönetişim anlayışı ile faydalı ve önemli kararlara imza atacağımıza inanıyorum. Bu heyetin, havza içerisindeki suyu yönetmek, verimli kullanılmasını sağlamak, sularımızı kirletici unsurları ortadan kaldırmak gibi önemli amaçlarının bulunduğunu bir kez daha anımsatmakta fayda görüyorum. Evsel atık suların kontrolünden sanayi atık sularının yönetimine, taşkın ve kuraklık yönetiminden su yatırımlarına uzanan geniş bir yelpazede yürüteceğimiz çalışmaların, performansımız ölçüsünde geleceğimize yön vereceğini özellikle ifade etmek istiyorum.” şeklinde konuştu.


“SU SIKINTISINI MİRAS BIRAKMAMALIYIZ”
Çağın önemli sorunlarından biri olarak nitelendirdiği iklim değişikliğinin havzaları olumsuz etkilememesi için ilgili kurum ve kuruluşlara olduğu kadar vatandaşlara da ödevler düştüğüne vurgu yapan Vali Ustaoğlu; “Topyekûn bir hareket tarzı benimsemeli ve sonraki nesillere su sıkıntısını miras bırakmamalıyız. Havza Yönetim Heyetimizin 2019 yılı toplantı gündeminin ve alacağımız kararların hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, 2020 yılında her hangi bir sel ve taşkın olayı yaşanmamasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.