EYT İLE EMEKLİ OLANLARA KÖTÜ HABER!

EYT İLE EMEKLİ OLANLARA KÖTÜ HABER!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamında emekli olan vatandaşların, çalışmaya devam etme durumu ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı.

EYT İLE EMEKLİ OLANLARA KÖTÜ HABER! 

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamında emekli olan vatandaşların, çalışmaya devam etme durumu ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamında emekli olan vatandaşların, çalışmaya devam etme durumu ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Emekli maaşlarının yetersiz olması sebebiyle birçok EYT’li çalışmaya devam etmekteydi, ancak yeni düzenleme ile bu durum değişiyor. 

PRİM DESTEĞİ SONA ERDİ EYT’Lİ EMEKLİLER ZORDA 
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, yeni vergi yasa tasarısını açıklayarak, EYT’lilerin iş yerlerinde çalışmaya devam etmesi için sağlanan prim desteğinin sona erdiğini duyurdu. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanların işverenlere sağlanan 5 puanlık destek primi artık Hazine tarafından karşılanmayacak.
Gazeteci Turhan Bozkurt, bu düzenleme ile işverenlerin mali yükünün artacağını vurguladı. EYT kanunu ile emekli olanların, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) primlerinin Hazine tarafından karşılanması uygulaması sona erdi. Bu maliyet artışı, işverenlerin EYT’li çalışanları işten çıkarma ihtimalini artırabilir.

EYT’Lİ EMEKLİLERİ SIKINTI BASTI 
2022 yılında emekli olduktan sonra sigortalı olarak çalışmaya devam edenlerin sayısı 945 bin iken, 2023 yılında bu rakam 1 milyon 865 bine ulaştı. 2023 yılının ilk üç ayında 78.591 kişi daha bu sayıya eklendi. EYT’li emeklilerin yaklaşık yarısı, sigortalı olarak çalışmaya devam ediyor.
EYT kapsamında 4,8 milyon kişinin emekli olması bekleniyor. 2024 yılı maliyetinin toplamda 577,3 milyar TL olduğu öngörülüyor. EYT ile emekli olacak sigortalıların emeklilik tarihleri ortalama 6 yıl erkene çekildi.
EYT ile emekli sayısındaki artış, çalışan sayısında azalmaya yol açacak. Bu durum, SGK’nın prim gelirlerini önemli ölçüde azaltacak. 2023 yılı sonu itibarıyla EYT kapsamında emekli olan 2 milyon kişinin yaş ortalaması 48,1 olarak belirlendi.