GES PANELLERİ ELEKTRİK ÜRETECEK!

GES PANELLERİ ELEKTRİK ÜRETECEK!

GES PANELLERİ ELEKTRİK ÜRETECEK!

GES PANELLERİ ELEKTRİK ÜRETECEK!

Ortahisar Belediyesi’nin, Geçit Mahallesi’nde hayata geçireceği GES’in panel montajı için ilk adım atıldı.

Trabzon’un merkez ilçesi Ortahisar’ın Geçit Mahallesi’nde hayata geçireceği güneş enerjisi santralinin (GES) panel montajı başladı.

35 DÖNÜMLÜK ALANA 5688 PANEL!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tahsis edilen 45 dönümlük alanın 35 dönümünde kurulacak GES için toplamda 5688 panelin montajı yapılacak. Panellerin montajının yapıldığı çelik konstrüksiyonun yapım işlemi bitti ve panellerin montajına başlandı. Yılsonuna kadar panel montajının tamamlanacağını ifade eden Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, şu ana kadar 1500 adet panelin kurulum sürecinin tamamlandığını dile getirdi. Genç, GES’te yerli üretim panel kullandıklarını kaydetti.

“YILBAŞINDAN SONRA ELEKTRİK ÜRETİLECEK”
Başkan Genç, GES’in yılda 3.000,00 kw enerji üreteceğini söyledi. Belediyenin yıllık enerji tüketiminin 1.800 kw olduğunu dile getiren Genç, şöyle konuştu; “Tüketimimizi mahsuplaşacağız, fazlasını da satacağız. Yaklaşık 1.200 kw miktarındakini satmış olacağız. Satış için iznimiz var. Mevzuat gereği tükettiğimiz kadar satabilme hakkı var. Bu da belediyemiz için ek gelir demek. Yeni yılla birlikte GES’te elektrik üretimine başlayacağız.”

“DÖRT YILDA KENDİNİ AMORTİ EDECEK”
Belediyenin; Trabzon Akvaryum, ana hizmet binası, Ortahisar Belediyesi Spor Kompleksi gibi enerji ihtiyacının yüksek olduğu yatırımlarının yanı sıra; müzeleri, kütüphanelerinin de enerji ihtiyacının karşılanması açısından GES’in çok gerekli bir proje olduğunu dile getiren Genç; “Tükettiğimizin üç katı kadar elektrik üreteceğiz. Ama bizim her yıl parklarımız, projelerimiz artıyor. Dolayısıyla aydınlatma ve enerji giderlerimiz de artıyor. Havuzumuz, akvaryumumuz var. Dolayısıyla tüketimimiz her geçen gün arttığı için GES projesi çok rantabıl bir proje ve 4 yıl gibi bir sürede kendini amorti edecek.” dedi.

“İHTİYACIMIZDAN FAZLASINI SATACAĞIZ”
Enerji maliyetlerinin artmasından dolayı böyle bir projeyi gündeme getirdiklerine vurgu yapan Genç; “Bu, enerji maliyetlerinin artışından kaynaklı bazı belediyelerimizin de uyguladığı bir proje… Tonya Belediyemiz başladı, baya bir verimli bir uygulama… Hem kendi enerjisini üretiyor, hem de gelir temin ediyor. İlbank’ın da bu konuda hibeleri var, düşük faizli kredi de veriyor. Bizim de enerji maliyetlerimizi bu konuda düşünerek, gerek akvaryumun, gerek havuzumuzun, gerek binamızın, gerek sokak aydınlatmalarımızı hesap ederek böyle bir düşünce geliştirdik. Dolayısıyla kurumsal anlamda lehimize olan bir proje. Finansmanıyla ilgili İlbank’tan hibe desteği aldık. Bir kısmını da düşük faizli kredi olarak aldık.” diye konuştu.