FINDIKTA SORUN YAŞLILIK

FINDIKTA SORUN YAŞLILIK

Fındıktaki en büyük sorunun yaşlılık olduğunu söyleyen TTB Başkanı Ergan; “Bahçelerle birlikte üreticileri de gençleştirmeliyiz”

FINDIKTA SORUN YAŞLILIK 

Fındıktaki en büyük sorunun yaşlılık olduğunu söyleyen TTB Başkanı Ergan; “Bahçelerle birlikte üreticileri de gençleştirmeliyiz” 

Üretim ve ticarette en büyük paya sahip olduğumuz fındıkta bahçelerde yaşlanıyor.
Yaklaşık 740 bin hektarlık alanda 400 bin civarında irili-ufaklı üreticinin fındık yetiştirdiği Türkiye’de özellikle Ünye’nin doğusu olarak tarif edilen ana üretim bölgesinde bahçelerde yaşlanıyor.

BAHÇELERLE BİRLİKTE ÜRETİCİLER DE GENÇLEŞTİRİLMELİ
Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, TRT Trabzon Radyosu’nda her hafta yayınlanan Fındık Saati Programına konuk olarak yaşlılık ve gerekli olan gençleştirme konusuna değindi.
Fındığın ilk dikim alanlarının bulunduğu Trabzon’da 20 yıldan beri Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi kapsamında yaşlı bahçelerin sökülerek farklı sistemler ile yeniden oluşturulduğunu hatırlatan Eyyüp Ergan; “Bahçelerin yenilenme ve gençleştirilmesinde herkese örnek olup, önderlik yaptık. Ancak bahçelerin yaşlı olduğu Doğu Karadeniz’de buralarda tarım yapan nüfus da yaşlanıyor. Bu da büyük sorun.” dedi.

GENÇ ÜRETİCİLER YETİŞTİRMEK ZORUNDAYIZ
Ergan konu ile ilgili şöyle konuştu; “Fındıkta üreticilerin yaşlanması da büyük bir sorun. Ömrü 50-60 yıl olan, ama 100 yıldır dikili olan bahçeler var. Bu bahçelerde çalışanların büyük kısmı da yaşlı nüfus haline geldi. Gençlerimiz ise sadece resmi ve masa başı işlere talip oluyorlar. Ya da ticaret yapmayı tercih ediyorlar. Üretmeyi adeta unutuyorlar. Oysa toprak ve tarım geleceği olan bir sektör.Bahçelere sahip çıkacak genç üreticiler yetiştirmek zorundayız.”

GENÇ ÜRETİCİ, GENÇ BAHÇE... 
Türkiye’nin fındıktan yılda 2 milyar doların üzerinde döviz kazandığını, bunun katlanarak arttırılmasının mümkün olduğunu vurgulayan Eyyüp Ergan; “Fındıktan üretimi arttırarak, Türkiye ortalaması 100 kg civarında olan üretimi, 200-300 kilograma çıkararak daha fazla kazanmak mümkün” dedi. 
Ergan şöyle devam etti; “Ancak fındığın ek iş, ek gelir olarak görülmesini bir kenara koymamız lazım. Bahçelere bakarak bunu arttırmalıyız. Bu da gençlerin, genç müteşebbislerin işi. Örneğin 10 dönümlük bir bahçeden dönüm başına 300 kg fındık alıp, totalde 3 ton fındık elde etmek mümkün. Bunun da bugünkü piyasa fiyatlarından karşılığı 350-400 bin TL gelir demektir. Miras hukuku nedeniyle bölünmüş olan fındık bahçelerin toplulaştırılması ve bu alanlarda gençlerimizin çalışması ile gelir katlanarak artabilecektir. Bunun için modern tekniklerle, makineli tarım yaparak yılda 90 gün çalışmak yeterli olacaktır. İşin özeti, fındık tarımında üretenler ile üretilen bahçeleri gençleştirmemiz gerekiyor. Böylelikle hem genç nüfusun istihdamı artacak, genç müteşebbisler çıkacak, hem de içeride ve dışarıda kazanç sağlamış olacağız. Borsa olarak gençlerin fındık bahçelerine sahip çıkması için de çalışmalar yapacağız.”