ERKEN TEŞHİS İÇİN KONTROL YAPTIRIN

ERKEN TEŞHİS İÇİN KONTROL YAPTIRIN

ERKEN TEŞHİS İÇİN KONTROL YAPTIRIN

ERKEN TEŞHİS İÇİN KONTROL YAPTIRIN

Her yıl 1-7 Nisan tarihleri arasında gerçekleşen Ulusal Kanser Haftası´nda açıklama yapan Sağlık Müdürlüğü, erken teşhisin önemine vurgu yaptı.

Halkın kanser ve kanserden korunma konusunda farkındalığını artırmak için her yıl 1-7 Nisan tarihleri arasında gerçekleşen ?Ulusal Kanser Haftası? etkinlikleri kapsamında bir açıklama yapan Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü hastalığın belirtilerine dikkat çekti.
İl Sağlık Müdürlüğü´nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;
?Kanser, ortak özellikleri nedeniyle çok sayıda hastalığa verilen ortak bir isimdir. Kanser başlığı altında toplanan yüzlerce hastalığın ortak özelliği ise, vücudumuzdaki hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıdır.

Kanserin belirtileri genel olarak şu şekilde özetlenebilir:
Memede ağrısız, zamanla büyüyen bir yumrunun (kitlenin) ele gelmesi, hissedilmesi.
Uzun süreli ses kısıklığı veya öksürük!
Yeni bir ben ya da mevcut bir bende değişiklikler olması.
İyileşmeyen bir yara. Koltuk altı, boyun, kasık gibi cilt altında ele gelen yumru.
Bağırsak alışkanlıklarındaki değişiklikler (ishal, kabız olma).
Zor veya ağrılı idrara çıkma.
Yemekten sonra hazımsızlık, yutmada zorluk,
Bilinen hiçbir neden olmadan kilo kaybı veya alımı,
Karın ağrısı.
Açıklanamayan gece terlemeleri,
Kanlı idrar, dışkıda kan görülmesi, düzensiz adet kanamaları, burun ve diş eti kanamaları.
Cilt altında kanama (toplu iğne başı kadar küçük kırmızı döküntüler, kolay ortaya çıkan morarmalar).
İştahsızlık, zayıf veya çok yorgun hissetme.?

HER BELİRTİ KANSER DEĞİL!
Her belirtinin kanser anlamına gelmeyeceğini aktaran İl Sağlık Müdürlüğü, açıklamasını şöyle sürdürdü;
?Çoğu zaman, bu belirtiler kansere bağlı değildir. Ancak birkaç haftadır süren belirtileriniz varsa, sorunların olabildiğince erken teşhis edilip tedavi edilebilmesi için bir doktora görünmek önemlidir.
Kanser ülkemizde ve dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alması nedeniyle önemli bir toplum sağlığı sorunudur. Günümüzde kanserin %30-50´si önlenebilir. Bu, kansere neden olan risk faktörlerinden kaçınma ve erken teşhis ile mümkündür. Birçok kanserin iyileşme olasılığı, erken tanı konmuş ve uygun şekilde tedavi edilmişse yüksektir.

SİGARAYI BIRAKIN
Bireyler ve toplumlar, kanserden ölümlerin en az üçte birinin tütün ürünlerinin kullanılmaması, meyve ve sebzeden zengin sağlıklı bir beslenme biçiminin seçilmesi, fiziksel aktivitenin arttırılması, sağlıklı kiloda olunması ve alkolden uzak durulması ile önlenebileceği konusunda bilgilendirilmelidir. Ayrıca hava kirliliğini önleme, güneş ışınlarına özellikle 10:00-16:00 saatleri arasında maruz kalmama ve koruyucu önlemler alma, kanser yapan HPV ve Hepatit B gibi enfeksiyöz ajanlardan korunma, kanserojenlere mesleksel ve çevresel maruziyetin önlenmesi de kanserden korunmada önemlidir.
Dünyada ve Türkiye´de kanserin önemli bir kısmı önlenebilen kanserlerdir. Özellikle ülke verilerimiz değerlendirildiğinde obezite ile mücadele programımız olan sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin arttırılması, tuz kullanımının azaltılması ile tütünle mücadele programlarımız kanser kontrolünün en önemli yapıtaşlarını oluşturmaktadır. Alkol ve enfeksiyon ajanları ile mücadele de çok önemli unsurlardır.

ERKEN TEŞHİS ŞANSI ARTTIRIR
Kanser türlerinin uyarılarını erken keşfetmek, bulgularını araştırmak ve ileri tetkik için hastaların sevk edilmesi erken tanı şansını arttırmaktadır. Bu nedenle, kanserde erken tanı programları toplumun, sağlık çalışanlarının ve politika oluşturucularının bilgisini arttırmayı hedeflemeli, erken tanı olanakları hakkındaki farkındalığı arttırmalıdır. Ülkemizde meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için toplumun kaynaklarına ve hastalık yüküne uygun olarak tarama programları yürütülmektedir.

ÜCRETSİZ SAĞLIK HİZMETİ