ERTELENMEMELİ TAMAMEN İPTAL EDİLMELİ!

ERTELENMEMELİ TAMAMEN İPTAL EDİLMELİ!

Yeni Yüzyıl Düşünce Derneği Başkanı Dr. Akyüz; “Sümela’daki Pontus faaliyeti tamamen iptal edilmeli.”

ERTELENMEMELİ TAMAMEN İPTAL EDİLMELİ! 

Yeni Yüzyıl Düşünce Derneği Başkanı Dr. Akyüz; “Sümela’daki Pontus faaliyeti tamamen iptal edilmeli.” 

Yeni Yüzyıl Düşünce Derneği Başkanı Dr. Hasan Akyüz, Sümela Manastırı’nda yapılması planlanan Ortodoks ayininin 23 Ağustos’a ertelenmesiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 
Dr. Akyüz, bu ertelemenin sivil toplum örgütlerinin gücünü ve toplumsal protestonun önemini gösterdiğini belirterek, bu gelişmenin olumlu fakat yetersiz olduğunu vurguladı. Akyüz, bu ayinin tamamen iptal edilmesi gerektiğini savundu. 

‘PONTUS FAALİYETİ TAMAMEN YASAKLANMALI’ 
Dr. Hasan Akyüz, açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Bilindiği gibi Sümela’da Patrik Bartholomeos öncülüğünde 15 Ağustos’ta yapılması planlanan Ortodoks ayini, 23 Ağustos tarihine ertelenmiştir. Bu erteleme, toplumsal protestonun önemini ve sivil toplum örgütlerinin gücünü göstermektedir. Bu olumlu bir gelişmedir fakat yeterli değildir. Bu Ortodoks Hristiyan maskesi altında yapılması planlanan Pontus faaliyeti tamamen yasaklanmalıdır.” 

YUNAN GİZLİ SERVİSİ EYP VE AJANLAR 
Akyüz, açıklamasında Yunan gizli servisi EYP’nin ve Savvas Kalenderidis gibi ajanlarının, Pontus idealleri doğrultusunda Trabzon’da yoğun faaliyet gösterdiğini iddia etti. Akyüz; “Halen Trabzon coğrafyasında Abdullah Öcalan’ın yakın yoldaşı Savvas Kalenderidis gibi Yunan gizli servisi EYP’nin elemanlarının Pontus idealleri uğruna yoğun olarak çalıştıkları, konuya ilgi duyan her kesim tarafından bilinmektedir” dedi. Ayrıca, bu ajanların Trabzon’da Rumca bilen Karadenizli vatandaşlar üzerinde etki oluşturarak, Yunanistan ile kültürel bağları geliştirmek adına çeşitli hediyeler verdiklerini ve bazı vatandaşları eğitim veya çalışma amacıyla Yunanistan’a gönderdiklerini ileri sürdü. 

‘PONTUSÇU FAALİYETLERE KARŞI UYANIK OLMALIYIZ’ 
Dr. Akyüz, açıklamasının devamında, Yunan gizli servisi ve Pontusçu grupların, kitap, dergi, film ve folklorik etkinlikler yoluyla Pontus ideallerine hizmet edecek kültürel ve sosyal altyapı çalışmaları yürüttüklerini belirtti. Akyüz; “Yakın bir zamanda, kafası yalan ve uydurma bilgilerle karıştırılmış ve kökenleri konusunda kuşkuya düşen insanlarımızı görmek istemiyorsak, Yunan gizli servisi ve ajanlarının Pontusçu faaliyetlerine karşı çok uyanık olmalıyız” dedi. 

‘EV SAHİBİ OLMAK AMACIYLA GELMEKTEDİR’ 
Akyüz, ayrıca bölge halkının, bu Pontusçu grupları din kisvesi altında misafir olarak görmemeleri gerektiğini vurguladı. 
Akyüz; “Bu Pontusçular Türk milletini bu topraklardan atarak ev sahibi olmak amacıyla gelmektedir. Dikkatli olmalı ve gelen bu Pontusçu topluluğun amaçlarını çok iyi bilmeliyiz” şeklinde konuştu. 

‘BU AYİN İPTAL EDİLMELİDİR...’ 
Dr. Hasan Akyüz, Sümela'da 23 Ağustos’a ertelenen ayinin tamamen iptal edilmesi gerektiğini belirterek; “Bu ayinin iptal edilmesi, atalarımızın, reelpolitiğin ve bu toprakları emanet olarak taşıdığımız ve zamanı gelince onlara devredeceğimiz gelecek nesillerimizin emridir” ifadelerini kullandı.