ENGELLİ OLMAK BİR SEÇİM DEĞİLDİR

ENGELLİ OLMAK BİR SEÇİM DEĞİLDİR

ENGELLİ OLMAK BİR SEÇİM DEĞİLDİR

ENGELLİ OLMAK BİR SEÇİM DEĞİLDİR

Engelli olmanın bir seçim olmadığını belirten Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, herkesin bir engelli adayı olduğunu hatırlatarak uyarılarda bulundu.

7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, göz sağlığının önemine değindi.

BİR TERCİH DEĞİL
Yayımladığı mesajda Beyaz Baston´ un ortaya çıkış hikâyesini paylaşan ve göz sağlığının önemine vurgu yapan Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, ?Engelli olmak hiç kimsenin seçimi değildir.? ifadesiyle herkesin bir engelli adayı olduğuna dikkat çekti.
İl Sağlık Müdürlüğü yayımladığı mesajda şunları kaydetti;
?Beyaz Baston 1921 yılında Londra´da trafik kazası sonucu görme yetisini kaybeden bir fotoğraf sanatçısının, dış dünyanın kendisini fark etmesi için bastonunu beyaza boyamasıyla oluşmuş ve başarılı olması nedeniyle Fransa´da Körler Örgütü tarafından 1931 yılında simge haline gelmiş bir engelli hareketidir. Dünyada her yıl Ocak ayının ikinci haftası olan 7-14 Ocak tarihleri arası Beyaz Baston Körler Haftası olarak anılmaktadır.

BASTON KULLANIMININ ÖNEMİ
Baston kullanımı; görme engellilerin çarpma, düşme, yaralanma, sakatlanma riskini azaltır, yürüyüş ve fiziksel aktivitede bulunan engellilerin motor becerilerini geliştirir. Kendilerine güven duygusunu, sosyal etkinliklere katılma ve bağımsız hareket edebilme yeteneklerini artırır. Beyaz baston körlerin bağımsızlaşmasının ve özgürleşmesinin sembolüdür.
Görme yeteneğinin bulunmaması ya da yitirilmiş olması anlamına gelen körlük, görme merkezinin ya da görme sinirinin zarar görmesi ya da çeşitli hastalıklar sonucu sonradan ortaya çıkabildiği gibi, doğuştan da olabilir.

KAZALARA DİKKAT
Her yaş grubunu ilgilendiren göz kazaları; hafif görme bozukluğundan gözün tüm kaybına kadar giden durumlara neden olabilir. Bu tür kazalarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Acil müdahale gözde kalıcı zararların oluşmasını engellemek açısından son derece önemlidir. Ayrıca bulanık görme, göz ya da çevresinde kızarıklık, şişlik, ağrı, uzak veya yakını görememe, çift görme, gözün aşırı sulanması, batma, yanma, şaşılık ve göz renginde değişme gibi göz hastalıklarını hatırlatan belirtilerde mutlaka doktora başvurulmalıdır. Göz muayenesi asla ihmal edilmemeli, rutin kontroller atlanmamalı, sağlık kurumlarımızda muayene olup, doktorlarımızın verdiği tedaviye uyulmalı, gözlük ve lens alırken mutlaka muayene olmalı ve rastgele yerlerden gözlük ve lens alınmamalıdır.

GÖZ SAĞLIĞINA ÖZEN GÖSTERİN
Göz sağlığını korumak ve olumsuz sonuçların önüne geçmek için dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;
Göz hijyenine özen gösterilmelidir.
Başkalarına ait gözlükler kullanılmamalıdır.
Televizyon ve bilgisayar ekranına uzun süre yakından bakılmamalıdır.
Uzun süren bilgisayar kullanımlarında gözler sık sık dinlendirilmelidir.
Görme yeteneğini güçlendiren A vitamini içeren besinler (havuç, yumurta, yeşil sebzeler) bol miktarda tüketilmelidir.
Kitap okurken göz ile kitap arasında en az 30 cm mesafe olmasına dikkat edilmelidir.
Çok az ya da fazla ışıkta okuma ve yazma yapılmamalıdır.
Çocuklarda herhangi bir göz kayması veya görme bozukluğu şüphesi varsa en kısa sürede göz doktoruna başvurulmalıdır.
İlerleyen yaşla birlikte göz sağlığında herhangi bir problem yaşanmaması için hayat boyu düzenli aralıklarla göz muayenesi yaptırılmalıdır. 
Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü olarak Beyaz Baston Körler Haftası vesilesiyle bütün insanlığa engelsiz bir yaşam diliyoruz. Engelli olmak hiç kimsenin seçimi değildir. Hepimiz birer engelli adayıyız. Tüm görme engelli vatandaşlarımıza kendine yetebilen, üretken, kendisine, ailesine ve ülkesine yararlı bireyler olarak sağlık, mutluluk ve başarı dolu bir gelecek diliyoruz.?