EMEK SEVGİ OLDU, İLMEK İLMEK DOKUNDU!

EMEK SEVGİ OLDU, İLMEK İLMEK DOKUNDU!

Maçka HEM Müdürü Özcan Reis’in girişimleri ve kurs öğretmenlerinden Meryem Küçük Altıntaş’ın gayretleriyle üretilen minyatür halılar elden ele dolanıyor.

EMEK SEVGİ OLDU, İLMEK İLMEK DOKUNDU! 

Maçka HEM Müdürü Özcan Reis’in girişimleri ve kurs öğretmenlerinden Meryem Küçük Altıntaş’ın gayretleriyle üretilen minyatür halılar elden ele dolanıyor. 

Maçka Halk Eğitim Merkezi (HEM) bünyesinde açılan ‘Minyatür Halı Dokuma Kursu’nda biten ürünün kesimi kurs hocaları MeryemAltıntaş, Kübra Kılıçlı, Özlem İskender, Zeynep Engin tarafından Meryem Küçük Altıntaş tarafından yapılmış ve eser oldukça büyük ilgi görmüştü. 

HAYAT BOYU ÖĞRENME HAFTASI’NIN ÖRNEK KURUMU MAÇKA HEM
Hayat Boyu Öğrenme Haftası şenlikleri kapsamında Trabzon’da gerçekleşen etkinliklerde 18 ilçenin Halk Eğitim Merkezleri kendi eserleriyle ön plana çıkarken, Maçka Halk Eğitim Merkezi ve Minyatür halıların ise bugün bile konuşuluyor oluşu eserlerin kalitesinden çok emeğin ve ilmeğin sevgiyle dokunuşundandı. 

TEMELLERİNİ TÜRKLER, İLMEĞİ MAÇKA HEM ATTI 
Maçka Halk Eğitim Merkezi’nin elde ettiği başarıda büyük payı olan HEM Müdürü Özcan Reis yaptığı değerlendirmede; “Atılan her düğümde gizlenen emeklerimizin meyvelerini toplamaya başladık. Temellerini Türklerin attığı, ardından dünyanın birçok bölgesinde yapılmaya başlanan halı dokuma sanatı, Türk kültürünün yansıtıcı ve ayrılmaz bir parçasıdır. Dünyanın bilinen en eski halısı olan Pazırık Halısı da Türklere ait bir kurganda bulunmuş ve Türk düğümüyle dokunmuştur.” ifadelerini kullanmış ve akabinde şunları kaydetmişti; 

BİR HALININ YOLCULUĞU 
“Bir halının yolculuğu öncelikle fikirle başlar. Tasarımcılar bir konsept belirleyip, desen ve renklerle bütünleşecek iplik türünün uyumunu belirlemektedir. El ile çizilen taslağı bilgisayar destekli bir çizime dönüştürürler. Tasarımlar grafik kâğıdınaaktarılır. Çizimde bulunan her kare halıda atılan bir düğümü temsil eder. Halının boyutu yapılacak desene göre değişmektedir.
Pamuk, kıl, ipek, yün ipliklerin halının boyuna yan yana dizilmesiyle meydana gelen çözgü iskeletinin her çift teline yün, ipek, floş iplerinin değişik tekniklerle, ilme bağlayıp, üzerine atkı ipliğini kirkitle sıkıştırarak dokuma yapılır.” 

MERYEM HOCA VE KURS ÖĞRETMENLERİNE TEŞEKKÜR 
Bu halıların önce kurs öğretmenlerinin elinden geçtiğini ardından öğrenciler tarafından uygulanmaya başlandığını söyleyen Özcan Reis; 
“Kursumuzda sekiz tane minyatür halı tezgâhı bulunmaktadır. Bunların üç tanesi küçük; tek kişinin dokuyabileceği, beş tanesi de iki kişilik halı tezgâhıdır. Kullanılan iplik cinsi de ipektir. İlk öğrenme aşaması yavaş ilerlese de teknikler öğrenildikçe her geçen gün öğrenciler hızlanmaya başlar.
Mesela 37*47 ölçülerinde bir halıda 356 çözgü vardır. Yeni öğrenen bir öğrenci günde iki sıra yani 712 düğüm atar. Öğrencinin eli hızlandıkça 3,4,5 sıra atmaya başlar. Yani profesyonel bir kişi bu ölçülerdeki halıda günde 8,9 sıra geçebilir.” şeklinde konuştu. 

HER DESENDEN HALI, HER KESİMDEN EMEK VAR 
Maçka Halk Eğitim Merkezi Müdürü Özcan Reis; “Kursumuzda üç tane şaldeseni, bir tane besmele, bir tane tavus kuşu, bir tane sihirli vazo, bir tane kız kulesi, bir tane hayvan figürlü desen çalışıyoruz. Bu çalışmaların altı tanesi tamamlandı. Satış öncesi son kontrolü yapılmak üzere Hereke’ye gönderiyoruz. Kontroller tamamlandıktan sonra ürünler satışa hazır hale gelecekler.” dedi. 

EL EMEĞİNE SAYGI
Maçka Halk Eğitim Merkezi Müdürü Özcan Reis, bu kursun amacının hem kültürümüzü yaşatmak hem de kurslara katılım sağlayan bayanlara gelir kapısı sağlayabilmek olduğunu belirtmişti. Biz de Maçka Haber Gazetesi olarak bu projeyi ilçemize kazandırmak için emek sarf eden Maçka Halk Eğitimi Müdürümüz Özcan Reis ve kurs hocamız Meryem Küçük Altıntaş'a teşekkür ediyoruz.” 
Ali TİRİTOĞLU 
Fatma KARAHASANOĞLU