HAMSİ SEZONU ERKEN BAŞLADI AMA…

HAMSİ SEZONU ERKEN BAŞLADI AMA…

HAMSİ SEZONU ERKEN BAŞLADI AMA…

HAMSİ SEZONU ERKEN BAŞLADI AMA… 

1 Eylül itibariyle “Vira Bismillah” diyerek denize açılan balıkçılar hamsi sezonuna erken başlarken, bu durum henüz ihracata yansımadı.

Hamsinin, ilerleyen günlerde havaların da soğumasıyla daha bollaşıp fiyatının düşeceğini düşünen balıkçılar, böylelikle ihracatının da artacağınıdile getirirken, şimdilik sadece iç piyasada tüketiliyor.

HAMSİDE İHRACAT İÇİN HENÜZ ERKEN 
Denizlerde av yasağının 1 Eylül itibariyle sona ermesiyle “Vira Bismillah” diyerek denize açılan balıkçılar ağırlıklı olarak hamsi avlıyor. Yeni sezonda genellikle Marmara Denizi ile Batı Karadeniz arasında bol miktarda avlanan hamsi, iç piyasada kilosu ortalama 40 ila 75 TL arasında satılırken, fiyatının yüksek olması sebebiyle şu ana kadar henüz ihracatı yapılamadı.

BU YIL GEÇEN SEZONDAN FARKLI!
Türkiye’den geçtiğimiz balık av sezonunda 1 Eylül-15 Mart döneminde 23 ülkeye yapılan hamsi ihracatından 5 milyon 853 bin 846 dolar gelir elde edilirken, önceki yılın geçen yılın aynı dönemde ise 28 ülkeye yapılan hamsi ihracatında 7 milyon 209 bin 212 dolar döviz girdisi sağlandı. En fazla hamsi ihracatı yapılan ülkeler sıralamasında, 2 milyon 232 bin 327 dolar ile Fransa ilk sırayı alırken, bu ülkeyi 1 milyon 601 bin 981 dolar ile Belçika ve 642 bin 441 dolar ile de Amerika Birleşik Devletleri izledi. En az hamsi ihracatı ise 40 dolar karşılığında Somali’ye yapıldı.

GEÇEN SEZON BÜYÜK GELİR ELDE EDİLDİ 
Geçen sezon hamsi ihracatı Fransa, Belçika, Birleşik Devletler, İspanya, Birleşik Krallık, Almanya, Ukrayna, İtalya, Suriye, KKTC, Azerbaycan. İsviçre, Hollanda, Gürcistan, Kanada, Birleşik Arap Emirlikleri, Romanya, Lübnan, Bulgaristan, Irak, Kenya ve Somali olmak üzere 23 ülkeye yapılırken, bu ülkelere yapılan ihracatta toplam 1 milyon 178 bin 135 kilogram karşılığında 5 milyon 853 bin 846 dolar döviz girdisi sağlandı.