Tarih: 20.05.2019 13:54

Haldun Taner (1915-1986)

Facebook Twitter Linked-in

Haldun Taner (1915-1986)

 

      16 Mayıs 1915´te İstanbul´da doğan sanatçı Hukuk Fakültesi profesörü Ahmet Selahattin´in oğludur. Ortaöğrenimini 1935´te Galatasaray Lisesinde tamamlamış ve devlet tarafından Almanya´ya Heidelberg Üniversitesine gönderildi. Siyasal Bilimler Fakültesine devam eden sanatçı, zatürree olunca eğitimini yarıda bırakıp 193´8´de İstanbul´a döndü.  1950´de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Filolojisi Bölümü´nü bitirerek Sanat Tarihi Kürsüsü´nde asistan oldu. 1950´den sonra İstanbul Edebiyat Fakültesi, Gazetecilik Enstitüsü´nde, LCC Tiyatro Okulu´nda binlerce öğrenci yetiştirdi.  İki yıl Viyana´daki Max Reinhardt Tiyatro Akademisinde öğrenim görerek, Viyana´daki bazı tiyatrolarda reji asistanı olarak çalıştı.  Türkiye´ye dönüşünde Gazetecilik Enstitüsü´ndeki derslerine devam etti. Çeşitli gazetelerde köşe yazarlığı yapan sanatçı, Zeki Alasya ve Metin Akpınar ile birlikte Devekuşu Kabare Tiyatrosu´nu kurdu. . 7 Mayıs 1986´da İstanbul´da hayata veda etti.

     Yazın yaşamına skeçler yazarak başlayan Haldun Taner, öykü ve tiyatrolarıyla adını duyurur. Özellikle 1960´tan sonra daha az hikâye yazarak tamamıyla tiyatro türü üzerine yoğunlaşır. Yazarın ayrıca fıkra, gezi türlerinde de eserleri vardır.

Kısaca özetleyecek olursak;

Eserleri:

Keşanlı Ali Destanı: Oyun, Cumhuriyetin ilk yıllarından Demokrat Parti dönemine kadarki süreçleri yalın bir dille eleştirel bir bakışla gülmece tarzında yorumlar. Keşanlı Ali, yoksul bir gecekondu mahallesi olan Sineklidağ´da oturur. Mahallenin belalısı Çamur İhsan´ı öldürmekten hapse düşer, hapisten bir kahraman olarak çıkagelir. Ali´nin iki dramı vardır: Birincisi, suçsuzdur; ikincisi, âşık olduğu Zilha, Çamur İhsan´ın yeğenidir ve ona düşmanca davranmaktadır. Muhtar seçilen Ali, Sineklidağ´da yeni bir düzen oluşturur. Zilha ile evlenir ama Ali´yi çekemeyenler Çamur İhsan´ın gerçek katili olan Cafer´i onun üzerine salarlar. Cafer, Ali´yi vurur. Bu acıyla Ali silahı aldığı gibi Cafer´i öldürür ve tekrar hapse döner ama Keşanlı Ali Destanı ömür boyu sürecektir.

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —