GİRİŞİMCİ KADINLAR

GİRİŞİMCİ KADINLAR

Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Projesi

GİRİŞİMCİ KADINLAR

 

Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Projesi

 

Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı? 2019 yılında ?Tarımda GençGirişimci Kadınlar Güçleniyor? projesi  ile kırsal alanda yaşayan ve yoğun olarak tarımın içinde yer alan 18-40 yaş genç kadınlara yönelik faaliyet gösterecektir

 

            Program ile kırsal alanda genç kadınlara yönelik sürdürülebilir iş imkânlarının yaratılması, mevcut istihdam imkânlarının korunması, bu sayede kırsal alanların ekonomik faaliyet düzeylerinin artırılması, kırsal nüfusun azalmasının önlenmesine katkıda bulunulması ve farkındalık yaratılması amaçlanmıştır.

Program kapsamında 2019 yılında belirlenen 17ilde her bir il için en az 75 kadın çiftçiye İŞKUR/KOSGEB işbirliği ile istihdama yönelik sertifikalı 32 saat 5 gün süreli Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri verilecektir. Bu çalışma kapsamında eğitim alan kadınlar tarafından hazırlanan ve dereceye giren projelerin hayata geçirilmesi sağlanacaktır.

?Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı? hakkında,ZMO Trabzon Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun KUTUROĞLU açıklamada bulundu.

Kuturoğlu, yapılan programla, üretici ve girişimci ruha sahip kadınları bilgilendirmek ve uygulanabilecek projelerinin hayata geçirilmesinde etkinliklerini artırarak tarımda kadın girişimciliğini en üst seviyeye çıkarmanın amaçlandığını söyledi.

 

?Kadın girişimcileri ortaya çıkmasını istiyoruz?

 

Kuturoğlu,kırsalda kadınlarımız aslında aktif olarak çalışmakta, tarımsal iş gücüne katkı sunmaktadırlar. Bunların kendilerine ait özgün projeleri varsa Bakanlık onları hibe programlarıyla destekleyecektir. Girişimci kadınlarımızın bu vesileyle ortaya çıkması sağlamış olacaktır.? ifadelerini kullandı.

 

Çiftçi kadınlarımız, ailenin yapı taşı ve sürdürülebilir kalkınmanın şampiyonudur

 

Kuturoğlu, yaptığı açıklamada, tarımsal üretimin ve kırsal hayatın sürekliliğinin sağlanmasında en önemli rolü çiftçi kadınların oynadığını ifade ederek, "Çiftçi kadınlarımız, ailenin yapı taşı ve sürdürülebilir kalkınmanın şampiyonudur. Dünyada tarımsal iş gücünün yaklaşık yüzde 40´nı kadınlar oluşturmaktadır. Türkiye´de ise toplam istihdam içinde kadının payı yaklaşık yüzde 31 iken, tarımda bu oran yüzde 45´i buluyor. Bu bağlamda, tarım sektörünü sırtlayan kadın çiftçilerimize yönelik faaliyetlerin çok büyük önem taşıdığını biliyoruz."diye konuştu.

Türkiye´de ilk kez kırsalda kadına yönelik yapılan Tarımda Kadın Girişimciliği Programı ile kadınların hayallerinin gerçekleşmesine katkı sağlandığını belirten Kuturoğlu, ,"Üretici ve girişimci ruha sahip kadınlarımızı bilgilendirerek, uygulanabilecek projelerinin hayata geçirilmesinde etkinliklerini artırarak, tarımda kadın girişimciliğini en üst seviyeye çıkarmak adına önemli bir adım atılmıştır. Kadınlar, her alanda yarattığı katma değerin, esirgemedikleri emeğin, Türkiye´nin gerçek gücü olduğunun farkına varmalıdır. dedi.

 

 

Kadınlara girişimcilik eğitimi

Kuturoğlu, Türkiye´de ev hanımı iken "hanım ağa" olan binlerce çiftçi olduğuna dikkati çekerek, "Kadınlarımıza imkân verilirse dünyayı bambaşka bir hale getirebilirler. dedi.40 bin TL hibe desteğinin de verileceği program için 15 Şubat tarihine kadar il ve ilçe müdürlüklerine başvuruların yapılması gerektiğini hatırlatan Kuturoğlu, Bu proğram Bakanlığımız tarafından bu yıl Trabzon ilimizin de dahil olduğu 17 ilde uygulanacaktır. Programla birlikte genç kadın girişimciliğinin güçlendirilmesi hedefleniyor. Program 75 kadın girişimcimize KOSGEB üzerinden girişimcilik kursu verildikten sonra bunlara tarımsal alanlarda proje yaptırılacak. Girişimciler projelerini sunduktan sonra projeler arasında uygun olanlar Bakanlığagönderilecektir. İlimizde ilk 3´e giren projelerimizden birinci olan projeye 3 bin TL, ikincisine 2 bin TL ve üçüncüsüne de bin TL ödül verilecektir.? dedi.

Sundukları projelerin uygun görülmesi halinde kadın girişimcilerin 40 bin TL hibe desteği alacağını aktaran Kuturoğlu, ?Ayrıca Bakanlığa gönderilen bu projelerden Bakanlığımızın uygun gördüğü projeler KOSGEB üzerinden girişimcilik hibe desteğiyle desteklenecek. Bu destek en fazla 40 bin TL olacak. Bu konuda başvuracak girişimci kadınlarımızın 18-40 yaş arası olması gerekir. Bunlar kendi adlarına veya ailede herhangi birinin adına Bakanlığımızın Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) veya diğer kayıt sistemlerimizin birinde kayıtlı olması gerekir. Başvurulardan sonra bunların kursa alınmasını İŞKUR işbirliğiyle yürütecektir. Daha sonra KOSGEB tarafından verilecek 5 günlük kurstan sonra, KOSGEB bunlara girişimcilik sertifikası verecek.? diye konuştu.