GENÇLER, AB- TÜRKİYE İKLİM FORUMU’NDA BULUŞTU 

GENÇLER, AB- TÜRKİYE İKLİM FORUMU’NDA BULUŞTU 

Üniversiteli gençler, Trabzon’da AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut’un katıldığı AB- Türkiye İklim Forumu’nda buluştu.

GENÇLER, AB- TÜRKİYE İKLİM FORUMU’NDA BULUŞTU 

Üniversiteli gençler, Trabzon’da AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut’un katıldığı AB- Türkiye İklim Forumu’nda buluştu.

Türkiye Gençlik İklim Forumu, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, TTSO Trabzon AB Bilgi Merkezi işbirliği ve KTÜ Kariyer Merkezi’nin desteğiyle Trabzon İnovasyon ve Biyoteknoloji Merkezi’nde gerçekleştirildi.

FORUMA BÜYÜK İLGİ GÖSTERİLDİ
Forumun açılışında konuşan Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, gençlere seslenerek; “Yarının çözümünü üretecek olanlar sizlersiniz, sizlerin yapacakları araştırmalardır. Foruma katıldığınız için teşekkür ediyorum. Sizsiz olmaz, sizlere ihtiyacımız var.” dedi. Forumdaki atölyede eğitmenlik de yapan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu da; “İklim krizinin önlenmesi konusunda tüm dünyanın atacağı adımlar özellikle gençlerin görüşleriyle şekillenecek.” diye konuştu.

KARBON SALINIMI KONUSUNDA ATILACAK ADIMLAR VAR
TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Forum’un açılış oturumunda yaptığı konuşmada, iklim krizine dikkat çekmek için tüm dünyada atılması gereken adımlar olduğunun altını çizdi.
Hacısalihoğlu; “Bu adımların belirlenmesi için gençlerin görüşünün alınması adına böyle organizasyonlar yapılıyor. İklim değişikliği dünyada insanlığın geleceği. İklim krizinin olumsuz yönde yaratacaklarını hepimiz biliyoruz. Bu bakımdan gelecekle ilgili şimdiden atılması gereken adımlar önemli. 2050 iklim senaryolarına baktığımız zaman Körfez ülkelerinde yaşanamayacağı, ülkemizdeki sıcaklıklarda da önemli artışlar olacağı öngörülüyor. Kuraklığın baş göstermesi ve suyun önemi ortaya çıkıyor. Bakanlığımızın bu konularla ilgili çalışmaları devam ediyor. Sürdürülebilir enerjiyi de bu noktada kullanmak önemli. Karbon salınımları gelecekte dünyamızın başında büyük bir sorundur. Devletlerin atacakları adımlar önemli. Diğer taraftan özel sektörün geçmiş yatırımlarındaki karbon salınımlarını azaltacak önlemler almaları, yeni yatırımlardaki karbon salınımının gerçek anlamda dünya standartları seviyesinde olmasını sağlamaları gerektiği kaçınılmaz. Dünyanın destek mekanizması yaratarak bu konuda gerekli destekleri vermesi gerekir. Geleceğin planlanmasında karar alıcılara önemli görevler düşüyor. Siz gençlerin görüşleri de geleceği planlamada çok önemli. Gelecek sizlersiniz. Gençlerden isteğimiz bu konudaki bilinci hayatın her alanında sürdürmeleridir.” dedi.


HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI
Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ise insanoğlu için tüm yaşam ihtiyaçlarını karşılayan en önemli kaynaklardan birinin iklim olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi;
“Gelişen ve sürekli değişim içinde olan dünyamızda iklim değişikliği, çok ciddi çevresel ve sosyo-ekonomik sonuçlara da yol açmaktadır. Dünyanın çeşitli bölgelerinde tüm insanlığı tehdit eden coğrafi ve doğa olayları yaşanıyor. İklim değişikliğinin olası etkilerine karşı ülkemizin fiziki konumuna bakıldığında, potansiyel etkiler açısından risk grubu ülkeler arasında yer almaktayız. Karadeniz Bölgemizde yaşanan sel felaketlerinin acı sonuçlarını hep birlikte gördük. Diğer yandan Akdeniz ve Ege Bölgemizde de adeta ciğerlerimizi yakan orman yangınları da yine yaşadığımız afetlerdendir. Bu durum iklim değişikliğinin ülkemizdeki sosyo-ekonomik ve çevresel etkilerinin önemini de ortaya koymaktadır. İşte bugün burada büyük özveri sonucu hazırlanan bu Forum’un şimdiden tüm dünyaya ve ülkemize yol gösterecek, rehber olacak, yeni ufuklar açacak verimli bir etkinlik olacağına inanıyorum. Önümüzdeki dönemde yenidünya düzeninde gençlerimize iyi bir dünya bırakma adına herkesin elini taşın altına koyacağına inanıyor, bu Forum’un ilimizde düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”


TÜRKİYE, PARİS ANLAŞMASINI İMZALAYARAK ÖNEMLİBİR ADIM ATTI
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, AB – Türkiye İklim Forumu’nun açılış oturumunda yaptığı konuşmada, yangınların ve diğer tüm afetlerin, iklim değişikliğinin gerçek olduğunu ve insan eliyle gerçekleştiğini gösterdiğini ifade ederek; “İklim değişikliğini azaltmak için küresel ısınmanın azaltılması gerektiği biliniyor. İklim değişikliği ile mücadele edebilmek için de karbondioksit salınımının azaltılması gerekir. Yaklaşık bir ay önce Türkiye Paris Anlaşması’nı imzalayarak son derece önemli bir adım attı. Türkiye’nin atmış olduğu bu adımdan büyük memnuniyet duyduk. Bu adımı atarak Türkiye, AB’ye üye devletler ve dünyanın geri kalan birçok ülkesiyle aslında aynı yola girmiş oldu, yüzünü aynı tarafa dönmüş oldu.” dedi.

“KÜRESEL ISINMAYI 1.5 DEREYE İNDİRMEK İÇİN ÇOK İŞ VAR”
Glasgow’da geçen hafta iklim değişikliği ile ilgili konferans yapıldığını da hatırlatan Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, sözlerini şöyle sürdürdü;
“Bu konferans kapsamında önemli bir ilerleme kaydedildiğini düşünüyoruz ancak henüz daha yapılacak çok şey var. Özellikle sizin neslinizin yapması gereken çok şey var. Bu konferansta 1,5 derecelik hedef, ulaşılabilir bir hedef olarak dile getirildi, fakat bununla ilgili olarak şeffaflığın artırılması gerekiyor. Ormancılık alanında, metan gazının kullanımının azaltılması hususunda da önemli adımlar atılması gerekiyor. Fakat bütün bunlar yeterli değil. Bilim adamları Glasgow’da küresel ısınmanın 1,8 - 2,4 derece civarlarında değişmekte olduğunu ifade etti. Daha önceki yıllarda 2,7 derece seviyelerine ulaşmıştı, 1,5 derecelik seviyeye indirmek için yapmamız gereken çok şey var. Bu çerçevede ülkeler gelecek yılsonuna kadar karbon emisyonlarının azaltılması yönündeki yeni hedeflerini açıklamak üzere mutabakata vardı. Her ülkenin bu çerçevede, karbon emisyonlarının azaltılması için nasıl ulusal düzeyde katkıda bulunabileceğini açıklaması gerekir. Bütün bunlar yapıldığı takdirde, 1,5 derecelik hedefe ulaşılması gerçekçi bir hedef olarak kalacak ama bunun için de şimdiden adım atılması, harekete geçilmesi gerekiyor.”


“HEDEF; 2050 YILINA KADAR KARBONU NÖTR HALE GELMEK”
Büyükelçi Meyer-Landrut, AB’nin yeşil mutabakatı kısa süre önce kabul ettiğini vurgulayarak; “Bu yeşil mutabakat, üye devletlerin yerine getirmesi gereken, ulaşması gereken hedefleri ortaya koyuyor. Karbondioksit salımlarının 2030 yılına kadar yüzde 55 oranında azaltılması ve 2050 yılına kadar karbon nötr hale gelmesi hedefler olarak belirlendi. Baktığımızda aslında bu hedefler Cumhurbaşkanı tarafından Türkiye için açıklanmış olan 2053 yılına kadar karbon nötr olma hedefiyle de örtüşüyor. Bu hususta çok önemli bir araç da karbon emisyonlarının fiyatlandırılması ve emisyon ticaretidir. Emisyon ticareti sistemi, Türkiye'nin de üzerinde çalıştığı bir sistem. Dile getirdiğimiz amaçlara ulaşabilmemiz için gerçekten son derece önemli bir adım. Bunu her alana yaymamız gerekiyor. AB’de emisyon ticaret sisteminde özellikle endüstri sektöründe enerji üretimine uygulayarak başlıyoruz. Fakat bunun zaman içinde konutlara, ulaştırma alanına, deniz taşımacılığına yani çok farklı sektörlere yaygınlaştırılması gerekiyor. Her ülkenin, her milletin, bireysel olarak da herkesin yapabileceği şeyler var, atabilecekleri adımlar var.” dedi.

“GENÇLERE İHTİYACIMIZ VAR”
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Meyer-Landrut, “Benim ülkem Almanya’da karbon emisyonlarının yüzde 30'u özel sektörde, kamu sektöründe konutlarda kullanılan kaynaklardan salınıyor. Her birimiz kendi hayatlarımızda yapacağımız ufak değişikliklerle, bu değişimleri gerçekleştirebileceğiz. Gençlere güveniyorum, farkındalığın artırılmasına çok ciddi katkı sağlayacaklarına inanıyorum. Yarının çözümünü üretecek olanlar da sizlersiniz, sizlerin yapacakları araştırmalar diye düşünüyorum. Bu sebeple foruma katıldığınız için teşekkür ediyorum. Sizsiz olmaz, bütün bunları sizlerle ancak yapabiliriz, sizlere ihtiyacımız var" ifadesini kullandı.

ÖĞRENCİLERİN SORULARINI YANITLADILAR
Açılış konuşmalarının ardından Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ve TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, öğrencilerin sorularını yanıtladı. Büyükelçi Meyer-Landrut, suyun kullanımı, enerji israfı konusunda herkesin gündelik hayattaki pratiği içerisinde yapması gereken bir şeyler olduğunu belirterek; “Bu insanlığın ortak çabası olmak durumunda ve bu yüzden de herkesin bu ortak çaba için yapması gereken bir şeyler var.” dedi. Büyükelçi Meyer-Landrut, “AB Türkiye’yi destekleme konusunda neler yapıyor?” sorularını yanıtladı.