?ERİŞİM KOLAYLAŞTIRILMALI?

?ERİŞİM KOLAYLAŞTIRILMALI?

Yeni yıl pastası kesilerek yapılan Aralık ayı meclis toplantısında konuşan Başkan Hacısalihoğlu; ?Finansmana erişim kolaylığı açısından gerekli tedbirler alınmalı.?

?ERİŞİM KOLAYLAŞTIRILMALI?

Yeni yıl pastası kesilerek yapılan Aralık ayı meclis toplantısında konuşan Başkan Hacısalihoğlu; ?Finansmana erişim kolaylığı açısından gerekli tedbirler alınmalı.?

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Aralık ayı meclis toplantısı, yılın son toplantısı olması sebebiyle pasta kesilerek yapıldı.

YENİ YIL PASTASI KESİLDİ
2018 yılının son meclis toplantısı öncesinde gelenek olduğu üzere meclis üyelerinin katılımıyla yeni yıl pastası kesildi. TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren ve TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, 2019 yılının iş âlemi için hayırlı olması dilekleriyle pastayı kesti ve meclis üyelerine ikram etti.
TTSO Aralık ayı meclis toplantısında daha sonra Aralık ayı faaliyetleriyle ilgili filmin gösterimi yapıldı. TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, mecliste yaptığı konuşmada asgari ücretin 2020 lira olarak belirlendiğini hatırlatarak şunları söyledi;

 FİNANSMANA ERİŞİM KOLAYLAŞTIRILMALI
?Bildiğiniz gibi devletimiz 2019 yılında sosyal güvenlik pirimi desteklerini uzatma kararı aldı. Buna paralel olarak alacakların sigortalanması konusunda devlet desteği gündeme geldi. Yine farklı desteklerin uygulamaya koyulacağını düşünüyoruz. Özel sektörün üzerinde önemli yükler var. Özel sektörün üzerindeki yüklerin alınması için 2019 yılında özellikle özel sektörün ihtiyacı olan finans konusunun halledilmesi gerekiyor. Bankalar öncelikle kendi işlerini görmeye çalışıyorlar. Bankalar özel sektörü finans yönünde desteklemediği sürece önümüzdeki süreç sıkıntılı olabilir. Bu bakımdan finansmana erişim kolaylığı açısından gerekli tedbirler alınmalıdır. Sıkı kamu mali politikaları olması, kaynakların verimli kullanılması özel sektör açısından çok önemlidir. Disiplinli mali politikanın uygulanması bizleri çok yakından ilgilendiriyor. Sıkı para politikası devam etmektedir. Alınan kararlar memnuniyet verici. Dövizin sabit ve enflasyonun da belli seviyede kalmasının bizleri memnun edici kararlar olduğunu söyleyebiliriz. 2018´i tamamlarken döviz kurları ve maliyetlerde oldukça önemli dalgalanmalar oldu. Her taraf etkileniyor bu durumdan. Eğer dövizle iş yapıyorsanız dövizle, TL ile iş yapıyorsanız TL ile borçlanma mantığıyla ilerlememiz lazım. Devletin de bunu yapması lazım.?

?FIRTINA GEÇTİ?
Ekonomideki fırtınanın geçtiğini de ifade eden Başkan Hacısalihoğlu, şu ifadelere yer verdi;
?Fırtına geçti mi, devam edecek mi? Bize göre geçti diye düşünüyoruz. Çünkü olabilecek dip noktaya geldik veya biraz daha aşağıya inebiliriz. Büyüme hızına baktığımız zaman son 8 çeyrekte aslında büyüme hızımız pozitif olarak devam ediyor. Yılsonunda da 3,2 veya 3,4´e bağlanacağı gözüküyor. Ama 2019´da belki bir miktar düşüş olarak 2019´un ikinci yarısından sonra bir yükselişe geçebiliriz. Tedbirleri şimdiden almamız lazım. Bizi yakından etkileyen dış finans güçlerinin hareketleridir. ABD Merkez Bankası FED´in aldığı kararla piyasalardan 400 milyar dolar çekmesinin sonucunda yeni bir dalgalanma oldu. Önümüzdeki yıllarda da 600 milyar dolar çekeceğini açıklıyor. Dolayısıyla uzaktaki fırtınanın da ne olabileceğini görüyoruz. İyi tarafı da biz ülke olarak bu fırtınaya nasıl dirençli olduğumuzu göstermiş olduk. Kesinlikle herkes tedbirini alsın. Her şey geçti artık eskiye döneceğiz diye bir şey yok. Fakat tedbirli şekilde daha sağlıklı daha hızlı büyüme nasıl olabilir ona bakacağız. Büyüme olayı çok önemli ülkemiz için. AB ile iyi ilişkiler, Türkiye´deki istikrarlı yapı ve güven endeksinin yüksek olduğu dönemlerde hızlı büyüme oranlarını yakaladık. Büyüyeceksek güven endekslerimizin yukarıda olması önemli. Bu güveni verecek olan bizleriz. AB ve diğer ülkelerin Türkiye´ye yapacağı yatırımlar açısından bunları önemsiyoruz. Yabancı yatırımcıların eksik gördükleri konularda yatırımları takip ettiklerini biliyoruz. ABD ve Çin arasındaki korumacı politikaların bizleri etkilememesi adına yakından takip etmemiz gerek. Bölgenin jeopolitik ve siyasi durumlarına bakarak her an tetikte ve ani kararlar alabilecek durumda olmamız lazım.?

?YURTDIŞI PAZARLARI TAKİP ETMELİYİZ?
Başkan Hacısalihoğlu, yurtdışına açılımın da önemli olduğunu belirterek, ?Kısa vadeli yapacağımız ticari faaliyetlerin yurtdışına açılım çok önemlidir. Devletimiz bu konuda KOSGEB üzerinden destek sağlayacak. Hep birlikte yurt dışı pazarlarını sıkı şekilde takip ederek üzerimize düşeni yapmamız gereklidir? dedi. Hacısalihoğlu, sözlerinin sonunda ?Tüm camiamızın yeni yılını kutluyorum, hayırlı uğurlu başarılı bir 2019 yılı geçirmenizi temenni ediyorum? ifadesini kullandı.

BÜTÇE OYBİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ
TTSO Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Özcan İlarslan, 2019 tahmini bütçe sunumunu gerçekleştirdi.
Bütçe üzerine görüşlerin bildirilmesinin ardından TTSO 2019 yılı tahmini bütçesi oybirliğiyle kabul edildi.