FINDIKTA KOZALAK AKARINA DİKKAT!

FINDIKTA KOZALAK AKARINA DİKKAT!

Fındıkta Kozalak Akarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, bununla mücadele ederken yabancı otların da göz önüne alınması gerektiğini kaydettiler!

FINDIKTA KOZALAK AKARINA DİKKAT!

Fındıkta Kozalak Akarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, bununla mücadele ederken yabancı otların da göz önüne alınması gerektiğini kaydettiler!

Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte uyanan doğada, ekonomik olarak yetiştirilen bitkilerin yanı sıra hastalık ve zararlıların da faaliyetlerine başladığını dile getiren uzmanlar, fındıkta kozalak akarına dikkat edilmesi gerektiğini belirterek uyarılarda bulundu.

TEDBİR VE MÜCADELE ŞART!
Sahada yapılan kontrollerde fındık bitkisinde çeşit özelliğine bağlı olarak her ocakta 80 ila 300 adet arasında kozalaklara rast gelindiğini belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Trabzon İl Müdürlüğü uzmanları, bu kozalakların önce karanfil sonrasında da fındık meyvesine dönüşeceği olasılığı üzerinden bir hesap yapıldığında, fındık bitkisinde ocak başına yaklaşık olarak 300 gram ile 1 kg arasında meyve kaybının söz konusu olduğunu ifade ettiler.
Bir dekar alanda Doğu Karadeniz Bölgesi´nde ortalama 50 ocak olduğu varsayılarak verim kaybının15kg/da ile 50 kg/da arasında gerçekleşeceğini belirten uzmanlar; ?Basit bir hesap yapıldığında bile kozalak akarıyla mücadelenin nedenli önemli olduğunu görebilmekteyiz.? ifadelerini kullandı.
Kozalak Akarı (PhytoptusAvellanae)ile mücadele ederken entegre mücadele yönteminde ki sıralamayı tavsiye eden uzmanlar, kışın kozalakların elle toplanmasının ilk ve en etkin yöntem olduğunu dile getirdiler.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ!
Gıda Tarım ve Hayvancılık Trabzon İl Müdürlüğü uzmanları, konuyla ilgili değerlendirmelerinde şu ifadelere yer verdiler;
?Kozalak akarı zararının devam etmesi halinde ise ruhsatlı bir akarisitle kimyasal mücadele yapılabilir.Bunun için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tavsiye edilen akarisit+fungusitözelliği olan kükürt kullanılabilir.Bununla birlikte kükürt´ ünMKP (MonoPotasyum Fosfat) olarak bilinenfosfor ve potasyum içerikli gübre ile birlikte karıştırılarak yapraktan tatbik edilmesi halinde kozalak akarı ile mücadelenin yanı sıra külleme ile mücadeleye de başlanmış olunur. MKP´nin içerdiği fosfit formunda ki fosfor bitkide besleme özelliğinin yanında külleme ile mücadelenin etkinliğini artırma şeklinde üretimimize olumlu katkı sağlamış olacaktır.
Kozalak akarı mücadelesinde kullanılabilecek bir diğer ilaç Abamectin etkili maddeli akarisitdir. Aynı şekilde bu akarisitin içerisine de küllemeye ruhsatlı fungusit ve MKP katılarak etkin bir mücadele yapılabilir.?

Hastalık ve zararlılar ile mücadele ederken dikkat edilmesi gereken çok önemli bir hususun dabir dekar alanda sarf edilmesi gereken su miktarı olduğunu hatırlatan uzmanlar; ?Firmalar zirai ilaç etiketlerinde bir dekar alanda kullanılması gereken ilacın doz miktarını beyan ederler.Üreticilerimizin de bu dozda ki ilacı yeterli miktarda su ile birim alanda ki bitkilere tatbik etmeleri gerekmektedir,aksi halde zirai mücadelenin etkinliğinden bahsedilemez!? şeklinde konuştular.

YABANCI OTLARA DİKKAT!
Uzmanlar açıklamalarını şöyle sürdürdüler;
?Çiftçilerimizin sırt atömizerleri ile yaptığı ilaçlı mücadelehem zor hem de yetersiz kalmaktadır. Yapılan çalışmalarda bir dekar alanda fındık bitkisini ilaçlamak için gerekli su miktarı; 60-100 LT arasındadır. Bu miktar bitkinin yaşına, yaprak ayası büyüklüğüne bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Nisan ayı içerisinde yine gerekli görülen bahçelerde yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır. Havaların sıcak ve yağışlı seyretmesi yabancı otların da hızlı büyümesini teşvik etmektedir. Fındık bitkisinin su ve besin maddesine ortak olan yabani otlar, ortamda nem seviyesinin artmasına neden olacaklarından dolayı külleme hastalığının ortaya çıkmasına uygun ortam sağlaması nedeniyle risk teşkil edebilmektedirler. Yabancı ot mücadelesi mekanik olarak tırpan, motorlu tırpan ve uygun bir herbisitle yapılabilmektedir.?