‘FINDIKTA NİSAN AYI BAKIMI ÖNEM ARZ EDİYOR’

‘FINDIKTA NİSAN AYI BAKIMI ÖNEM ARZ EDİYOR’

‘FINDIKTA NİSAN AYI BAKIMI ÖNEM ARZ EDİYOR’

‘FINDIKTA NİSAN AYI BAKIMI ÖNEM ARZ EDİYOR’

Ziraat Mühendisi Coşkun Kuturoğlu, Nisan ayı içerisinde yapılacak olan bahçe bakımının daha fazla fındık elde etmek için önemli olduğunu açıkladı. 

ZMO Trabzon Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ziraat Mühendisi Coşkun Kuturoğlu; “Üreticilerimiz hasat döneminde bahçelerinden daha fazla fındık elde etmek istiyorsa bu ay içerisindeki bahçe bakımına özen göstermelidir.” dedi. 

VERİM, YAPILAN BAKIMLA DOĞRU ORANTILI
Fındıkta verimin, yapılan bakımla doğru orantılı olarak arttığını açıklayan Ziraat Mühendisi Kuturoğlu, Türkiye’nin kahverengi altını olarak bilinen fındığa bakım yapmanın son derece önemli olduğunu ifade etti. 
Son yıllarda bazı bahçelerin bakımsız olması nedeniyle dekara düşen verim oranının neredeyse yarı yarıya azaldığına işaret eden Maçka İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Coşkun Kuturoğlu; “Bu nedenle milli ürünümüz fındık kimi zaman tüccar kapısından kimi zamansa ihraç edilen ülkelerden geri dönüyor.” diye konuştu.Bu kaybın önüne geçilebilmesi içinözellikle fındıkta Mart ayı bakımının önem arz ettiğini vurgulayan Kuturoğlu;“Üreticilerimiz hasat döneminde bahçelerinden daha fazla fındık elde etmek istiyorsa bu ay içerisindeki bahçe bakımına özen göstermelidir.” değerlendirmesinde bulundu.

ÜRETİCİLERE TOPRAK ANALİZİ YAPTIRIN ÇAĞRISI
Nisan ayında bitkilerin ihtiyacı olan besin maddesi gübrenin toprağa verilmesi gerektiğini kaydeden Kuturoğlu, gübrelerin çapalanarak toprağa karıştırılması ile hem gübrenin yararı sağlanmış hem de kışı toprakta geçiren zararlı böceklerle kültürel mücadele edilmiş olacağını ifade etti.
Maçkalı üreticilere toprak analizi yaptırarak gübre kullanması çağrısında da bulunan Kuturoğlu;“Üreticilerimiz bahçelerine gübre vermeden önce toprak analizleri yaptırırsa eksik veya fazla gübreleme yapılmanın da önüne geçilmiş olunur.” diye konuştu.

GÜBRELEME ZAMANINI GEÇİRMEYİN 
ZMO Trabzon Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ziraat Mühendisi Coşkun Kuturoğlu,geç gübrelenen bahçelerdeki fındık bitkisinin sürgün ve yapraklarının gelişemeyeceğini de aktararak, geç kalınan her günün özellikle sürgünlerin gelişimini geciktireceği için karanfile dönüşüm oranlarını da azalttığını kaydetti. Gübrelemenin fındık köklerinin dağılma ve gelişme durumu dikkate alınarak atılması gerektiğini dile getirerek; “Halka şeklinde gübrelemenin yapılması son derece önemlidir. Üreticilerimizin bu konuya da dikkat etmesinde fayda olacaktır.” dedi.
Fatma KARAHASANOĞLU