FINDIKTA BAKIM GELECEK İÇİN ÖNEMLİ

FINDIKTA BAKIM GELECEK İÇİN ÖNEMLİ

FINDIKTA BAKIM GELECEK İÇİN ÖNEMLİ

FINDIKTA BAKIM GELECEK İÇİN ÖNEMLİ

Ziraat Mühendisi Coşkun Kuturoğlu, Maçkalı fındık üreticilerine ürün verimini arttırmaya yönelik tavsiyelerde bulundu.

Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Maçka Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Coşkun Kuturoğlu, Maçka’daki üreticilere fındıktaki verimin arttırılması noktasında önemli ipuçları verdi.

BU YIL BİTTİ, SIRA GELECEK YILIN ÜRÜNÜNDE!
Maçkalı üreticilerin bu yılın ürününü topladığını ve birçoğunun pazara götürüp satarak bir yıllık emeğinin karşılığını da elde ettiğini dile getiren Kuturoğlu, sıranın gelecek yılın ürününü arttırmaya en azından devam ettirmeye geldiğini belirterek ekim-Kasım aylarının bu bakımdan önemli olduğunu kaydetti.

EKİM-KASIM AYLARINA DİKKAT
Ziraat Mühendisi Coşkun Kuturoğlu, Maçkalı fındık üreticilerine yönelik açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
“Fındıklar toplanıp harmanlanmış, çoğu üretici ürününü pazara götürüp bir yıllık emeğinin karşılığını da elde etmiştir. Sıra gelecek yılın ürününü daha da arttırmaya en azından devam ettirmeye gelmiştir. Çünkü Ekim-Kasım ayları gelecek yıl ürününe hizmet etme aylarıdır.

BUDAMA VE GÜBRELEME FINDIK İÇİN ÖNEMLİ
Bunun için de budamaya önem verilmelidir. Öncelikle fındık dalları ayıklanmalı, kurumuş, kırılmış veya verimden düşmüş dallar hatta ocaklar çıkarılarak, yerleri yeni genç kök sürgünlerine bırakılmalıdır. Bu arada gereksiz kök sürgünleri de ayıklanmalıdır.
Öte yandan kışlık gübre adı verilen fosforlu ve potasyumlu gübrelerin toprağa verilme zamanı da Ekim-Kasım aylarıdır.”

FOSFORLU GÜBRELEME YÖNTEMİ
Ziraat Mühendisi Coşkun Kuturoğlu, genellikle üç yılda bir verilen fosforlu gübrelerde ocakların çevresinde dal izdüşümüne (dalların altına) gelecek şekilde 10-15 cm derinlikte açılacak 20-30 çukura atılarak kullanılması gerektiğine dikkat çekti.
Ali TİRİTOĞLU