GÖÇMENLER GÜNÜ TRABZON´DA KUTLANDI

GÖÇMENLER GÜNÜ TRABZON´DA KUTLANDI

İl Göç İdaresi Müdürlüğü ve Afgan Hazaraları Derneği´nin organizasyonuyla gerçekleştirilen Uluslararası Göçmenler Günü kutlandı.

GÖÇMENLER GÜNÜ TRABZON´DA KUTLANDI

İl Göç İdaresi Müdürlüğü ve Afgan Hazaraları Derneği´nin organizasyonuyla gerçekleştirilen Uluslararası Göçmenler Günü kutlandı.

Göçmenler Günü kapsamında düzenlenen sergiyi gezen Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu´na, Göç İdaresi İl Müdürü Ramazan Latifoğlu, Afgan Hazaraları Derneği Başkanı Muhammet Gül ve diğer ilgililer eşlik etti.

?KARDEŞLİĞİN EN GÜZEL ÖRNEĞİ?
Anadolu coğrafyasında ecdadımızın her dönem topraklarından göçmek zorunda kalan her milleti şefkatle bağrına bastığını ifade eden  Vali Ustaoğlu;
?Uluslararası Göçmenler Günü 1990´lı yılların sonunda  Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilmiş ve bu tarihten itibaren de kutlanmaya başlanmıştır. Bu kutlamalar kapsamında  göçmenlerimizin mevcut durumu, bulunduğu yerlerde farkındalık oluşturulması düşüncesiyle onların dayanışma, kardeşlik ve huzur içinde geçirmeleri için sivil toplum kuruluşlarımız ve diğer paydaşlarla birlikte kutluyoruz. İlimizde muhacir olarak nitelendirdiğimiz 12 bin kişi misafir olarak kalmaktadır. Bu bizim kadim kültürümüzde, inancımızda geriye dönük  geçmişimizden çok önemli yer bulmuş  Ensar-Muhacir kardeşliğinin en güzel örneğini  burada görüyoruz.

?ECDADIMIZ HERKESE KUCAK AÇMIŞTIR?
Uluslararası Göçmenler Günü 2000´li yılların başında kabul görmüş ve kutlanmaya başlansa da ecdadımız, gerek soydaşımız gerek dindaşımız gerek farklı ülkelerden kendi yurtlarında topraklarından uzaklaşarak ülkemize gelmek zorunda olan muhacirleri  Anadolu coğrafyası şefkatiyle bağrına basmıştır. Sadece kendi soydaşlarımız, dindaşlarımız değil İspanya´dan engizisyondan kaçmak isteyen yüz binlerce Musevi´ye de ev sahipliği yapmıştır. Bizim ecdadımız Osmanlı hangi milletten, hangi dinden, hangi ırktan olursa olsun tüm milletlere kucak açmış, misafirperverliklerini göstermişlerdir. Bugünde bu gönül coğrafyamızda sıkıntı içerisinde olan  bizim vatandaşlarımız Suriye´de, Afganistan´da, Irak´ta, Filistin´de  ülkelerini terk etmek zorunda kalmış, kimisi atalarını yurdunu bırakıp ülkemize sığınan vatandaşlara  yurdumuzu, evimizi, soframızı açmışız. Dünyada en büyük misafirperverliğin en güzel örneği olan Ensar ve Muhacirlik örneğini yaşatmaya ve yaşatmaya çalıyoruz. Trabzon´daki sivil toplum kuruluşlarımızı dayanışma ve kardeşlik duyguları içerisinde göçmen kardeşlerimizin yanında oldukları için kutluyorum. İlimizde misafir ettiğimiz bu kardeşlerimizin güvencesiyiz.  Onların emniyet ve huzur içerisinde bir gün kendi topraklarına kavuşacakları güne kadar emin olduklarını ifade etmek istiyorum. Hep birlikte onlara sivil toplum dinamiklerimizle sahip çıkıyoruz, sahip çıkacağız. Bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. ?şeklinde konuştu.
Program sonunda Vali İsmail Ustaoğlu ve beraberindekiler, ilimizde ikamet eden Afganlı bir aileyi ziyaret ederek onlarla yakından ilgilendi.