GÜRCİSTAN’A YAPILAN İHRACAT %18 ARTTI

GÜRCİSTAN’A YAPILAN İHRACAT %18 ARTTI

GÜRCİSTAN’A YAPILAN İHRACAT %18 ARTTI

GÜRCİSTAN’A YAPILAN İHRACAT %18 ARTTI


Doğu Karadeniz Bölgesi’nden Gürcistan’a yapılan ihracatta %18 oranında bir artış yaşanırken, Gürcistan’a en fazla ihracat ise Artvin’den gerçekleşti.

Doğu Karadeniz Bölgesinden yılın 6 ayında Gürcistan’a yapılan ihracat  %18 oranında arttı. TR90 Doğu Karadeniz Bölgesi illerinden (Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane, Giresun ve Ordu)  2020 yılının Ocak-Haziran aylarını kapsayan 6 aylık dönemde Gürcistan’a toplam 51.426.266 $ tutarında ihracat gerçekleştirildi.

GÜRCİSTAN’A İHRACAT’TA ARTVİN BİRİNCİ
Doğu Karadeniz Bölgesi illerinden Gürcistan’a en fazla ihracat gerçekleştiren iller birinci sırada toplam ihracatın % 50 lik kısmını gerçekleştiren 25.856.024 $ tutarındaki ihracatla Artvin ili yer aldı.
İkinci sırada toplam ihracatın %23 lük kısmını gerçekleştiren 11.795.166 $ tutarındaki ihracatla Rize, üçüncü sırada da toplam ihracatın %22 lik kısmını gerçekleştiren 11.136.264 $ tutarındaki ihracatla Trabzon yer aldı.
Artvin ilinden gerçekleşen ihracatta bir önceki yılın 6 aylık dönemine oranla %43 gibi yüksek oranlı artış yaşanırken, Rize’nin ihracatı aynı düzeyde kalmış, Trabzon’dan Gürcistan’a yapılan ihracatta da % 7 oranında artış yaşandığı açıklandı.


YÜZDE 18 ARTIŞ SEVİNDİRİCİ
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, bölgemizin hemen sınır komşusu olması hasebiyle önemli yakın pazarlarımızdan olan Gürcistan’a 2020 yılının ilk yarısında yapılan ihracatımızda %18 oranında artış yaşanmasının sevindirici olduğunu belirtti.
Gürdoğan, bununla birlikte Gürcistan’a Türkiye genelinden yapılan ihracat içinde Bölge ihracatının %10 gibi düşük düzeyde olmasının düşündürücü olduğunu ve bölge iş insanları olarak bu durumun üzerine çok öncelikli bir şekilde çalışılması gerektiğini ifade etti.
Gürdoğan, dünya örneklerinde sınır komşusu illerin komşu ülkelere yapılan ihracatının %80’ler düzeyinde olması durumu dikkate alınarak, Doğu Karadeniz Bölgemiz illerindeki iş insanları olarak bu konuda, yani Bölgemizden Gürcistan’a yapılan ihracattaki bölge payını en az %50’ler düzeyine çıkarılması gerektiğine vurgu yaptı.
DKİB Başkan Yardımcısı Gürdoğan; “Bu konuda iş adamlarımızla birlikte çalışıp projeler üretmeye ve yapılması gereken konularda elimizi taşın altına koymaya hazırız. Dünya genelinde yaşanan Covid-19 salgının yol açtığı puslu ortamda, ülkemizin birçok ülke açısından küresel tedarik merkezi işlevi görme noktasına geldiğini, bu kapsamda da sınır komşumuz olan ülkelerin çok uzak mesafelerdeki ülkelerden tedarik etikleri ihtiyacı olan ürünleri, bir gün gibi çok kısa sürede bölgemizden temin etme imkânları olduğunun farkındadır. Bunun için de alıcılar ülkemizden ürün tedarik edilmesinin hem ekonomik ve hem de arz güvenliği açısından kendilerine büyük faydalar sağlayacağını çok iyi bilmektedir. Bundan dolayı önümüzdeki süreçte bölgemizden Gürcistan’a yönelik ihracatımızın arttırılması için bu konuyu Gürcistan’daki iş adamı dostlarımıza çok iyi bir şekilde anlatmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.


SARP SINIR KAPISININ KAPASİTESİ ARTTI

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan; “Bölgemizden Gürcistan’a açılan ve aynı zamanda Kafkasya ve Orta Asya coğrafyasına karayolu ulaşımını da sağlayan en önemli çıkış kapımız olan Sarp Sınır kapısının da pandemi döneminde bir çok ülkede yaşanan transit geçiş yasakları nedeniyle yoğun olarak kullanılmaya başlaması ile kapasitesi her geçen gün artmaktadır. Karşı ülkelerde de pandemiden dolayı alınan önlemler kapıda uzun kuyrukların oluşmasına sebebiyet vermektedir.” dedi.
Gürdoğan, 2020 yılının 6 aylık döneminde Sarp Sınır Kapısından 98.917 aracın ihraç yüklü çıkış yaptığını, ithalat amacıyla da bu kapıdan 24.000 âdete yakın aracın ülkemize giriş yaptığını ve bu yoğunlukla kapının ülkemizin en yoğun ilk 5 kapısı içinde yer aldığını ifade etti.


MURATLI SINIR KAPISI BİR AN ÖNCE AÇILMALI
Yoğunluğun her geçen gün artması nedeniyle, alternatif kapı olarak önerdikleri ve 2013 yılında Resmi Gazete’de yayımlana Bakanalar Kurulu Kararı ile kuruluşu sağlanan Muratlı Sınır Kapısının bir an önce yapımına başlanması gerektiğine vurgu yapan Gürdoğan; “2013 yılında açılması için tüm yasal prosedürler tamamlanmasına rağmen yaklaşık 7 yıldır yapımı için bir kazma dahi vurulmayan bu kapının geciktirilmesi, Sarp kapıda oluşan araç kuyrukları nedeniyle ürünlerin geç teslim edilmesinin yol açtığı sorunlar dolaylı olarak ihracatımıza da darbe vurmaktadır. Sarp Sınır kapısının çok daha hızlı çalışması noktasında önümüzdeki günlerde yetkililerle bir araya gelerek, gerekirse Gürcistan makamları ile de müşaverelerde bulunularak kapının daha hızlı çalışmasını kuyruklar nedeniyle şoförlerimizin ve ihracatçımızın daha fazla mağdur olmaması için ne gerekiyor ise yapmaya çalışacağız. Sorunun kalıcı çözümü için de uzun vadede Muratlı Sınır Kapısının bir an önce açılması için girişimlerde bulunacağız.” Şeklinde konuştu.

GİRİŞİMLER SÜRÜYOR
Gürdoğan ayrıca, pandemi nedeniyle vatandaşların Gürcistan’a girişlerinin kısıtlanması nedeniyle, ihracatçıların Gürcistan’daki iş yeri ve depolarına gidemedikleri bunun için de ilgili makamlar nezdinde yaptıkları girişimler neticesinde ihracatçıların iş amaçlı ziyaretleri için Gürcistan makamlarında yeni prosedür ihdas edilerek, on line olarak yapılacak müracaat sonucu başvurusu kabul edilecek ihracatçılar girişte ve girişten sonra 72 saatte bir 14 gün boyunca covid-19 testi yaptırmaları şartı ile Gürcistan’a seyahat edebildiklerini belirtti.
Gürdoğan; “Sadece ihracatçıların hiçbir kısıtlama olmaksızın ve yaptırılacak test sonucu covid-19 virüsü taşımadığı belirlenenlerin serbestçe Gürcistan’daki işlerinin başına gidebilmeleri konusunda da girişimlerimiz devam etmektedir.” dedi.