FİRMALARIMIZ BU AVANTAJI DEĞERLENDİRMELİ

FİRMALARIMIZ BU AVANTAJI DEĞERLENDİRMELİ

Çelebi; “Azerbaycan’da Türk mallarına ilgi ve güven yüksek, firmalarımız bu avantajı değerlendirmeli.”

FİRMALARIMIZ BU AVANTAJI DEĞERLENDİRMELİ 

Çelebi; “Azerbaycan’da Türk mallarına ilgi ve güven yüksek, firmalarımız bu avantajı değerlendirmeli.” 

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkut Çelebi, beraberinde inşaat ve bağlı sektörlerde faaliyet gösteren iş adamlarıyla Türkiye’nin Azerbaycan Büyükelçisi Cahit Bağcı’yı ziyaret ederek yatırım olanaklarıyla ilgili görüş alışverişinde bulundu. Büyükelçi Bağcı, Azerbaycan’da Türk mallarına ilgi ve güvenin üst düzeyde olduğunu belirterek, firmaların bu avantajı iyi kullanması gerektiğini vurguladı.

AZERBAYCAN’DAKİ YATIRIM İMKÂNLARI GÖRÜŞÜLDÜ 
İnşaat sektörüne yönelik ikili iş görüşmeleri etkinliği kapsamında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de bulunan TTSO Başkanı Erkut Çelebi ve beraberindeki heyet, Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı’yı ziyaret ederek, Azerbaycan’daki yatırım imkânları ve diğer konularda görüş alışverişinde bulundu.

KENTSEL DÖNÜŞÜM SEFERBERLİĞİ FIRSAT
Büyükelçi Cahit Bağcı, Türk iş insanları için Azerbaycan'da ve özellikle işgalden kurtarılan Karabağ şehirlerinde önemli yatırım imkânları olduğunu ifade ederek; “Trabzon’un inşaat konusunda tecrübeli iş adamları için önemli fırsatlar bulunuyor. Tüm Azerbaycan’da, özellikle Bakü’de ve Karabağ’da işgalden kurtarılan şehirlerde kentsel dönüşüm, konutların yenilenmesi, akıllı binalara geçiş seferberliği yapılıyor. Bakü hızla değişiyor, dönüşüyor. Altyapı, üstyapı yenileniyor.” dedi. Büyükelçi Bağcı, inşaat seferberliğinin Karabağ boyutunun önemli olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü; 
“Karabağ adeta şehir şehir planlanıyor, yeniden yaratılıyor. Oradaki inşaatları çok geniş açıdan düşünmek lazım. Sadece konut değil, barajlar, sulama kanalları, her türlü altyapı faaliyeti olarak bakmak gerek. İnşaatlarda her işi bir firma yapmıyor. Bu nedenle sektörün tüm hizmet sağlayıcıları için iş fırsatları var. Firmaların burada ofis açmasını, satış ve pazarlama yapmasını, güçlü partnerlerle çalışmasını öneriyoruz.”

“TÜRK MALINA İLGİ VE GÜVEN YÜKSEK”
Büyükelçi Bağcı, Azerbaycan Büyükelçiliğinde güçlü bir ticaret müşavirliği yapısı bulunduğunu belirterek;“Ayda sözlü ve yazılı olarak 4 bine yakın soruyu cevaplıyorlar. İş insanlarımıza sağlıklı bilgi vermeye, doğru yerlere yönlendirmeye çalışıyoruz. Ticaretimiz gelişiyor. Bu yılsonuna kadar 7 milyar doları yakalayacağız. 2028’e kadar hedefimiz 10 milyar dolardır. Azerbaycan’da Türk mallarına ilgi ve güven yüksek. Bu durumu geliştirerek devam ettirmeliyiz. Türkiye için cazip ve gelişen bir piyasa. Ticaret lehimize. Aldığımız ürünler petrol türevleri gibi maddeler. Ancak iğneden ipliğe her şeyi satıyoruz. Bu pazarda her malın alıcısı var.” dedi.

SAĞLIK TURİZMİNDE İVME YAKALANDI
Büyükelçi, sağlık turizmi çalışmalarının da olumlu ilerlediğini ifade ederek; “Azerbaycan ile Trabzon sağlık turizminde yakın çalışmaya başladığında göre oradan konut da alabilirler. Trabzon sağlık turizmi kapasitesini artırmalı, fiyatlar cazip olmalı, her türlü operasyonda tercih edilebilir olmalı. Sürdürülebilir bir sağlık turizmi için bunlar önemli. Ayrıca Azerbaycan Havayollarının başlattığı direkt seferlerin önemli avantaj olduğunu düşünüyorum. THY veya Anadolujet’in de Trabzon - Bakü hattına direkt seferler koyması için çalışma yapılmalı.” dedi.

AZERBAYCAN PAZARINI ÖNEMSİYORUZ
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkut Çelebi, Azerbaycan pazarını Trabzon iş dünyası olarak önemsediklerini belirterek; “Sağlık turizmi grubuyla geldik. Şimdi inşaat sektöründeki firmalarımızla buradayız. Diğer sektörlerdeki üyelerimizi de Azerbaycan'a getireceğiz ve iş yapmaları için önlerini açacağız. Burada uygun arazi bulunması halinde otel yapmak isteyen firmalarımız var. Körfezdeki turizm tecrübelerini kullanarak Azerbaycan'da iş yapabilirler. Ayrıca ikili iş görüşmelerinde firmalarımız buradaki yatırım ve ortaklık olanaklarını öğrenmiş oldu. Verimli geçen iş gezimizin gelecekte önemli ortaklıklar doğuracağına inanıyoruz.” diye konuştu.

AZERBAYCAN’DAKİ MADEN YATAKLARI ÖNEMLİ FIRSAT
Başkan Çelebi, yer altı kaynakları bakımından zengin olan Azerbaycan’da madenlerin işletilmesi için Türk şirketlerinin de aktif olabileceğini vurgulayarak; “Özellikle işgalden kurtarılan Karabağ’daki yeni işlenmeye başlayan ve işlenmemiş bakır, altın, gümüş başta olmak üzere önemli maden yatakları Türk firmaları için önemli fırsattır" dedi. Başkan Çelebi, Büyükelçiye ziyaretin anısına plaket takdim etti.