EKONOMİK SORUNLARA DİKKAT ÇEKTİ

EKONOMİK SORUNLARA DİKKAT ÇEKTİ

EKONOMİK SORUNLARA DİKKAT ÇEKTİ

EKONOMİK SORUNLARA DİKKAT ÇEKTİ

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Covid-19 salgını nedeniyle ekonomik anlamda yaşanacak sorunlara dikkat çekti.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Covid-19 salgını nedeniyle ekonomik anlamda yaşanacak sorunlara dikkat çekti; “Büyük büyük manşetlerle ilan edilen önlemler hiçbir derde derman olamamış, dağ fare doğurmuştur.”

“ESNAFIMIZ RİSK ALTINDA”
Salgın ile mücadele sürecinden en çok etkilenenlerin başında esnafların geldiğini belirten Milletvekili Örs; “Ülke olarak korona belasıyla mücadele ederken hem ciddi bir sağlık tehdidiyle hem de ekonomik olarak büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğumuzu bu kürsüden defalarca dile getirdik. İçinde bulunduğumuz bu süreçten etkilenen kesimlerin başında esnaflarımız gelmektedir. Bugün baktığımızda çarşılar, sokaklar boş, esnaflar perişan durumdadır. Vatandaşlarımız lokantalara, pastanelere, berberlere, kuaförlere, terzilere gidemiyor. Açık olan esnaf siftah yapmadan akşam dükkânını kapatıyor, evine gidiyor. Taksiler, minibüsler, servis araçları, otobüsler boş dolaşıyor ancak kira, elektrik, su, doğal gaz, stopaj, sigorta, vergi ödemeleri ve çalışanların aylıkları ise devam ediyor.” dedi.

“VERİLEN DESTEK YOK HÜKMÜNDEDİR”
Açıklanan kredi kolaylığı desteğinin uygulamada esnaf için yok hükmünde olduğunu ifade eden Örs; “Ekmek teknelerinin kapatılması ya da tedbirlerden dolayı iş yapamaz duruma gelmesi doğal olarak esnafı çok zor duruma düşürmüştür. Kamu bankaları, esnafa yönelik bazı tedbirler açıkladı ancak bize gelen bilgiler ışığında görüyoruz ki bu hususlarda esnafımız birçok sorunlarla da karşı karşıyadır. Öncelikle belirtmeliyim ki esnafımızın beklentisi kredi kolaylığı değildir. Ancak, buna rağmen, kredi başvurusu yapan esnafımızın büyük bir bölümü olumlu cevap alamadığını bizlere iletmektedir. ‘Bankalarca kredi kolaylığı sağlandı.’ denilmesine rağmen sicili temiz olmak şartının kati suretle aranması birçok evrak vesaire diyerek şartların zorlaştırılması esnafımız için bu desteği yok hükmünde kılmıştır.” diye konuştu.

“ESNAFA ZORLUK ÇIKARIYORLAR!”
Kamu bankalarının kredi başvurularında zorluk çıkardığını söyleyen Milletvekili Hüseyin Örs; “Esnaflarımız diyor ki, ‘Kredi müracaatında bulunduğumuzda ‘Kredi borcun olmayacak, BAĞ-KUR ve SSK borcun olmayacak, devlete vergi borcun olmayacak, kredi notun iyi olacak, beş yıl içinde esnaf kefalet ya da KOSGEB destekli kredi kullanmamış olacaksın.’ Ayrıca, bir de taşınmaz ya da beş yaşında bir araç ipotek edeceksin. Bu nasıl iştir? Alacaklı borcunu istiyor, devlet borcu olana kredi vermiyor, verse bile dükkânımız kapalı, nasıl ödeyeceğiz?’ Biliniz ki Kredi almak Kafdağı’nın arkasına ulaşmaktan zor. diyor esnafımız. Arkadaşlar, esnafımızın bu sesine kulak vermeliyiz. Bir de bankaların farklı uygulamaları söz konusu. Birbirlerinden farklı belgeler isteyip işi yokuşa sürüyorlar. Kısacası, esnafa söylenenler, büyük büyük manşetlerle ilan edilen önlemler hiçbir derde derman olamamıştır, dağ fare doğurmuştur.”

“ESNAFA NEFES ALDIRILMALI”
Konuşmasının son bölümünde esnafa faizsiz kredi desteği verilmesi gerektiğini vurgulayan İYİ Parti Milletvekili Dr. Hüseyin Örs; “Ticari faaliyetlerine geçici süreyle ara verilen esnaf ve sanatkârlarımız başta olmak üzere tüm esnaf ve sanatkârlarımıza özel bir paket hazırlanmalı, hiçbir engel ve prosedür olmaksızın talepte bulunan her esnafımıza sıfır faizli en az bir yıl geri ödemesiz kredi imkânı sağlanmalıdır. Ama her şeyden önemlisi, her şeyden öncelikli, ivedi olarak en az aylık 1.500 TL olmak üzere üç ay nakit yardımı yapılarak esnafımıza bir nefes aldırılmalıdır.” ifadelerini kullandı.