HALKIMIZ BU FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİ!

HALKIMIZ BU FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİ!

HALKIMIZ BU FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİ!

HALKIMIZ BU FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİ!

2012 yılındaki düzenlemeyle mahalleye dönüştürülen 17 bini aşkın köy ve belde, talep etmeleri halinde ‘Kırsal Mahalle’ye dönüşebilecek.

Büyükşehirlerde mahalleye dönüşen köylerin yeniden “kırsal mahalle” statüsüne kavuşmasının tamamen halkın yararına olduğunu savunan CHP Maçka İlçe Başkanı Av. Nihan Göktürk; “Halkımız bu fırsatı iyi değerlendirmeli!” dedi.

KÖY STATÜSÜNE DÖNÜŞ FIRSATI
Büyükşehir Yasası’nda yapılan değişiklikle, köylerin mahalleye dönüştürülmesi tarım ve hayvancılık faaliyetlerine zarar verince, uygulamadan sessiz sedasız geri dönüşün yolu açıldı. 7254 Sayılı Torba Yasa’daki köy statüsüne ilişkin düzenleme, 16 Ekim 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanırken, CHP Maçka İlçe Başkanı Göktürk, ilçe halkının bunu bir fırsat olarak değerlendirmesini istedi.

MAHALLELERE GERİYE DÖNÜŞ FIRSATI
Söz konusu düzenlemeye göre, büyükşehirlere bağlı mahallelere dönüştürülen köy ve belde yerleşimleri, başvuruda bulunmak şartıyla “kırsal mahalle” statüsüne geçebiliyor. Statü değişikliğine ilişkin başvurular, ilgili ilçe belediye meclisinin teklifi üzerine büyükşehir belediye meclisinin onayı ile karara bağlanabiliyor.

İŞ MUHTARLARDA BİTİYOR
CHP Maçka İlçe Başkanı Av. Nihan Göktürk, Büyükşehirlerde mahalleye dönüştürülen köylerin yeniden “kırsal mahalle” statüsüne kavuşma fırsatı elde ettiğini belirterek bunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Söz konusu düzenlemenin tamamen halkın yararına olduğunu söyleyen Başkan Göktürk, bunun için halkı bilgilendirecek kişilere ihtiyaç olduğunu aktardı.
Maçka’daki tüm mahalle muhtarlarının özellikle öncesinde belde olan mahalle halkının yararına olan düzenleme hakkında mahalle halkını bilgilendirmeleri gerektiğini belirten Göktürk; “Gerekirse mahalle halkından da dilekçe alarak bir üst yazı ile İlçe Belediyesi Meclis Başkanlığı’na mutlaka başvurmalıdırlar.” dedi.


ÖZE DÖNÜŞ MÜMKÜN!
CHP Laçka İlçe Başkanı Av. Nihan Göktürk, söz konusu düzenlemeyle ilgili değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi;
“Türkiye’deki büyükşehirlerin sınırları içindeki köylerin statüsü, 12 Kasım 2012’de çıkartılan bir yasayla mahalleye dönüştürüldü. 16 binden fazla köyü etkileyen bu düzenleme 30 Mart 2014 yerel seçimlerinden sonra yürürlüğe girdi. Aynı düzenlemeyle köylerin yanı sıra 1053 belde de mahalleye dönüştürüldü.
9 yıl önce Büyükşehir Yasası’nda yapılan değişiklikle, köylerin mahalleye dönüştürülmesi tarım ve hayvancılık faaliyetlerine zarar verince 7254 Sayılı Torba Yasa’daki köy statüsüne ilişkin düzenleme, 16 Ekim 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Söz konusu düzenlemeye göre, büyükşehirlere bağlı mahallelere dönüştürülen kö-y ve belde yerleşimleri, başvuruda bulunmak şartıyla “kırsal mahalle” statüsüne geçebiliyor. Statü değişikliğine ilişkin başvurular, ilgili ilçe belediye meclisinin teklifi üzerine büyükşehir belediye meclisinin onayı ile karara bağlanabilmektedir.
Bu düzenlemeyle kırsal mahalle statüsü kazanacak yerleşim birimlerinde gelir vergisinden muaf esnaf ile basit usulde gelir vergisine tabi mükellefler tarafından bizzat işyeri olarak kullanılan bina, arsa ve arazilerle mesken amaçlı kullanılan binalar ve zirai istihsalde kullanılan bina, arsa ve araziler emlak vergisinden muaf olacak. Bu yerlerde, ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan bina, arsa ve araziler için emlak vergisi yüzde 50 indirimli uygulanacak. Bina inşaat harcı ve imarla ilgili harçlar kalkacak, diğer vergi, harç ve harcamalara katılım payı yüzde 50 indirimli uygulanacak. İçme ve kullanma suları için alınacak ücretler en düşük tarifenin konutlarda yüzde 25’ini, işyerlerinde yüzde 50’sini geçmeyecek şekilde belirlenecektir. Kırsal mahalle ilan edilmesi durumunda büyükşehir hizmetlerinden yine faydalanılabilecektir, tam olarak önceki dönem köy ve belde statüsü kazanılmasa da maddi sıkıntıların önüne geçen bu yasal hak mutlaka kullanılmalıdır.”

UMUT HAYAL KIRIKLIĞINA DÖNÜŞTÜ!
İlçe halkının büyükşehir kapsamına alınan köyler için hayal ettikleri şeyleri bulamadığını bunun da eskiye olan özlemi arttırdığını aktaran CHP’li Göktürk, 7254 Sayılı Torba Yasa’daki köy statüsüne ilişkin düzenlemenin, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini kaydetti.
CHP Maçka İlçe Başkanı Av. Nihan Göktürk, değerlendirmesini şöyle sürdürdü;
“İlçemiz halkı büyükşehir kapsamına alınan köylerimiz için ilçe belediyelerine fazla para akışı olacağı, bu nedenle çok büyük hizmetler alabilecekleri umudunda iken hayal kırıklığı yaşanmıştır, maliyetlerin artması ile tarım ve hayvancılık terk edilmeye başlanmıştır. Trabzon Büyükşehir kapsamına alınması ve köylerin mahalleye dönüştürülmesiyle birlikte ilçemizde köy tüzel kişiliğinin ortak mallarının, meralarının mülkiyeti bağlandıkları belediyelere geçmesiyle hesapsız teker teker satılmaya başladı. Kimi yerlerde belediyelerin yaptığı imar değişikliğiyle tarım alanları imara açıldı, hayvancılık faaliyeti kapsamında ahır yapmak dahi zorlaştı,  bir şikâyetle ilçe belediyesi ahırların yıkılması kararı verme yetkisi aldı. Köyde yaşayan hayvancılık ve tarım faaliyetlerini devam ettirmek isteyen vatandaşlar su faturalarını merkez mahallelerdeki harcamalar bazında ödemek zorunda kaldı, Emlak vergisi muafiyeti kaldırıldı, Çevre temizlik vergisi tüm köylüleri de kapsar hale geldi.


YAŞLI TEYZENİN TEPKİSİ İSYAN OLDU
Hatta Başar mahallemizde hayvancılık yapan teyzemizin tepkisi ‘kızım hayvana su içme diyebilir misin’ olmuştu. Yani tarım ve hayvancılık ile uğraşan gelirini sağlamaya çalışan teyzemiz gibi ilçe halkımız mağdur edilmişti. Uygulama ile mahalle statüsü aynen korunmaktadır. Mahalle statüsü korunduğundan vatandaşlarımız yol yapım bakım çalışmaları, cenaze faaliyetleri, itfaiye hizmetlerinden yine yararlanacaktır. Tarım arazilerinde ev yapmak isteyen vatandaşlarımızdan cins tashihi yapılarak arsa vasfı kazandırılması zaten istenildiğinden bu süreçte de harç v.s masraf ödemek durumunda kalmayacak, katılım vs. payı ödemesi yasal olmayacaktır.

MUHTARLAR İLÇE HALKINI BİLGİLENDİRMELİ!
Kanunun uygulanması ile ilgili yönetmelik beklenmekte iken; bu süreçte mahallelerde hayvancılık ve tarım faaliyetini sürdüren vatandaşlarımız yaşadıkları maddi sıkıntılar yüzünden meydana gelen olumsuzluklardan kurtulabilmeleri mümkün. Bunun için tüm mahalle muhtarlarının özellikle öncesinde belde olan mahalle halkının yararına olan düzenleme hakkında mahalle halkını bilgilendirerek, gerekirse mahalle halkından da dilekçe alarak bir üst yazı ile İlçe Belediyesi Meclis Başkanlığı’na mutlaka başvurmalıdır! Tarım ve Hayvancılık faaliyetlerini kapsamında her zaman halkın yanındayız.”
Ali TİRİTOĞLU