GENÇ MÜHENDİSLER PROJELERİNİ SERGİLEDİ

GENÇ MÜHENDİSLER PROJELERİNİ SERGİLEDİ

GENÇ MÜHENDİSLER PROJELERİNİ SERGİLEDİ

GENÇ MÜHENDİSLER PROJELERİNİ SERGİLEDİ

Genç mühendisler KTÜ´de düzenlenen 14. Düşünden Gerçeğine Proje Pazarı etkinliğinde projelerini sergiledi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 14´üncüsü düzenlenen Düşünden Gerçeğine Proje Pazarı etkinliğinde 100´ün üzerinden proje sergilendi.
14. Düşünden Gerçeğine Proje Pazarı etkinliğinin KTÜ Prof. Dr. Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi´nde gerçekleştirilen açılışına Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ataman, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu. DOKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman, KTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Asım Örem, DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

?GENÇ FİKİRLERİNİN HAYATA GEÇMESİ ÇOK ÖNEMLİ?
Açılışta bir konuşma yapan TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, günümüzde proje fikrinin artık çok önemli bir yer tutmaya başladığını belirterek şunları söyledi;
?Şehrimizde de proje algısı çok ileri seviyeye ulaştı. TTSO olarak proje fikirlerinin desteklenmesine 2009 yılında başladık. Önce Genç Mucitler adıyla orta öğretimden, danışman aracılığı ile eğitim vererek başlatmıştık. Zaman içerisinde üniversite gençliğimize dönük ve hala da devam eden ?Tut Elimden´ proje yarışmasını oluşturduk. Amacımız bu projelere destek vermek. Hocalarımızın gençlerin projelerinin ve fikirlerinin hayata geçmesi noktasında önderlik yapması, prototiplerin üretilerek ticarileşmeye doğru yönlendirilmesi üniversitemiz adına çok önemli bir konudur. TTSO olarak Teknoket alanında bir tasarım merkezi kurduk. Yine ileri teknolojinin hayata geçmesi konusunda özellikle üniversitemizle yapmış olduğumuz işbirliği ile bir ?İnovasyon ve Biyoteknoloji Merkezi´ kuruyoruz. İnşaatı devam ediyor.

AMACIMIZ GENÇ GİRİŞİMCİLER YARATMAK
Amacımız bir kuluçka merkezi şeklinde gençlerimizin projelerinin ticarileşmesi ve piyasada yer edinmesi doğrultusunda girişimci yaratmaktır. Bütün bunlar bizim altyapı olarak kurumsal hazırlıklarımızdır.  Daha önemlisi gençlerimizdir, gençlerimizin projeleridir ve yeni fikirlerdir. Bu fikirler elbette dünyayı tarayarak hazırlayacakları projelerdir. Bu bakımdan esas görev gençlere düşüyor. Bu gençlerin önünün açılmasında hepimizin çok büyük gayreti olması lazım! Çünkü maddi imkânsızlıklar nedeniyle zaman zaman projelerinin uzadığının bilincindeyiz. Teknolojik olarak çok büyük projeler olmayabilir ama çok basit fikirlerin hayata geçmesi özellikle ticarileşme açısından çok önemli. Yeni girişimcilerin ticarileşen projeleriyle hayata atılmasını istiyoruz. Sensörler ve yazılım konularına önem vermemiz gerekiyor. TTSO olarak maddi ve manevi üniversitedeki araştırmaların destekçisiyiz. Teknokent´te yaptığımız büyük yatırım da sonuçta üniversitenin bir yatırımı. Bizler sadece aracıyız ve hedefimiz ve ortak paydamız gençlerimiz.?

?TEKNOLOJİ VE İNOVASYON ODAKLI PROJELER DEĞER KATAR?
Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon´da güçlü bir üniversite ve güçlü bir mühendislik altyapısı bulunduğunu vurgulayarak; ?Önemli olan genç mühendislerimizin orta ve yüksek teknolojide yetişmelerini ve üretime dönük çalışmalarını sağlamaktır. 14´üncüsü düzenlenen ?Düşünden Gerçeğine Proje Pazarı´ sayesinde genç beyinlerimizin projelerini göreceğiz. Benim de zaman zaman gençlerle buluştuğumda üzerinde durduğum en önemli konuların başında düşünmek, inanmak, hayal etmek ve gerçekleştirmek geliyor. Bu proje de gençlere söylemeye çalıştığım bu dört başlığı kapsıyor. İnsanlar olarak düşünmemiz, inanmamız, hayal etmemiz ve çalışarak başarmamız gerekli.? dedi.

4 YILDA 1086 BAŞVURU YAPILDI
KTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Asım Örem ise Teknoloji Transfer Ofisi bünyesinde 2014 ? 2018 arasında 1086 proje başvurusu olduğunu, bu projelerden 215´inin desteklendiğini, 65 patent başvurusu, 8 faydalı model başvurusu, 4 tasarım başvurusu gerçekleştirildiğini ve 14 tescilli patent ve faydalı model alındığını vurguladı.
Konuşmaların ardından Vali Ustaoğlu ve beraberindekiler etkinlikte sergilenen projelerin yer aldığı stantları gezerek projeleri incelediler.
14´üncüsü düzenlenen ve 3 gün sürecek olan etkinlik kapsamında, öğrenciler tarafından elektrik elektronik teknolojileri, bilişim, biyomedikal ve sağlık teknolojileri, makine, imalat, endüstri, malzeme, kimya, gıda, ilaç ve diğer teknolojik alanlarda hazırlanan 100´ü aşkın proje görücüye çıktı.