ELEKTRONİK VİZE UYGULAMASI TİCARETİMİZİ GELİŞTİRECEK

ELEKTRONİK VİZE UYGULAMASI TİCARETİMİZİ GELİŞTİRECEK

Rusya Federasyonu 1 Ağustos’tan itibaren aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 55 ülkeye elektronik vize uygulaması başlattı.

ELEKTRONİK VİZE UYGULAMASI TİCARETİMİZİ GELİŞTİRECEK 

Rusya Federasyonu 1 Ağustos’tan itibaren aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 55 ülkeye elektronik vize uygulaması başlattı. 

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Erkut Çelebi, Rusya Federasyonu’nun 1 Ağustos’tan itibaren aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 55 ülkeye elektronik vize uygulamasını başlatmasının ticareti kolaylaştıracağının altını çizdi. 

E-VİZE GÜZEL BİR ADIM OLDU
TTSO Başkanı Çelebi; “2020 yılında planlanan ancak Covid ve yaptırımlar nedeniyle uygulamaya koyulamayan e-vize uygulamasının en kısa sürede uygulamaya geçmesi konusunda taleplerimiz olmuştu. Şimdi bu talebimizin karşılık bulmasının ticareti canlandıracağına inanıyorum. Rusya’da Türk mallarına gerçekten büyük talep var ve iş insanlarımız için önemli bir pazar. Bunun değerlendirilmesi adına e-vize güzel bir adım oldu” dedi.

BAŞKONSOLOSLUK KANALIYLA BÜYÜKELÇİLİĞE İLETİLDİ
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, Nisan ayında Rusya Federasyonu Trabzon Başkonsolosu Valerii Timashov’u ziyaret ederek, Trabzon ve Rusya Federasyonu arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesiyle ilgili görüş alışverişinde bulundu. Çelebi, görüşmede özellikle vize uygulanmasının Türk iş insanlarının Rusya’daki operasyonlarını gecikmeye uğrattığını belirterek, elektronik vize veya düşük bütçeli kısa süreli vize uygulamasının en kısa zamanda başlatılması talebini iletti. Başkonsolos Timashov, TTSO Başkanı Erkut Çelebi’nin talebinin büyükelçiliğe iletileceğini vurguladı. Nisan ayında Türkiye’yi ziyaret eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a sunulan dosyada vize konusundaki talepler de yer aldı.

1 AĞUSTOS’TA BAŞLADI, 55 ÜLKE ARASINDA TÜRKİYE DE YER ALDI
Rusya Federasyonu Trabzon Başkonsolosluğu tarafından yapılan açıklamada, 1 Ağustos 2023 tarihi itibarıyla Türk vatandaşlarının Rusya’ya seyahat etmek için elektronik vize alabileceği vurgulandı. Rusya Dışişleri Bakanlığı internet sitesinde de elektronik vize uygulamasından yararlanan 55 ülke arasında Türkiye yer aldı.

52 DOLAR ÜCRETLİ, 60 GÜN GEÇERLİ
Yapılan açıklamada, elektronik vize başvurusunun Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın https://electronic-visa.kdmid.ru web sitesinden veya belirtilen adreste indirilmek üzere yayınlanan mobil uygulama aracılığıyla yapılabileceği, çeşitli kalemleri içeren toplam tutarın 52 dolar olduğu ve 6 yaşındaki çocuklar için 2 dolar elektronik vize ücreti uygulandığı belirtildi. Açıklamada ayrıca e-vizenin veriliş tarihinden itibaren 60 gün geçerli olduğu ve Rusya Federasyonu’na giriş tarihinden itibaren de 16 gün kalma hakkı verdiği vurgulandı.

“RUSYA PAZARININ ÖNEMİ BÜYÜK”
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, Rusya'da her türlü mala büyük ihtiyaç olduğunu belirterek; “Trabzon iş dünyası olarak bu pazarda yer almak istiyoruz ve bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Geçtiğimiz aylarda Moskova Ticaret Odası ile iş birliği protokolü imzaladık. Rusya pazarındaki fırsatlardan üyelerimizin yararlanmasını amaçlıyoruz. Bu anlamda e-vize uygulaması da iş insanlarımızın daha kolay seyahat etmesi için önemli bir fırsat oldu. Bunda katkımız olduğu için mutluyuz.” dedi.