FINDIK İHRACATI YENİ SEZONA İYİ BAŞLADI

FINDIK İHRACATI YENİ SEZONA İYİ BAŞLADI

DKİB Fındık ve Fındık Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet Cirav; “Fındık ihracat sezonu iyi başladı.”

FINDIK İHRACATI YENİ SEZONA İYİ BAŞLADI 

DKİB Fındık ve Fındık Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet Cirav; “Fındık ihracat sezonu iyi başladı.”

1 Eylül 2023 tarihinde başlayan 2023/2024 fındık ihraç sezonunun ilk ayında; ülkemizden yapılan fındık ihracatı 24 bin 344 Tona ulaşarak, karşılığında 151 Milyon 780 bin dolar döviz girdisi sağlandı. 

FINDIKTA YÜZDE 12’LİK ARTIŞ VAR 
Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Fındık ve Fındık Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet Cirav, Eylül ayı ihracat rakamlarıyla ilgili değerlendirmede bulundu. 
Cirav, Eylül ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artışla 151 milyon 780 bin dolar ihracat gerçekleştirilmesinin ve henüz ihraç sezonunun ilk ayında ülkemizden 85 ülkeye ihracat yapılmasının sektör açısından güzel bir gelişme olduğunu aktardı. En çok ihracat yapılan ilk 3 ülkenin geleneksel ihraç pazarlarımız olan Almanya, İtalya ve Fransa olduğunu kaydeden DKİB Fındık ve Fındık Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet Cirav, yıllık bazda yapılan fındık ihracatı hakkında da bilgi verdi. Cirav, 2023 yılının 9 ayında yapılan fındık ihracatının 193 bin 305 Ton olduğunu ve karşılığında 1 milyar 209 bin dolar tutarında döviz girdisi sağlandığını aktardı. 

FINDIK İHRACATININ YÜZDE 32’Sİ TRABZON’DAN!
Trabzon ilinden yapılan fındık ihracatı konusunda da bilgi veren Cirav; fındık ihraç sezonunun ilk ayında Trabzon’dan 4 bin 747 Ton fındık ihraç edilerek karşılığında 27 milyon 876 bin dolar döviz girdisi sağlandığını, yıllık bazda ise yılın ilk 9 ayında 62 bin 797 Ton karşılığı 391 milyon 92 bin dolar ihracat yapıldığını, toplam fındık ihracatının da yaklaşık yüzde 32’lik kısmının Trabzon’dan gerçekleştirildiğini belirtti. 
Cirav, ihraç pazarlarında geçen yıllarda başlayan ve etkilerini devam ettiren enflasyonist baskılar nedeniyle, talep daralmasının ihraç rakamlarına da yansıdığına vurgu yaparak, alıcıların bu durum nedeniyle siparişlerinde temkinli davranmaya devam edecekleri öngörüsünde bulundu. 
DKİB Fındık ve Fındık Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet Cirav, maliyet artışları, talepte yaşanan düşüş ve yüksek enflasyonun sektörü olumsuz etkilediğini, bunun yanında finansmana erişimde yaşanan zorluklar nedeniyle, ihracatçının rekabet imkanlarının yok olduğunu, bunun için ihracatımızın sürdürülebilirliği açısından reeskont kredilerinde ihracatçıya pozitif ayrımcılık yapılarak, rakip ülkelerdeki faiz oranı eşdeğerinde kredi kullanmalarına imkan sağlanmasını talep etti.