HAMSİ YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ

HAMSİ YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ

HAMSİ YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ

HAMSİ YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ

Maçka’da vatandaşlar kasaları dolduran hamsiye yoğun ilgi gösterirken, Maçka Balıkçılık sahibi Osman Çoban; “Bunlar son zamanlar. Tuzlama yapın!” dedi.

Takaların hamsiyle dolması tezgâhları şenlendirirken, Maçka’da fırsatı kaçırmayan vatandaşlar, alışverişi kasalarla yapıyor.

“BUNLAR HAMSİDEKİ SON ZAMANLAR”
Karadeniz’in Sinop Samsun açıklarında avlanan balıkçıların ağları hamsiyle doldurması tezgâhlara olumlu yansırken, Maçka’nın emektar balıkçılarından Osman Çoban (52), hamsinin görülüp görülecek son zamanları olduğunu söyledi.
Hamsinin bol olması Trabzon’daki fiyatları bir hayli aşağıya çekse de piyasası genellikle yüksek olan Maçka’da ise ancak 10 ila 12,5 lira arasında seyretti.


“BU HAMSİ BİZİM SULARIMIZDAN”
Piyasada hamsinin Batı Karadeniz ve Gürcistan açıklarında avlandığı söylenedursun, Maçka’da 35 yıldır balıkçılıkla uğraşan Osman Çoban (52) Gürcistan açıklarındaki hamsinin küçük boyutlu olduğu için Gürcistan devleti tarafından avlanma yasağı getirildiğini belirterek; “Bu hamsi bizim denizimizin ürünü. Sinop ve Samsun açıklarından avlanan balıklardan, Gürcistan’daki hamsi küçük boyutlu olduğu için Gürcü hükümeti av yasağı getirdi. Bizde havaların soğumasıyla birlikte tekrar karasularımıza dönen hamsidir bu avlanan” şeklinde konuştu.

HAMSİ SAYESİNDE BALIK SATIŞLARI ARTTI
Maçka’da 35 yıldır balıkçılıkla uğraşan, imkânlar ölçüsünde kurbanlık ve salyangoz alım satımı da yapan Osman Çoban, bu sezon balıkla ilgili tüm umutların suya gömüldüğü bir zamanda yeniden kasaları dolduran hamsilerin satışlarını arttırdığını söyledi.
Çoban’ın ifadesiyle, Karadeniz’in Samsun Sinop arasındaki bölgeden avlanan hamsi kasaları doldururken, eskiden bu zamanlarda Gürcistan açıklarında avlanan hamsinin bu yıl boylarının küçük olması ve Gürcistan hükümetinin aldığı yasak kararı sonrası bir umutla bu bölgeye kadar giden Karadenizli balıkçılar elleri boş olarak geri dönmüştü.


GÜRCİSTAN’DAN DEĞİL, SAMSUN-SİNOP AÇIKLARINDAN
Kasaları dolduran hamsinin halk arasında Gürcü hamsisi olarak isimlendirildiğini, kullanılan bu ifadenin yanlış olduğunu dile getiren Maçka Balıkçılık sahibi Osman Çoban; “Bu hamsi bizim sularımızdan. Samsun Sinop arasındaki bölgeden avlanan balıklardan! Gürcistan hükümeti bu yıl ülkemizdeki hava sıcaklıkları mevsim normalleri üzerinde seyrettiği için Gürcistan karasularına göç eden hamsilerin küçük boyutlu olmaları sebebiyle avlanmalarını yasakladı. Bu nedenle büyük balıkçı tekneleri Gürcistan’dan elleri boş döndü. Sattığımız bu hamsi bizzat bizim karasularımızdan, Sinop Samsun açıklarından avlanan hamsidir.” diye konuştu.

TUZLAMA YAPMAK İÇİN SON ZAMANLAR
Birçok üründe Trabzon’un en pahalı ilçeleri arasında yer alan Maçka’da kilosu 10-12,5 lira arasında satılan hamsinin son zamanlarını yaşadığını, zamanla lezzetini de kaybedeceğini aktaran Osman Çoban; “Hamsinin bundan sonraki zamanda artmayıp aksine azalacağından dolayı fiyatı da yüksek olacak. Üstelik lezzetini de kaybedecek. O nedenle tuzlama yapmak isteyenler için şimdi tam zamanıdır.” dedi.
Ali TİRİTOĞLU