GELECEĞİN İŞLERİ GENÇLERE ANLATILDI

GELECEĞİN İŞLERİ GENÇLERE ANLATILDI

KTÜ ile TTSO’nun ortaklaşa yürüttüğü “Yenilikle Geleceğe” adlı konferansta geleceğin işleri gençlere anlatıldı.

GELECEĞİN İŞLERİ GENÇLERE ANLATILDI 

KTÜ ile TTSO’nun ortaklaşa yürüttüğü “Yenilikle Geleceğe” adlı konferansta geleceğin işleri gençlere anlatıldı. 

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) ile Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin (KTÜ) ortaklaşa yürüttüğü “Future Skills Academy - Geleceğin İşleri Akademisi” projesi kapsamında Yenilikle Geleceğe Konferansı düzenlendi.

GENÇLERE GELECEĞİ ANLATTILAR 
Konferansın açılışına CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, Trabzon Vali Yardımcısı Ömer Şahin, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkut Çelebi, KTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil İbrahim Okumuş. Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Eyyüp Ergan, DOKA Genel Sekreteri Kemal Akpınar, Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi Baytar. Trabzon İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Tiryaki, TTSO Yönetim Kurulu ve meclis üyeleri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

YENİ MESLEKLERE GENÇLERİMİZİ HAZIRLAMALIYIZ 
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkut Çelebi, bir süre önce ne istihdamda ne eğitimde olan 120 gencimize yönelik bir proje yaptıklarını belirterek şunları söyledi; 
“Orada 120 genç kardeşimizi yetiştiriyoruz. Eğitimlere başladılar. Şimdi de yine 40 tane genç girişimci öğrenci kardeşimizi geleceğin meslekleriyle ilgili yetiştireceğimiz bir projeyle karşınızdayız. Bu tür projelere her zaman destek veriyoruz. Dünyada sanayi, ticaret, teknoloji hızlı bir şekilde gelişiyor. İnsan gücünden yani kas gücünden farklı bir beyin gücüyle, zekâ ile çalışılacak bir teknolojiye doğru hızlı bir şekilde gidiyoruz. Biz de ülke olarak bu teknolojiyi kullanabilmek açısından dünyada kendimize yer arıyoruz. Reel sektör olarak, ihracat yapan firmalar olarak internetle ticareti, internet üzerinden ihracat yapmayı öğrenmek zorundayız. Bir şekilde işlerimizi yürütebilmek için mutlaka bu yönde çalışmalar yapmalıyız. Gelecekte tıp alanında, hukuk alanında, daha birçok alanda yapay zekâ daha etkin olarak kullanılacaktır. Yani meslekler belki devam edecek ama şekilleri mutlaka değişecektir. Biz de buna ayak uydurmak için 40 öğrencimizi yetiştirebilmek için böyle bir proje yaptık. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına destekleri nedeniyle teşekkür ediyoruz. TTSO’nun İnovasyon Merkezinde eğitimlerini görecekler. Bundan sonraki projelerimiz de daha çok bilime, teknolojiye dayalı eleman yetiştirmek konusunda olacaktır.”

TEKNOLOJİLERİN GELİŞME HIZINA UYGUN ŞEKİLDE ELEMANLAR YETİŞTİRMELİYİZ 
KTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil İbrahim Okumuş ise bir araştırma üniversitesi olarak projelere çok önem verdiklerini vurgulayarak; “Ancak projeler sadece akademik camia ile olmuyor. İş dünyasıyla birlikte bu çalışmaları yaparsak, birbirimize destek olursak çok güzel bir sinerji, enerji çıkıyor ve bu şekilde güzel projeler oluşuyor. Sanal gerçeklik, yapay zekâ, bulut bilişim, eklemeli imalat gibi konular günümüz ve geleceğin önemli teknolojileri. Ama şu anda maalesef bu teknolojiler bu alanda yetişmiş nitelikli elemanların çok önüne geçti. Bizim de bu teknolojinin hızına ulaşmamız gerekiyor. Aksi halde bu teknoloji de bir yerlerde durur ama biz onu kullanamayız. Bu projede tam da bunun için var zaten. Bu tür teknolojileri, üretilmiş olan bu teknolojileri kullanabilmek hem de daha da fazla geliştirmek zorundayız. Projeye katkı sunacak, sunan tüm paydaşlara, ortaklara, burada eğitim alacak olan tüm öğrencilerimize başarılar diliyorum.” ifadesini kullandı.

TEKNOLOJİK GELİŞMELERİN YARATTIĞI DURUMLARLA İLGİLİ 
HUKUKİ ZEMİNLER DE HAZIRLANIYOR 
CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez ise Yenilikle Geleceğe Konferansının açılışında yaptığı konuşmada şunları söyledi; 
“Aslında bilim kurgu filmlerde gördüklerimizin, bizim gençlik yıllarımızda seyrettiklerimizin bugün nasıl artık hızlı bir şekilde hayatımıza girdiğini görmekteyiz. Biliyoruz ki artık geleceğimiz bu şekilde şekillenecek. Yapay zekâ ile ilgili konular hukuk dünyasında da, Avrupa Birliği’nde de hep tartışılıyor ve hukuk zemininde bunun yaratacağı sorunlar ve çözümleri üzerinde de çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor. Yani teknolojik anlamda gelişmeyi gösteren, geleceği şekillendiren bu sistemlerin hukuki altyapısını, etik kurallarını da çok güçlü bir şekilde ortaya koyması için hukuki zeminler hazırlanıyor. Ben bu çok önemli projede iş birliği yapan Ticaret ve Sanayi Odamızı, Karadeniz Teknik Üniversitemizi kutluyorum. Avrupa Birliği her zaman çok önemli projelere imza atan ve bilime, akla hizmet eden bir yapı. Dolayısıyla bu üç önemli yapının buluşmasından meydana gelen ve özellikle de toplumsal cinsiyet eşitliğine önem vererek bu projeleri hayata geçiren Avrupa Birliği'ni kutlamak istiyorum. Bu teknolojik yolculukta önümüze neler gelecek, biz bunun neresinde olacağız? İşte bu ortak çalışmalarla, ortak birliktelikle, paydaşlarla ve siz kıymetli öğrencilerin ilgileri ile şekillenecektir.”

GENÇLERE YENİ TEKNOLOJİLERLE İLGİLİ BİLGİ VERİLDİ. 
Proje Koordinatörü Gözde Yılmaz’ın Geleceğin İşleri Akademisi Projesiyle ilgili katılımcılara bilgi vermesinin ardından Kenan Altun’un moderatörlüğünde düzenlenen panelde Burak Beşli tarafından e-ticaret, Cihan Demir ve Ahmet Usta tarafından fintech, Gökhan Akyol tarafından akıllı şehirler, Cihan Dalgıçdir tarafından bulut bilişim konularında katılımcılara bilgiler verildi ve soruları yanıtlandı.
Yenilikle Geleceğe Konferansının birinci gün panelinin sonunda protokol üyeleri tarafından panelistlere günün anısına plaket takdim edildi ve toplu fotoğraf çekimi gerçekleştirildi.
Konferansın ikinci günü olan 12 Ocak Cuma günü ise Dr. Orkun Oğuz Doma Artırılmış Gerçeklik/Sanal Gerçeklik Semineri, Bünyamin Emeç Blok Zincir Farkındalık Semineri, Birol Eker ve Cihan Dalgıçdir Bulut Bilişim Seminerlerinde katılımcılarla buluşacak.

GELECEĞİN İŞLERİ AKADEMİSİ / FUTURE SKILLS ACADEMY PROJESİ
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ve Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından yürütülen Geleceğin İşleri Akademisi Projesiyle geleceğin mesleklerinin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde öğrencilerin ve girişimcilerin gelişimine yönelik eğitimler verilmesi ve gerekli iş gücünün karşılanmasının hedeflendiği belirtildi. Proje kapsamında öğrenciler, gençler ve girişimci adaylarından oluşan 40 kişiye Sanal ve Arttırılmış Gerçeklik, Katmanlı Üretim ve Tasarım Eğitimi verileceği, çeşitli ekipmanlar ile donatılmış Teknoloji Sınıfı oluşturulacağı, Kamu, STK’lar ve meslek kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan 10 kişiye bulut bilişim, nesnelerin interneti, kodlama, blockchain okuryazarlığı, fintech ve e-ticaret hakkında Eğitmen Eğitimi verileceği, Sektörel Kariyer Günleri düzenleneceği vurgulandı.